Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

"Η προφητεία ανήκει στους μικρούς και ταπεινούς"

  • Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020 - 08:00

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή είναι η κατάληξη μιας προσευχής του Χριστού, ένα ξέσπασμα χαρά και αγαλλίασης εκ μέρους του. Ο Ιησούς διαπιστώνει ότι αυτοί που θα έπρεπε να δεχτούν το κήρυγμά του, οι σοφοί και οι συνετοί που αναφέρονται στο ευαγγέλιο, δεν το κάνουν δεκτό, ενώ οι αδαείς, μικροί και ταπεινοί με χαρά δέχονται το κήρυγμά του και τον ακολουθούν.

Ανάγνωσμα από κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο

«Εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς είπε: "Σε ευλογώ, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, διότι όλα αυτά τα έκρυψες από σοφούς και συνετούς και τα αποκάλυψες στους μικρούς. Ναί, Πατέρα, διότι αυτό ήταν το θέλημά σου. 'Ολα μου έχουν παραδοθεί από τον Πατέρα μου και κανένας δεν γνωρίζει αληθινά τον Υιό, παρά μόνο ο Πατέρας. Ούτε τον Πατέρα γνωρίζει κανείς αληθινά, παρά μόνο ο Υιός και σε όποιον ο Υιός θέλει να τον αποκαλύψει. Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είσθε φορτωμένοι κι εγώ θα σας αναπαύσω. Σηκώστε πάνω σας το ζυγό μου και μάθετε από μένα, διότι είμαι πράος και ταπεινός στην καρδιά. Και θα βρείτε ανάπαυση για τις ψυχές σας. Πράγματι, ο ζυγός μου είναι απαλός και το φορτίο μου είναι ελαφρύ».

Ο Ιησούς θέλει από τους μαθητές του είναι: να αγαπούν ο ένας τον άλλον όπως ο ίδιος τους αγάπησα. «Κάντε πρώτοι στους άλλους, ό,τι  θέλετε εκείνοι να κάνουν σε σας».

Όπως σημειώνει ο π. Ιωάννης Μαραγκός, που θα ακολουθήσουν τον Ιησού και θα ευεργετηθούν, είναι εκείνοι που δέχτηκαν την αποκάλυψη του Θεού Πατέρα, διαμέσου του Ιησού, και που δεν είναι οι ευρυμαθείς και οι ευφυείς  αυτού του κόσμου, αλλά οι ταπεινοί,  εκείνοι που προσπαθούν να μοιραστούν «το βάρος» της  ζωής τους με τους πιο αδύνατους και τους λιγότερο ‘τυχερούς’ και μαζί πασχίζουν για να πετύχουν το κοινό καλό, γι’ αυτό και είναι κουρασμένοι και φορτωμένοι. Σε αυτούς, λοιπόν, ο Ιησούς  λέει ότι, εφόσον σηκώσουν το ζυγό του και γίνουν συν-ζυγοί του, άρα όπως  εκείνος πράοι και ταπεινοί στην καρδιά, άνθρωποι όπως τους περιγράφει στους «μακαρισμούς».