«Να ανακαλύψουν τι σημαίνει πραγματικά Εκκλησία»

  • Σάββατο, 27 Ιουνίου, 2020 - 10:45

Θέλοντας να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους μαθητές Του, αλλά και όσους επιθυμούν να είναι μαθητές Του και κήρυκες του Ευαγγελίου Του, ο Ιησούς κατά το σημερινό Ευαγγελικό απόσπασμα, χρησιμοποιεί υπερβολική γλώσσα, όπως εξηγή ο π. Γιάννης Μαραγκός.

«Όποιος αγαπά τον πατέρα ή την μητέρα του πάνω από Εμένα, δεν είναι άξιος για Εμένα.
Όποιος αγαπά το γιό του ή την κόρη του πάνω από Εμένα, δεν είναι άξιος για Εμένα.
Όποιος δεν παίρνει το σταυρό του και δεν ακολουθεί πίσω Μου, δεν είναι άξιος για Εμένα.
Όποιος βρει τη ζωή του, θα τη χάσει και όποιος χάσει τη ζωή του για Εμένα, αυτός θα τη βρει», είπε στους μαθητές Του μεταξύ άλλων ο Ιησούς.

Όπως εξηγεί ο π. Γιάννης, σκοπός του Ιησού δεν είναι να καταστρέψει τους οικογενειακούς δεσμούς, ούτε φυσικά να υποβιβάσει τις οικογενειακές σχέσεις, μιας και Εκείνος πρώτος δίδασκε να τιμούμε τη μητέρα και τον πατέρα. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί υπερβολική γλώσσα, προκειμένου να περάσει στους μαθητές του ένα μήνυμα.

Σύμφωνα με τον π. Γιάννη, ο Ιησούς «θέλει να υπογραμμίσει ότι οι δεσμοί αγάπης των μαθητών Του μεταξύ τους και μαζί Του, πρέπει να είναι ακόμη πιο έντονοι, από αυτούς που βιώνουν στο πλαίσιο της οικογένειας. Η δύναμη της αγάπης που εκδηλώνεται μέσα από τα ισχυρά δεσμά αγάπης που συνδέουν τα μέλη μίας οικογένειας πρέπει να είναι το μέσο που θα τους υποδεικνύει το σημείο που πρέπει να φτάσουν και να ξεπεράσουν σε ένταση αγάπης οι σχέσεις των μαθητών μεταξύ τους και Εκείνου με τους μαθητές Του, ώστε να μπορέσουν να ανακαλύψουν τι είναι πραγματικά Εκκλησία».