Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Παιδιά του Θεού είναι όσοι αγαπούν όπως ο Θεός

  • Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:16

Ο Ιησούς συνεχίζει να προτείνει στους μαθητές του έναν νέο τρόπο σχέσεων μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Έναν τρόπο που ξεπερνά τα δεδομένα του εβραϊκού νόμου και ανοίγεται προς τα δεδομένα της αγάπης του Θεού. Έτσι κάνει μια εισαγωγική φιλολογική σύγκριση μεταξύ παλαιού και καινούριου, το οποίο προτείνει.

Ακολουθεί απόσπασμα από την περικοπή του Ευαγγελιστή Ματθαίου.

«Τον καιρό εκείνο ο Ιησούς είπε στους μαθητές του: «Εκείνο τον καιρό ο Ιησούς συνεχισε την διδασκαλία του λέγοντας « Έχετε ακούσει ότι είπαν: "Μάτι για μάτι" και "δόντι για δόντι". Αλλά εγώ σας λέω: Μην αντιστέκεστε στον κακό. Αλλά σε όποιον σε κτυπήσει στο δεξί σου σαγόνι, γύρισέ του και το άλλο. Και σ' εκείνον που θέλει να σε πάει στο δικαστήριο και να πάρει το χιτώνα σου, άφησέ του και το ιμάτιο. Και σ' όποιον σε αγγαρέψει για ένα μίλι, πήγαινε μαζί του δύο. Σ' εκείνον που σου ζητά, δώσε. Και σ' εκείνον που θέλει να δανεισθεί από σένα, μην του γυρίσεις την πλάτη.

Έχετε ακούσει ότι είπαν: "Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου και θα μισήσεις τον εχθρό σου". Αλλά εγώ σας λέω: Αγαπάτε τους εχθρούς σας και προσεύχεσθε για εκείνους που σας καταδιώκουν, ώστε να γίνετε παιδιά του Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς, διότι ανατέλλει τον ήλιο του πάνω από κακούς και καλούς και βρέχει πάνω σε δίκαιους και άδικους. Πράγματι, αν αγαπήσετε αυτούς που σας αγαπούν, τι ανταμοιβή να έχετε; Μήπως και οι τελώνες δεν κάνουν το ίδιο; Και αν χαιρετάτε μόνο τα αδέλφια σας, τι παραπάνω κάνετε; Μήπως και οι εθνικοί δεν κάνουν το ίδιο; Οπότε, να είσθε τέλειοι, όπως είναι τέλειος και ο Πατέρας σας ο ουράνιος».