Τοποθέτηση της ομάδας "Αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες"

"Η στάση της Δημοτικής Αρχής δυναμώνει τον ρατσισμό"

  • Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, 2017 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 24 Νοε. 2017 - 7:27

Την Δευτέρα, 20 Νοέμβρη, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκε το ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων, μετά από, κατατεθειμένο από τις 13 Οκτωβρίου, αίτημα της συλλογικότητας “Σύρος: Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες”, καθώς και από σχετικά ψηφίσματα τεσσάρων Συλλόγων-Φορέων του νησιού.

Με το αίτημα, υπογεγραμμένο από 400 και πλέον συμπολίτες μας, καλέσαμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει, σε ενδεχόμενο νέων αφίξεων στο νησί, την ευθύνη της φιλοξενίας των προσφύγων, σε κάποια από τα ακίνητα που διαθέτει.

Στη συνεδρίαση αυτή ζητήθηκε, επίσης, να ευαισθητοποιηθεί ο Δήμος μας και να δράσει για την ανακούφιση των ανθρώπων που συνωστίζονται στα γειτονικά νησιά, μπροστά στο χειμώνα που έρχεται. Πολλοί από αυτούς είναι οικογένειες, έγκυοι, άτομα με αναπηρίες, καθώς και πολύ μικρά παιδιά.

Η απάντηση του Δημάρχου ήταν η ανάγνωση της ήδη γνωστής ανοιχτής επιστολής που είχε γράψει στα μέσα Σεπτεμβρίου και η συνεχής επανάληψη της δήλωσής του, ότι, μόνο όταν καταπλεύσουν πρόσφυγες στα διοικητικά όρια του Δήμου Σύρου-Ερμούπολη, ο Δήμος θα δείξει τις καλές προθέσεις του και θα προσφέρει την ανάλογη φιλοξενία.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας που μίλησαν, είχαν παρόμοια στάση, θεωρώντας ότι δεν μπορεί ο Δήμος να σηκώνει κάθε φορά κανένα τέτοιο, προσωρινό ή όχι, “βάρος” και ότι αυτό είναι στις αρμοδιότητες της Κεντρικής Διοίκησης.

Η απάντηση από τη δική μας πλευρά ήταν ότι δεν αρμόζει σε ένα νησί, που ζωντάνεψε και αναπτύχθηκε από πρόσφυγες, να αντιμετωπίζει τους σημερινούς πρόσφυγες μ΄ αυτόν τον τρόπο και ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης από πλευράς Δημοτικής Αρχής, σε ενδεχόμενη, με οποιοδήποτε τρόπο, άφιξη προσφύγων ή και διέλευσή τους από το νησί μας, να τους παρέχει ασφαλή και αξιοπρεπή διαμονή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, έτσι ώστε να τηρηθούν και οι προβλεπόμενες από το Διεθνές Δίκαιο διαδικασίες προστασίας των προσφύγων.

Είναι άκρως ανησυχητικό ότι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, πετάχθηκαν από άγνωστα άτομα πέτρες και έσπασαν τζάμια στην πίσω πλευρά του Δημαρχείου. Η αρνητική στάση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων, δυναμώνει το ρατσισμό και την επικίνδυνη πρακτική του στο νησί μας. Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να αναθεωρήσει τη στάση της και να συμπλεύσει με πολλούς άλλους Δήμους της Χώρας (πχ. Τήλου, Αθήνας, Λάρισας, Καρδίτσας κ.λ.π.), οι οποίοι υλοποιούν ακόμα και ειδικά προγράμματα, με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και όλους όσοι από τους συμπολίτες μας προσυπέγραψαν το αίτημά μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο.