Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου- Πάρου-Τήνου-Άνδρου Μυκόνου και Αποστολικός Τοποτηρητής Καθ. Επισκοπής Χίου-Λέσβου- Σάμου

"Τα Χριστούγεννα μας δίνουν μία ευκαιρία να πλησιάσουμε τον Θεό"

Μήνυμα για τα Χριστούγεννα
  • Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου, 2017 - 13:59

Αδελφοί μου και Αδελφές μου, Οι σημερινοί καιροί είναι δύσκολοι: στην Πατρίδα μας η οικονομική κρίση συνεχίζεται, η παγκόσμια ανησυχία επεκτείνεται και ο κίνδυνος για μια ολέθρια παγκόσμια  σύρραξη δεν αποκλείεται. Όλες αυτές οι άστατες συνθήκες δημιουργούν κακές συνέπειες που, άλλους οδηγούν στη δυστυχία, άλλους στην απελπισία και άλλους δυστυχώς και στην αυτοκτονία.
Αυτή η κατάσταση πραγμάτων  καθιστά αρκετά δύσκολο  να πει κανείς μια λέξη ειρηνική  ή να γράψει  μια ευχετήρια  επιστολή, ενώ πλησιάζουν οι χριστουγεννιάτικες εορτές. Αυτές όμως μας αναγγέλλουν τη χαρά μιας οικογένειας φτωχής αλλά ευτυχισμένης, ενός κόσμου με προβλήματα αλλά ειρηνικού, μιας  ανθρώπινης κοινωνίας με ένα σταυρό που είναι το σύμβολο της κάθετης και οριζόντιας αγάπης.
Κοιτάζοντας τη Βηθλεέμ, εκεί που μια φτωχή οικογένεια μέσα σε μια φάτνη «γιορτάζει»  το νεογέννητο Υιό του Θεού, ξαναβρίσκουμε  το κουράγιο  να τολμήσουμε, να μιλήσουμε,  να αναγγείλουμε και να ευχηθούμε τη χαρά  που δημιουργεί το ελπιδοφόρο γεγονός  που γιορτάζουμε: τον ερχομό της Ενσαρκωμένης Αγάπης στη γη.
Τα Χριστούγεννα μας δίνουν  μια όμορφη ευκαιρία να πλησιάσουμε το Θεό με το ανθρώπινο, τρυφερό  πατρικό και μητρικό πρόσωπο Του, μέσα από το πλησίασμα του ανθρώπου  που είναι η εικόνα του Θεού. Να αγαπήσουμε το Θεό ως άπειρο καλό, να μάθουμε να αγαπούμε τον άνθρωπο , έτσι όπως είναι, μικρό και εύθραυστο, ως αληθινό αδελφό.
Για να γευθούμε το δώρο της ειρήνης που αναγγέλλουν οι άγγελοι στους απλούς και ταπεινούς βοσκούς και σε όλους τους ανθρώπους της καλής θέλησης. Είναι  ανάγκη να ελευθερωθούμε  από προκαταλήψεις, τον εγωισμό και τη ζωή χωρίς Θεό που μας εγκλωβίζουν και δημιουργούν στενότητα και μοναξιά στο νου και στην καρδιά.
Η οδός της γνήσιας χαράς  των Χριστουγέννων διασχίζει αυτή τη στενότητα, που τόσο πολύ μοιάζει με τα στενά δρομάκια  που οδήγησαν την οικογένεια της Ναζαρέτ,  στο φτωχικό εκείνο χώρο της Βηθλεέμ που τους φιλοξένησε  εν αναμονή του ευτυχούς γεγονότος.
Εάν ο Υιός του Αιώνιου Πατέρα, είχε γεννηθεί σε ένα βασιλικό παλάτι, σίγουρα θα τον είχαν στερηθεί  οι απλοί και ταπεινοί, που είναι οι πρώτοι της Βασιλείας του Θεού και την χαρά των λίγων   δεν θα την είχαν συμμεριστεί οι πολλοί.
Αδελφοί μου και αδελφές μου, ο Θεός γνωρίζει  πώς να προστατέψει τα παιδιά Του.  Σ’ αυτό το προσιτό σε όλους πλαίσιο, γίνεται εύκολο και σε μένα να σας ευχηθώ αληθινά και καλά Χριστούγεννα, μαζί όμως με κάθε τι που είναι ανθρώπινο: με τις χαρές και  τις λύπες, τις ευκολίες και τις δυσκολίες, το φως και τις σκιές, τη γήινη ζωή και την άλλη που αρχίζει με το θάνατο. Να ευχηθώ καλά και άγια Χριστούγεννα, διότι με αυτά ο Θεός  πλησιάζει τον άνθρωπο, ο ουρανός τη γη, με σκοπό όμως και ο άνθρωπος να πλησιάσει το Θεό και το συνάνθρωπο.

Καλά και άγια Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέο  έτος 2018

+ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου- Πάρου-Τήνου-Άνδρου Μυκόνου
και Αποστολικός Τοποτηρητής Καθ. Επισκοπής Χίου-Λέσβου- Σάμου