Τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου η οριστική παράδοση της μελέτης ανακατασκευής οδικού τμήματος προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Συμπληρωματική σύμβαση για τον Βούρλη

Συνεχίζονται σε εβδομαδιαία βάση οι έλεγχοι από την Τεχνική Υπηρεσία

Στην έγκριση συμπληρωματικής σύμβασης για την ολοκληρωμένη εκπόνηση της μελέτης ανακατασκευής του οδικού τμήματος στην περιοχή του Βούρλη στην Ερμούπολη θα προχωρήσει αύριο το δημοτικό συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, κατόπιν αιτήματος του αναδόχου, ο οποίος παρατήρησε έλλειψη απαραίτητων τοπογραφικών.

Η παράταση που θα δοθεί προς τον ανάδοχο και θα αφορά σε διάστημα περίπου ενός μήνα, θα σημάνει την οριστική παράδοση της μελέτης προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, κατά τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, με το συγκεκριμένο διάστημα να ορίζει με τη σειρά του και την έναρξη της προσπάθειας εξεύρεσης χρηματοδότησης για την υλοποίηση της απαιτούμενης παρέμβασης.

Σε επικοινωνία της εφημερίδας με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο και τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου κατέστη σαφές πως, μέχρι σήμερα οι μηχανικοί του Δήμου συνεχίζουν σε εβδομαδιαία βάση τους ελέγχους και τις μετρήσεις στο “επίμαχο” σημείο.

Εκπόνηση μελέτης και αίτημα για συμπλήρωση στοιχείων

Ειδικότερα, ο ανάδοχος με επιστολή του προς την Τεχνική Υπηρεσία εξηγεί τις ελλείψεις που παρατηρεί σε επίπεδο στοιχείων για το εν λόγω σημείο, τονίζοντας πως κρίνει απαραίτητη την εκπόνηση ενός τοπογραφικού προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει τις υπηρεσίες του.

Όπως σχετικά περιγράφει: “Στο πλαίσιο εκπόνησης της μελέτης του θέματος, μας έχει παραδοθεί από την υπηρεσία σας ψηφιακό τοπογραφικό υπόβαθρο της περιοχής μελέτης. Από τον έλεγχο του υποβάθρου προκύπτουν σοβαρές ελλείψεις ως προς την πληρότητα της πληροφορίας που πρέπει αυτό να έχει ώστε να χρησιμοποιηθεί στις υπό εκπόνηση κατηγορίες μελετών (γεωτεχνική, οδοποιίας κλπ). Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα: Α. Δεν υπάρχει αποτύπωση του οδικού τμήματος προς ανακατασκευή αλλά και των παρόδιων ιδιοκτησιών. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί το πλάτος της οδού, οι θέσεις των πεζοδρομίων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια που πρέπει να ληφθεί υπόψη καθώς δημιουργεί δεσμεύσεις ως προς τον σχεδιασμό. Β. Απαιτείται λεπτομερέστατη αποτύπωση τόσο της λιθοδομής αντιστήριξης (πύκνωση σημείων, αποτύπωση θέσεων αστοχιών κλπ) αλλά και αποτύπωση των πρανών πέριξ του τοίχου μέχρι και το πόδα της κατασκευής σε ικανό εύρος ώστε να είναι δυνατός ο σχεδιασμός των απαραίτητων έργων ενίσχυσης της αντιστήριξης”.

Προσθέτει δε πως, “Εκ των ανωτέρω προκύπτει το συμπέρασμα ότι το υφιστάμενο τοπογραφικό δεν διαθέτει τα αναγκαία ποιοτικά χαρακτηριστικά για την ενσωμάτωσή του στην παρούσα μελέτη. Είναι σαφές ότι για την άρτια ολοκλήρωση του μελετητικού αντικειμένου απαιτείται η χρήση ενημερωμένου και πλήρως επικαιροποιημένου τοπογραφικού υποβάθρου. Σε διαφορετική περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα κατά την υλοποίηση της μελέτης”.

Κατόπιν των ανωτέρω, προχωρά στην παρουσίαση της προσφοράς του, η οποία περιλαμβάνει ποσό ύψους περίπου 4.000 ευρώ, το οποίο και θα προστεθεί στο αρχικό κόστος αυτής, που προϋπολογίστηκε στα 12.000 ευρώ.

Ερωτηθείς ο κ. Διακοδημητρίου για τον χρόνο παράδοσης της μελέτης και τί χρονική καθυστέρηση θα προκύψει, τόνισε πως, “Προς το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου εκτιμώ πως θα μας παραδώσει τη μελέτη. Αν δεν γίνει κάτι απρόσμενο, που δεν βλέπω λόγους να υπάρχουν”.

Διευκρίνισε δε, πως, στη μελέτη μετά το πρώτο βήμα της αποτύπωσης της σημερινής – υφιστάμενης κατάστασης, απομένει και η σύνταξη των προτάσεων και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. Το σύνολο αυτών, θα παραδοθεί παρομοίως ως τις αρχές Ιουνίου.

Εβδομαδιαίοι έλεγχοι της κατάστασης

Δεδομένης της δέσμευσης της Τεχνικής Υπηρεσίας να ελέγχει την κατάσταση στην περιοχή του Βούρλη με φόντο τα κατολισθητικά φαινόμενα που “ταλαιπωρούν” το σημείο, ο κ. Διακοδημητρίου, ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε τη συνέχιση των ελέγχων.

“Οι έλεγχοι που κάνουμε είναι σε εβδομαδιαία βάση. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από μηχανικούς της Υπηρεσίας. Έχουμε εγκαταστήσει κάποιους οδηγούς στο σημείο, έχουμε σχηματίσει κάποια ειδικά τρίγωνα και κοιτάζουμε να δούμε αν αυτά αλλάζουν διαστάσεις” περιέγραψε απλοϊκά, τονίζοντας μάλιστα πως, “Ο έλεγχος θα συνεχίσει να γίνεται ως κάποια στιγμή, αλλά δεν έχει ίσως νόημα πλέον, υπό την έννοια πως περάσαμε τους δύσκολους μήνες του χειμώνα και δεν υπήρχε κάποιο θέμα. Ωστόσο, η Υπηρεσία μεριμνά”.

Επόμενο βήμα η χρηματοδότηση

Αμέσως μετά την παραλαβή της μελέτης, τόσο ο κ. Βακόνδιος, όσο και ο κ. Διακοδημητρίου επανέλαβαν πως θα εκκινήσει η προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδότησης.

“Από εκεί και μετά, όταν μας παραδοθεί η μελέτη θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση. Ήδη έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία” γνωστοποίησε ο πρώτος, με τον αναπληρωτή προϊστάμενο δε, να συμπληρώνει πως, “Η Υπηρεσία θα τρέξει όσο μπορεί μέσα από Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων. Ό,τι μπορούμε θα κάνουμε και θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε χαμηλό το κόστος”.

Ετικέτες: