“Καλωσόρισμα” 127 παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το έτος 2018 – 2019

Διεκδίκηση voucher και ποιότητα φιλοξενίας

Σήμερα τα οριστικά αποτελέσματα από την ΕΕΤΑΑ. Καθησυχαστικός ο Απ. Ρουσσουνέλος για τη λειτουργία της δομής του Βήσσα

Οικονομικό “μαξιλαράκι” για σχεδόν 50 μικρά παιδιά που θα φιλοξενηθούν δωρεάν στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προκύπτει για το φετινό έτος φοίτησής τους (2018 – 2019) στις δημοτικές δομές, μέσω του Προγράμματος “Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής” της ΕΕΤΑΑ, με αρκετές οικογένειες του τόπου να ανακουφίζονται, αφού δεν θα χρειαστεί να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ.

Συνολικά στις δημοτικές δομές φιλοξενίας βρεφών και νηπίων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα φιλοξενηθούν 127 παιδιά, με τη Δημοτική Αρχή και ειδικότερα τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, Απόστολο Ρουσσουνέλο να παρουσιάζεται καθησυχαστικός για την ομαλή λειτουργία και των τριών δομών σε Ερμούπολη, Ξηρόκαμπο και Βήσσα.

Στο πλαίσιο ενός γενικότερου ρεπορτάζ για τα δεδομένα στις δημοτικές δομές φιλοξενίας, ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει με σαφήνεια σχετικά με τον προβληματισμό ορισμένων γονέων, αν ο παιδικός σταθμός στην περιοχή του Βήσσα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στη λειτουργία του, με φόντο την κενή θέση που προέκυψε όσον αφορά στο απαραίτητο προσωπικό που οφείλει να διαθέτει η δομή για την καθημερινή παραμονή των μικρών παιδιών σε αυτόν.

Κατηγορηματικά καθησυχαστικός, γνωστοποίησε πως ήδη έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες κάλυψης της μίας θέσης που έμεινε κενή, με σκοπό εντός των επόμενων ημερών να ακολουθήσει η πρόσληψη βοηθού βρεφονηπιοκόμου.

Από την πλευρά του, μίλησε και για τον αριθμό των παιδιών που θα απολαύσουν voucher φέτος, εξηγώντας πως, σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό λόγω της διεκδίκησης επιχορηγήσεων της ΕΕΤΑΑ και από οικογένειες που επιλέγουν ιδιωτικές δομές, οι δομές του Δήμου κινήθηκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Σήμερα μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να έχουν γνώση των οριστικών αποτελεσμάτων από τη σχετική ιστοσελίδα και τους παιδικούς σταθμούς, δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε προ ημερών και η διαδικασία των ενστάσεων αναφορικά με τις επιχορηγήσεις της ΕΕΤΑΑ για το έτος 2018 – 2019.

Επιτυχία για τις δημοτικές δομές. Επιχορήγηση για 50 παιδιά ενώ πήραν voucher και οι ιδιωτικοί σταθμοί”

Κληθείς να σκιαγραφήσει τα φετινά δεδομένα για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στις δημοτικές δομές της Σύρου, ο Απόστολος Ρουσσουνέλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος, δεδομένου ότι την τρέχουσα χρονιά λαμβάνουν voucher συνολικά οι ιδιωτικές δομές της Σύρου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε αρχικά, “Έχει ξεκινήσει η λειτουργία των παιδικών σταθμών και στην Ερμούπολη και στον Ξηρόκαμπο και στον Βήσσα. Έχουμε τον μήνα της προσαρμογής και σταδιακά λαμβάνουμε και όλα τα voucher. Η δυναμικότητα των σταθμών είναι 127 θέσεις και θα φιλοξενηθούν τα παιδιά στις δομές μας”.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των παιδιών που επιχορηγούνται από την ΕΕΤΑΑ και θα φιλοξενηθούν στις δημοτικές δομές, τόνισε πως, “Εικόνα πλήρη για τα voucher θα έχουμε αύριο (σσ. σήμερα), δηλαδή 1η Οκτώβρη” διευκρινίζοντας πως, “Τα voucher αυτά που έδωσε η ΕΕΤΑΑ σε δεύτερο χρόνο, είχαν προθεσμία για ενστάσεις μέχρι τώρα”.

Βάσει των προσεγγίσεων που ο ίδιος πραγματοποιεί, σημείωσε πως, “Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά που έχουμε, βλέπω πως θα κυμανθούμε στα περυσινά επίπεδα. Δηλαδή θα έχουν χρηματοδότηση 48 – 50 παιδιά”. Όπως υπογράμμισε μάλιστα, “Αυτό για εμάς είναι επιτυχία”, καθώς όπως πρόσθεσε, “Φέτος είχαν τη δυνατότητα να πάρουν voucher και οι ιδιωτικές δομές στο νησί, που πέρυσι δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα”. Εξήγησε δε, πως, αυτό σημαίνει πως, “μία οικογένεια χωρίς να πληρώνει, μπορεί να επιλέξει έναν ιδιωτικό σταθμό”.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε, “Είναι θετικό που κυμανθήκαμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και έχουν voucher όλες οι δομές μας”, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως άκρως θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός πως, “Τα περισσότερα voucher τα παίρνουμε στον βρεφονηπιακό σε ποσοστό αφού έχουμε καλύψει συνολικά τα παιδιά με voucher, δηλαδή και τα δώδεκα μικρά παιδιά”.

Ερωτηθείς για το ύψος των επιχορηγήσεων που επί της ουσίας λαμβάνει ο Δήμος για τη λειτουργία των δομών του μέσω των voucher, ο κ. Ρουσσουνέλος υπήρξε συγκεκριμένος, αναδεικνύοντας εμμέσως το γεγονός πως, σε μηνιαία βάση ο Δήμος για τους παιδικούς σταθμούς μέσω της ΕΕΤΑΑ ενισχύεται με σχεδόν 13.000 ευρώ.

“Στον βρεφικό σταθμό η επιχορήγηση κυμαίνεται στα 290 ευρώ για το κάθε παιδί μηνιαίως και για τους παιδικούς σταθμούς το ποσό για κάθε παιδί σε μηνιαία βάση φθάνει τα 240 – 250 ευρώ” ανέφερε συγκεκριμένα, εξηγώντας παράλληλα πως, “Παλιά επιχορηγούνταν όλοι οι παιδικοί σταθμοί, πριν αναλάβουμε εμείς ενώ τώρα, έχουν τελειώσει αυτές οι επιχορηγήσεις και παίρνουμε voucher”.

Δεδομένης της διεκδίκησης των επιχορηγήσεων από τους γονείς, ο κ. Ρουσσουνέλος με φόντο και τις επιχορηγήσεις για παιδιά σε ιδιωτικές δομές, εξήγησε πως, “Η κατεύθυνση είναι να ανεβάσουμε, να βελτιώσουμε την ποιότητα και να πάρουμε voucher για να επιδοτούνται οι οικογένειες”.

Ως εκ τούτου, σκιαγράφησε εν συντομία τις κύριες παρεμβάσεις και προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση, σημειώνοντας πως, “Φτιάξαμε τον εξοπλισμό μας, βελτιώσαμε τις δομές σε κτιριακές ανάγκες και έχουμε εναρμονιστεί με όσα προβλέπονται για τις αδειοδοτήσεις των δομών. Έχουμε βελτιώσει πολύ τους δημοτικούς σταθμούς μας με δεδομένο ότι “ανοίγει” η ψαλίδα για τα voucher, αρκεί να πληρούνται οι προδιαγραφές. Αυτό το δεδομένο μας ωθεί κι εμάς στο να βελτιώνουμε τους παιδικούς σταθμούς”.

Ερωτηθείς αν σε γενικότερο επίπεδο προκύπτει προβληματισμός για τον περιορισμένο αριθμό των οικογενειών που διευκολύνονται οικονομικά, λόγω της επιχορήγησης που δίδεται και σε οικογένειες που επιλέγουν ιδιωτικές δομές, ο κ. Ρουσσουνέλος υπήρξε συγκεκριμένος, επαναλαμβάνοντας όμως πως ο Δήμος ακολουθεί όσα ορίζει και η νομοθεσία και ο κανονισμός κάθε προγράμματος.

“Σίγουρα είναι ένας προβληματισμός και μία παρατήρηση γενική ότι θα ήταν προς όφελος των οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κατευθύνονται όλα τα voucher στις δημοτικές δομές, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τη νομοθεσία” δήλωσε ο ίδιος.

Ενιαίο ποσό για τροφεία. Κατανόηση σε περίπτωση αδυναμίας ορισμένων οικογενειών

Εκτός των παιδιών που θα λάβουν voucher, φέτος οι δημοτικές δομές της Σύρου θα φιλοξενήσουν ακόμη 77 νήπια, οι γονείς των οποίων θα κληθούν να καταβάλουν σε μηνιαία βάση το ποσό των 40 ευρώ για την κάλυψη των τροφείων.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοτική απόφαση, η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια ενιαία για τις οικογένειες, ο κ. Ρουσσουνέλος υπενθύμισε τα παρακάτω: “Επειδή το τελευταίο διάστημα με τα voucher μπορούσαμε και καλύπταμε ανάγκες και φροντίζαμε για τον προϋπολογισμό μας, πήραμε την απόφαση να καθορίσουμε ένα πολύ προσιτό ποσό (τροφεία), προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε μία ομαλή πορεία εσόδων – εξόδων. Άρα, το ποσό για τα τροφεία είχε καθοριστεί στα 40 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Τα 40 ευρώ είναι ένα ποσό που θεωρώ ότι μηνιαίως μπορεί να το “σηκώσει” μία οικογένεια”. Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, ρωτήθηκε για τη στάση της Δημοτικής Αρχής, στην περίπτωση που μία οικογένεια, δεν μπορέσει – αιτιολογημένα - να ανταποκριθεί στο εν λόγω ποσό.

“Υπάρχει ανοχή” απάντησε ξεκάθαρα, σημειώνοντας παράλληλα πως, “Αν κάποια οικογένεια αδυνατεί να ανταποκριθεί ή προκύψει ανεργία σε έναν γονιό, βεβαίως και θα δείξουμε κατανόηση. Είμαστε άνθρωποι πάνω απ΄ όλα και διαπραγματευόμαστε με αυτήν την οικογένεια”.

Στο νήμα της συζήτησης για τις παροχές γεύματος προς τα μικρά παιδιά που φιλοξενούνται στις δημοτικές δομές, ο Απόστολος Ρουσσουνέλος υπήρξε σαφής, εξηγώντας πως, οι ανάγκες καλύπτονται ομαλά και καθημερινά, αφού ο Δήμος έχει προωθήσει την απαιτούμενη διαγωνιστική διαδικασία.

“Υπάρχει ο διαγωνισμός των τροφίμων όπως και κάθε χρόνο. Μέσα από αυτόν καλύπτουμε τα πάντα. Και το φαγητό των παιδικών σταθμών και όσες άλλες ανάγκες έχει ο Δήμος” δήλωσε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως, “Τα μενού αποφασίζονται σε συνεργασία με διαιτολόγο πάντα”. Όπως διευκρίνισε μάλιστα, “Δεν μπορεί ο Δήμος να κάνει ό,τι θέλει. Υπάρχει μενού κατάλληλο για τις ανάγκες των παιδιών. Όλες οι δομές έχουν τη δική τους κουζίνα”.

Υπενθύμισε ακόμη πως, η κάθε δομή έχει τη δική της κουζίνας, σχολιάζοντας σχετικά πως, “Με τις τρεις ανακαινίσεις που κάναμε και στο κτίριο της Κ. Μαρούλη έχουμε φροντίσει για νέες κουζίνες και εξοπλισμό”.

Άμεση κάλυψη της κενής θέσης στον Παιδικό Σταθμό του Βήσσα. Αναμονή για πέντε 8μηνες προσλήψεις

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, ο κ. Ρουσσουνέλος κλήθηκε να μιλήσει για τις κινήσεις του Δήμου όσον αφορά στις προσπάθειες και μάλιστα άμεσα, κάλυψης της κενής θέσης στη δομή του Βήσσα, με φόντο την ανάγκη απρόσκοπτης λειτουργίας του.

Όπως επιβεβαίωσε, “Ένα άτομο έφυγε από τη δομή του Βήσσα και μιλάμε για τη θέση της βοηθού βρεφονηπιοκόμου, για την πλήρωση της οποίας έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες”. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε παρακάτω, “Πήραμε την έγκριση από την ΕΕΤΑΑ, αυτή τη στιγμή είναι προς ανάρτηση η απόφαση σε ΦΕΚ για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πρόσληψη. Πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα για να τρέξει ομαλά η χρονιά”.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τον χρόνο πρόσληψης, ο ίδιος προσδιόρισε το αμέσως προσεχές διάστημα ημερών. “Άμεσα. Μπορώ να πω σχεδόν με σιγουριά ότι θα αναρτηθεί στο ΦΕΚ την εβδομάδα αυτή, μπορεί και αύριο (σσ. σήμερα). Αυτό είναι απαραίτητο για να κάνουμε απευθείας πρόσληψη” ανέφερε, τονίζοντας πως, “Διαφορετικά θα υπήρχε θέμα”.

Εκτός των ανωτέρω όμως, έκανε λόγο για την ενίσχυση του προσωπικού των δομών φιλοξενίας παιδιών με ακόμη πέντε άτομα.

Αναφερόμενος σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, επεσήμανε τα παρακάτω: “Ευελπιστώ πως και με τα 8μηνα που περιμένουμε μέσω του προγράμματος κοινωνικής εργασίας του ΟΑΕΔ, θα έχουμε και πέντε ακόμη θέσεις προσωπικού για τους παιδικούς σταθμούς. Και αυτή η εξέλιξη θα είναι μία μεγάλη βοήθεια για την ορθή λειτουργία της κάθε δομής. Θα έχουμε παιδαγωγούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης” δήλωσε σχετικά ο ίδιος.

Ερωτηθείς για την παραμονή του προσωπικού στις θέσεις του, ο κ. Ρουσσουνέλος προχώρησε σε γενική ενημέρωση για τη διαδικασία που ακολουθεί ο Δήμος προκειμένου να μη βρεθεί προ εκπλήξεως... και κινδυνεύσει η λειτουργία κάποιας δομής εξαιτίας αποχώρησης παιδαγωγού.

“Κάθε χρόνο είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε αν θέλουν να ανανεώσουν για τον επόμενο χρόνο τις συμβάσεις τους. Αν κάποιο πρόσωπο δεν θέλει να ανανεώσει ή συγκεκριμένο άτομο φεύγει και πηγαίνει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του ή οτιδήποτε, πρέπει να ακολουθήσουμε την επόμενη επιλογή για να καλυφθεί η θέση. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και τις καταστάσεις, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις” ανέφερε, απαντώντας για το σοβαρό θέμα της εξασφάλισης του προσωπικού (παιδαγωγοί κλπ) για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Προτού ολοκληρώσει το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ρουσσουνέλος ρωτήθηκε αν οι προσλήψεις των 8μηνων θα σημάνουν και αύξηση του αριθμού των παιδιών που φοιτούν στις δομές.

“Δεν μπορεί να σημαίνει αύξηση της δυναμικότητας των σταθμών και άρα αύξηση των φιλοξενούμενων παιδιών, γιατί μιλάμε για προσωπικό 8μηνης διάρκειας. Ενισχυτικά θα έρθουν στο προσωπικό που ήδη έχουμε” διευκρίνισε, επαναλαμβάνοντας πως για τον αριθμό των νηπίων, “Κινούμαστε βάσει του προσωπικού που έχουμε. Μακάρι να μπορούσαμε να ανεβάσουμε τη δυναμικότητα, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα άλλων προσλήψεων”.

Ερωτηθείς για τον χρόνο “άφιξης” των πέντε προσλήψεων περιορισμένης διάρκειας, ανέφερε πως, “Περιμένουμε το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Λογικά σε μία εβδομάδα θα βγουν τα αποτελέσματα”.

Οι δημοτικές δομές της Σύρου δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις ιδιωτικές”

Με φόντο και τις πολυσυζητημένες δημοσίως προσπάθειες του Δήμου για εξασφάλιση – ως όφειλε – των αδειοδοτήσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών των παιδικών σταθμών, ο Απόστολος Ρουσσουνέλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής και σε επίπεδο προσπαθειών βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων.

“Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος γιατί έχουμε πάρει και τις άδειες λειτουργίας για τις δομές. Από το 2011 ως τώρα λειτουργούσαμε συνεχώς με παρατάσεις. Πλέον έχουμε άδειες λειτουργίας, έχουμε αναβαθμίσει τις δομές μας και τις τρεις, έχουμε αντικαταστήσει με χορηγίες τον εξοπλισμό και τα έπιπλα” ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος, τονίζοντας παράλληλα πως, “Καταφέραμε μέσω χορηγιών να πάρουμε 20 χιλ. ευρώ για κάθε δομή από τα ΙΚΕΑ”. Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, σημείωσε μάλιστα πως, “Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή, το επίπεδο των δικών μας παιδικών σταθμών δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα εκείνο των ιδιωτικών παιδικών σταθμών” δηλώνοντας κατηγορηματικά πως, “Είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο”.