Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας Σύρου

H ισότητα των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:22

Η ισότητα των φύλων αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Από την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία (Συνθήκη ΕΟΚ, Ρώμη, 1957) η ΕΕ έχει προχωρήσει στην καθιέρωση της υποχρέωσης προώθησης της ισότητας των φύλων, απαγόρευσης των διακρίσεων και εξάλειψης των ανισοτήτων, αξίες που αποτυπώνονται ρητά και ξεκάθαρα σε διατάξεις σε βασικά κείμενα της ΕΕ (π.χ. Συνθήκη Λισαβώνας, Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ΕΕ, Χάρτης Πορείας για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών) και εξειδικεύονται περαιτέρω στην κοινοτική νομοθεσία.

Γενικά, η ΕΕ έχει αναλάβει πολύ ενεργό ρόλο στο ζήτημα της επίτευξης και διασφάλισης της ισότητας των φύλων με διάφορες πρωτοβουλίες και η δράση της στηρίζεται σε τρεις (3) βασικούς πυλώνες: A. Nομοθεσία για ισότιμη μεταχείριση των φύλων, Β. Ένταξη της διάστασης της ισότητας των φύλων σε όλες τις πολιτικές, τόσο κατά τη φάση σχεδιασμού όσο και στο στάδιο εφαρμογής και αξιολόγησής τους (gender mainstreaming), Γ. Θετικά μέτρα για ενδυνάμωση των γυναικών.

Η σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην ισότητα των φύλων αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, και από την ίδρυση ειδικού φορέα για το θέμα αυτό, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Iσότητα των Φύλων (European Institute for Gender Equality – EIGE), που εδρεύει στο Βίλνιους της Λιθουανίας και ασχολείται με έρευνες, υποβολή προτάσεων και συγκέντρωση και διάχυση σχετικού ενδιαφέροντος και χρήσιμου υλικού (http://eige.europa.eu/).

Συγκεκριμένα, η Έκθεση για τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, ένα εργαλείο με ερευνητικά δεδομένα για την αξιολόγηση της κατάστασης στον τομέα της ισότητας των φύλων στην ΕΕ, που δημοσιεύτηκε από το EIGE το 2015 (με στοιχεία του 2012) κατέδειξε ότι έχει μεν σημειωθεί πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ότι ακόμα υπολείπεται πολύς δρόμος, καθώς ο μέσος όρος σε επίπεδο ΕΕ συνολικά ήταν μόλις 52,9%.

H Στρατηγική Δέσμευση για την ισότητα των φύλων 2016-2019, ως συνέχεια της Στρατηγικής για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών 2010-2015, θέτει το πλαίσιο εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα αυτό και επικεντρώνεται σε πέντε (5) άξονες: Α. αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας και της ισότιμης οικονομικής ανεξαρτησίας γυναικών και ανδρών, Β. μείωση του έμφυλου μισθολογικού, εισοδηματικού και συνταξιοδοτικού χάσματος και καταπολέμηση της φτώχειας των γυναικών, Γ. προώθηση της ισότητας των φύλων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, Δ. καταπολέμηση της έμφυλης βίας και προστασία και στήριξη των θυμάτων, Ε. προώθηση της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως.

H λειτουργία του πανελλαδικού δικτύου υποστηρικτικών δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) έρχεται ως συνέχεια των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών σε θέματα άρσης πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Σε αυτό το δίκτυο δομών εντάσσεται και το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ερμούπολη τον Απρίλιο του 2013 και πλέον συνεχίζει τη λειτουργία του, έχοντας ενταχθεί στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020, υπό τη διοίκηση και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου εστιάζει σε περιπτώσεις βίας/κακοποίησης σε βάρος των γυναικών, καθώς και σε ζητήματα γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και ανισότητες και παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του, που καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.

 

Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου

Διεύθυνση: Φολεγάνδρου 2, 84100 Ερμούπολη, Σύρος

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00

Τηλέφωνο: 22810 76496

Fax: 22810 76497

E-mail: ermoupoli@isotita.gr

Ετικέτες: