Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία Σύρου

“Η δικαιοσύνη του Θεού είναι η γενναιοδωρία στην ανάγκη του αδυνάτου”

  • Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020 - 14:50

Αναφορικά με τη βασιλεία του Θεού και το μεγαλείο του προς τους ανθρώπους μιλά μέσω της σημερινής παραβολής του αμπελιού ο π. Γιάννης Μαραγκός, μεταφέροντας στο σύνολο των λαϊκών το μήνυμα της δικαιοσύνης Του ίδιου προς τους πιστούς.

Στη σχετική κατά Ματθαίον ευαγγελική περικοπή, σημειώνει προλογικά, τα ακόλουθα: “Τρεις Κυριακές τώρα ο Ιησούς Χριστός μας διηγείται μέσα από παραβολές πώς είναι η βασιλεία του Θεού και για να το κάνει αυτό χρησιμοποιεί ως παράδειγμα το αμπέλι. Με τη σημερινή παραβολή που διηγείται στους μαθητές του λίγο πριν μπει στην Ιερουσαλήμ (αυτό που εμείς λέμε Κυριακή των Βαΐων), θέλει να σκιαγραφήσει τί εννοούμε δικαιοσύνη στη βασιλεία του Θεού. Μιλάει για το έργο ενός αμπελουργού που όμως έχει μία παράξενη συμπεριφορά. Παραδείγματος χάριν, με την πρώτη βάρδια που πηγαίνει να κλείσει με εργάτες για να τους στείλει στον αμπελώνα του να σκάψουν το αμπέλι την αυγή, σύμφωνα με τον μισθό τους. Έπειτα βγαίνει πάλι σε αναζήτηση άλλων εργατών σε διάφορες στιγμές της ημέρας τους οποίους τους στέλνει και αυτούς στο αμπέλι και μάλιστα η τελευταία βάρδια που στέλνει είναι λίγο πριν τη δύση του ήλιου. Και γι αυτούς λέει πως ό,τι είναι δίκαιο θα σας το δώσω. Και τέλος ο τρόπος με τον οποίο επιβραβεύει τον κόπο και τον μόχθο όλων αυτών των εργατών.

Όλους στο τέλος τους πληρώνει με τον ίδιο μισθό. Αλλά ας ακούσουμε πώς ο Ιησούς Χριστός αφηγείται αυτή την παραβολή σύμφωνα με το Ευαγγέλιο κατά Ματθαίον...”.