Άνθρωποι του Πολιτισμού και των Γραμμάτων καθώς και πολιτικά πρόσωπα της χώρας παρέστησαν στην πολιτική κηδεία του Μάνου Ελευθερίου

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Μάνο της

Το “παρών” έδωσαν ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και αιρετά πρόσωπα του Δήμου

Άνθρωποι που αγάπησαν τον Μάνο Ελευθερίου, απλός κόσμος, άνθρωποι του Πολιτισμού, της Τέχνης και των Γραμμάτων αλλά και πολιτικά πρόσωπα αποχαιρέτησαν τον αγαπημένο Συριανό ποιητή, συγγραφέα και στιχουργό, το μεσημέρι της Τρίτης, δίνοντας το “παρών” στην πολιτική κηδεία του, που πραγματοποιήθηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του εκλιπόντος απηύθυναν το ύστατο “χαίρε” στον Μάνο Ελευθερίου, με βαθιά συγκίνηση και θλίψη, απέναντι στον άνθρωπο που αποτέλεσε ξεχωριστό “κεφάλαιο” για τον Πολιτισμό της χώρας, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη στις νεότερες και τις επόμενες γενιές το πλούσιο συγγραφικό έργο του.

Ανάμεσα στους παρόντες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όπως επίσης, η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αλλά και οι κκ. Μικρούτσικος, Νταλάρας και Ξαρχάκος που είπαν το τελευταίο “αντίο” στον αγαπημένο τους Μάνο.

Πρέπει να σημειωθεί πως της πολιτικής κηδείας, ακολουθεί η μεταφορά της σορού του εκλιπόντος στη Βουλγαρία, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της αποτέφρωσης, όπως ο ίδιος ο Μάνος Ελευθερίου επιθυμούσε.

Αξίζει να αναφερθεί πως η πολιτική κηδεία δεν έγινε δημοσία δαπάνη, ενώ αντί στεφάνων η οικογένεια επέλεξε να δοθούν χρήματα προς ενίσχυση στη Στέγη Ανηλίκων κι Εφήβων Σύρου.

Άκρως συγκινητικά ήταν τα λόγια με τα οποία αποχαιρέτησαν τον Μάνο Ελευθερίου όσοι εκφώνησαν επικήδειους λόγους, αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το μέγεθος της προσωπικότητας του Μάνου Ελευθερίου που “σφράγισε” με τη δική του πορεία το νεοελληνικό πολιτισμό.

Εκτός από την Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονδιόρδου, αποχαιρετιστήριο λόγο είχαν ο προσωπικός ιατρός του, Σωτήρης Πράπας, ο στιχουργός και σκηνοθέτης, Θοδωρής Γκόνης, καθώς επίσης ο μουσικός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας αλλά και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός ενώ στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών ξεχώρισε ανάμεσα σε άλλα και το στεφάνι του Πρωθυπουργού της χώρας, Αλέξη Τσίπρα.

Υπογραμμίζεται πως στην πολιτική κηδεία εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έδωσαν το “παρών” και ο Αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η εντεταλμένη σύμβουλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης, Μαρίζα Αγγελοπούλου και ο δημοτικός σύμβουλος Κομνηνός Στρογγύλης ενώ ως έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η Σύρος – αν και γενέτειρα του Μάνου Ελευθερίου -, δυστυχώς, δεν εκπροσωπήθηκε.

Υπουργός Πολιτισμού: Οι επόμενες γενιές θα τραγουδούν τον Μάνο

Ιδιαιτέρως λιτός, αλλά πλούσιος και μεστός σε νόημα ο λόγος της Υπουργού Πολιτισμού για τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου, προκάλεσε βαθύτατη συγκίνηση στους παρευρισκομένους στην πολιτική κηδεία του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.

“Η ελληνική γλώσσα με τις ομηρικές της ρίζες είναι ένα υφάδι πάνω στο οποίο δούλεψε επίμονα ο Μάνος Ελευθερίου, ένα υφάδι πάνω στο οποίο κέντησε πολύτιμα πετράδια” ανέφερε στον επικήδειο που εκφώνησε η Λυδία Κονιόρδου, προσθέτοντας παρακάτω πως, “Ο Μάνος Ελευθερίου έκανε έτσι ώστε να συναντηθούν στο τραγούδι από τη μια πλευρά ο έντεχνος δημιουργός και από την άλλη ο λαϊκός μάστορας. Και μας επέτρεψε, μέσα από την οικειότητα και την αυθεντικότητα των δημιουργημάτων του, να παρακολουθήσουμε την ποίησή του, που είναι ποίηση έκτατης ανάγκης με την περήφανη ελληνικότητά της και την ικανότητά της να περνά από το ατομικό στο συλλογικό”. Η ίδια η Υπουργός Πολιτισμού, ολοκληρώνοντας τον λόγο της, υπογράμμισε, πως, “Οι επόμενες γενιές θα τραγουδούν τα τραγούδια του Μάνου χωρίς, ίσως, να ξέρουν το όνομά του. Αλλά αυτή είναι η μοίρα της λαϊκής τέχνης: Να λειτουργεί σαν συλλογική μνήμη”.

Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης: Ο Μάνος Ελευθερίου έδωσε τα “κλειδιά” για τη γνώση του εαυτού μας και του κόσμου

“Αντίο” ανάλογο της έντασης και των συναισθημάτων που πλημμυρίζουν τους Συριανούς για την απώλεια του δικού τους Μάνου Ελευθερίου, απηύθυνε με τη σειρά του και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός.

Με αφορμή το απρόσμενο “ταξίδι” του μεγάλου δημιουργού, ο Γιώργος Μαραγκός ανέφερε στον επικήδειο λόγο του τα παρακάτω: Ο Καλλιτέχνης... Ο Ποιητής... Ο Συλλέκτης… Ο Ερευνητής... Ο Μελετητής... Ο Κύριος... Ο Συμπαραστάτης... Ο Δίκαιος... Ο Συριανός... Ο Μάνος Ελευθερίου. Eνα ταξίδι αναπάντεχο. Τόσο νωρίς. Άφησες όλους εμάς στην αντίπερα όχθη σίγουρα φτωχούς. Παρακαταθήκη τα έργα σου και η ουσιαστική, γενναιόδωρη, μοναδική συμβολή στον πολιτισμό. “Ο σημαντικός ποιητής που ζει στον καιρό μας ‘προφέροντας’ σωστά την πραγματικότητα, κρατάει ζωντανή τη γλαφυρή γλώσσα του, τη γλώσσα μας και μαζί της τη συνείδηση, δίνει τα κλειδιά για τη γνώση του εαυτού μας και του κόσμου”. Δανειζόμαστε τα λόγια αυτά από τη συριανή ποιήτρια Διονυσία Χρυσανθακοπούλου για τον συριανό ποιητή και διανοούμενο, γιατί αντιπροσωπεύουν αυτό που είναι ο Μάνος. Ο Μάνος Ελευθερίου δώρισε στον γενέθλιο τόπο του, τη Σύρα, ένα μεγάλο κομμάτι της πνευματικής του περιουσίας. Μια διαδρομή προσφοράς που κράτησε πάνω από τριάντα χρόνια προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό Αρχείο των Κυκλάδων. Θέατρο, λογοτεχνία, τετράδια, φωτογραφίες, σπάνιες εκδόσεις. Πάνω από σαράντα χιλιάδες βιβλία και αντικείμενα βρίσκονται στην καρδιά του νησιού. Η Σύρα σε χαιρετά με περηφάνια και ελπίζει … γιατί ΕΣΥ θα το ήθελες. Αντίο ασκητικέ συμπολίτη μας. Καλό ταξίδι ποιητή Μάνο Ελευθερίου”.