Γενική Συνέλευση της Κάριτας Σύρου

Διευρύνει το κοινωφελές έργο της

Το πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία πέρα από τη συμβολή της στη διδασκαλία και την απόδοση λατρείας στο Θεό “αγκαλιάζει” την ολοκλήρωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καταπολεμώντας καθετί ενάντια σε αυτή, περιέγραψε ο πρόεδρος της ΚΑΡΙΤΑΣ Σύρου, π. Αντώνιος Βουτσίνος.

Στη Γενική Συνέλευση της οργάνωσης η οποία επί τρεις δεκαετίες παρέχει υλική και οικονομική υποστήριξη σε άτομα και ομάδες που δεν είναι σε θέση να καλύψουν σημαντικές ιατρικές εξετάσεις ή βασικά έξοδα διαβίωσης, ο π. Αντώνιος προχώρησε στον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό της Κάριτας Σύρου και των Κάριτας των Ενοριών για το 2013.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ενοριακή Αίθουσα του Μάννα, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου κ. Φραγκίσκου Παπαμανώλη, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων του νησιού.

Κοινωνική συμπαράσταση σε αναγκεμένους πολίτες

Αναφερόμενος στη λειτουργία και τη δράση της ΚΑΡΙΤΑΣ, ο πρόεδρος μίλησε για το έργο των τριών εθελοντικών ομάδων εργασίας, οι οποίοι ασχολούνται με τη συγκέντρωση ιματισμού, επίπλων, οικιακών συσκευών κ.α., τη διοργάνωση του ετήσιου παζαριού κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και τέλος τη συλλογή αγροτικών προϊόντων, που διαθέτουν τοπικοί παραγωγοί για την ανακούφιση των συνανθρώπων τους.

Σημειώθηκε ακόμα ότι στο πλαίσιο του προγράμματος “ΕΛΠΙΣ”, το οποίο έχει ως σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων της κρίσης σε οικονομικά αδύνατες οικογένειες μέσω της προσφοράς μηνιαίων πακέτων τροφίμων, αξίας 30 ευρώ, εξυπηρετήθηκαν συνολικά 15 οικογένειες της Σύρου. Ωστόσο, ο π. Αντώνιος κατέστησε γνωστό πως στα σχέδια της Διεθνούς Κάριτας είναι και η υλοποίηση ενός αδελφού προγράμματος με τίτλο “ΕΛΠΙΣ 2” για την εξυπηρέτηση περισσοτέρων αναγκεμένων. Οι τελικές απαντήσεις για τη λειτουργία του θα δοθούν τον προσεχή Φεβρουάριο, ενώ από την πλευρά της, η Κάριτας Σύρου πρότεινε την παροχή βοήθειας σε 50 οικογένειες του νησιού, έναντι των 15 που εξυπηρετούνται σήμερα.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διέθεσε στο Σωματείο το ποσό των 25.000 ευρώ για την παροχή τροφίμων, την κάλυψη εξόδων διαβίωσης και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη 50 οικογενειών της Σύρου, βοήθεια η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014.

Μικρότερη, αλλά εξίσου σημαντική ήταν και η προσφορά του Ιδρύματος Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη για τα ετήσια έξοδα διαβίωσης νεαρής φοιτήτριας από τη Σύρο.

Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό της οργάνωσης για το 2013, τα έσοδα της Κάριτας Σύρου ανέρχονται στις 108.718 ευρώ, ενώ τα έξοδα στις 69.762 ευρώ. Τέλος, για τη λειτουργία της Κάριτας το 2014 θα χρειαστούν συνολικά 125.000 ευρώ ενώ, τα έξοδα υπολογίζονται γύρω στις 64.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου κ. Φραγκίσκος Παπαμανώλης, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για το πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Σύρου, το οποίο δυστυχώς απειλείται από τη διαφθορά που μαστίζει γενικότερα τις κοινωνίες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, όπου μέλη και φίλοι της Κάριτας Σύρου αντάλλαξαν ευχές για υγιές και ευτυχισμένο νέο έτος.

Ετικέτες: