Λύση στην υπόθεση των απλήρωτων πρώην παιδαγωγών του Παιδικού Σταθμού του Βήσσα

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για δεδουλευμένα

Στην απόφαση παραίτησης από τα ένδικα μέσα και την πραγματοποίηση εξωδικαστικού συμβιβασμού με την πλευρά των τριών πρώην εργαζομένων – παιδαγωγών στον Παιδικό Σταθμό του Βήσσα προχώρησε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με φόντο την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου, που κήρυξε μέρος των οφειλών ως άμεσα καταβλητέο.

Η υπόθεση των τριών πρώην εργαζομένων στη δημοτική δομή φιλοξενίας των μικρών παιδιών είχε απασχολήσει έντονα τα δημοτικά πράγματα, καθώς η Δημοτική Αρχή μετά από την “κατάργηση” των τριών πρώην Δήμων και την ενοποίηση αυτών σε έναν ενιαίο, αντιμετώπισε ζητήματα ως προς την ομαλή συγχώνευση των Νομικών Προσώπων του, με αποτέλεσμα το προσωπικό του σταθμού να μείνει “μετέωρο” και να κληθεί να παράξει έργο, παραμένοντας στη δομή χωρίς αμοιβή.

Πλέον και μετά από τη συμπλήρωση πέντε ετών, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αντιμετωπίζει το σοβαρό θέμα, έχοντας έρθει σε συναίνεση με την πλευρά των απλήρωτων πρώην εργαζομένων του Παιδικού Σταθμού του Βήσσα, απέναντι στους οποίους η συνολική οφειλή ανέρχεται στο ποσό των 52.318,01 ευρώ.

Εξ αυτών, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου αποφάσισε ως άμεσα καταβλητέα τα 25.000 ευρώ, με την Οικονομική Επιτροπή να καταλήγει στη χθεσινή συνεδρίαση πως θα τα καταβάλλει ως οφείλει, κάνοντας όμως παράλληλες κι άμεσες ενέργειες προς το Υπ. Εσωτερικών, ώστε να μπορέσει να κατοχυρώσει τα χρήματα από κωδικό επιχορήγησης για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να μην επιβαρύνει τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Από τον περασμένο Νοέμβριο η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου

Αναφορικά με τη δρομολόγηση της υπόθεσης, οι τρεις πρώην εργαζόμενες στον Παιδικό Σταθμό του Βήσσα κλήθηκαν εκ νέου να επιδείξουν ψύχραιμα αντανακλαστικά και υπομονή, αφού ο Δήμος επιχειρεί σαφώς να καταβάλει τα δεδουλευμένα τους, ωστόσο, παράλληλα, να μην απολέσει αυτό το ποσόν από τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, το θέμα τέθηκε επί τάπητος στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης χθες, οπότε και κατέστη γνωστό το περιεχόμενο της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου, η οποία κι εκδόθηκε στις 24/11/2017.

Μεταξύ άλλων, το δικαστήριο “υποχρεώνει το εναγόμενο νομικό πρόσωπο να καταβάλει: α. Στην πρώτη ενάγουσα το συνολικό ποσό των 20.581,87 ευρώ, β. Στη δεύτερη ενάγουσα το ποσό των 16.541,47 ευρώ και γ. στην τρίτη ενάγουσα το ποσό των 15.194,67 ευρώ” ενώ επιπλέον, “κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή: α. Για την πρώτη ενάγουσα μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ, β. Για τη δεύτερη ενάγουσα μέχρι του ποσού των 8.000 ευρώ και γ. για την τρίτη ενάγουσα μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ”.

Αναφορικά με την πλευρά των απλήρωτων πρώην εργαζομένων τοποθετήθηκε η πληρεξούσια δικηγόρος τους, η οποία επεσήμανε την καλή θέληση των άμεσα θιγόμενων προσώπων απέναντι στον Δήμο για λύση με εξωδικαστικό συμβιβασμό, επισημαίνοντας μάλιστα κατηγορηματικά πως η πρόθεση εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης έχει επιβεβαιωθεί ήδη, αφού όπως τόνισε, “Κοινοποιήθηκε η απόφαση που επιδικάζει βεβαίως όλα τα ποσά των δεδουλευμένων εκ των οποίων τα μισά περίπου προσωρινά εκτελεστά. Δηλαδή να τα πάρουν άμεσα, ανεξαρτήτως τί θα γινόταν στην έφεση (σσ. που αποφασίστηκε να μη γίνει λόγω εξωδικαστικού συμβιβασμού)” από τον Νοέμβριο του 2017, ο Δήμος άσκησε αίτηση αναστολής, η οποία προσδιορίστηκε για τις 22 Φεβρουαρίου και προ της εν λόγω ημερομηνίας τελικώς, πρότεινε να παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα και να καταβάλει τα ποσά.

“Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ταλαιπωρηθεί, έχουν δουλέψει και δεν έχουν πληρωθεί ποτέ γι αυτήν τους την παροχή εργασίας” σημείωσε η πληρεξούσια δικηγόρος, εξηγώντας πως σε προηγούμενη συνεδρίασή της η Οικονομικής Επιτροπή με τη στάση της, αποφάσισε τα παρακάτω: α. Να καταβληθούν τα προσωρινά εκτελεστά, β. Να καταβληθούν άμεσα και γ. να διερευνηθεί το ζήτημα του συμβιβασμού για το υπόλοιπο ποσό της εφέσεως.

“Σε αυτό το πλαίσιο εμείς συμφωνήσαμε και δόθηκε η αναβολή. Η υπόθεση εκδικάστηκε το 2017 περίμεναν έξι, επτά μήνες να βγει η απόφαση, έχει ήδη κοινοποιηθεί από τον Νοέμβριο (24/11/2017) κι έχουμε φτάσει στον Μάρτιο” πρόσθεσε η ίδια, καθιστώντας σαφές, πως η πλευρά των πρώην εργαζομένων αποδέχεται τη λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα καθυστερήσει άλλο η καταβολή των ποσών που είναι άμεσα εκτελεστά.

“Συμφωνούμε να μπει το ποσό της εφέσεως στη ρύθμιση που προτείνει ο Δήμος και η Οικονομική Επιτροπή και να διευκολύνουμε με αυτόν τον τρόπο και τις υπηρεσίες του Δήμου. Επ΄ ουδενί δεν συμφωνούμε για τα προσωρινά εκτελεστά, διότι ο χρόνος απόκλισης είναι από τη στιγμή που μιλάμε, μέχρι τώρα Μάρτιο”.

Κατόπιν της αναλυτικής συζήτησης του θέματος, αποφασίστηκε ομόφωνα να ενεργήσει ο Δήμος ως οφείλει μετά την παραίτησή του από τα ένδικα μέσα και μέχρι τις 27 Απριλίου να έχει προωθήσει όλες τις διαδικασίες προς το Υπ. Εσωτερικών ώστε, μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, αν υπάρξει υπουργική απόφαση δημοσιευμένη στη “Διαύγεια” σχετικά με την επιχορήγηση του Δήμου με το συνολικό ποσό, να δοθεί αυτό προς τις πρώην εργαζόμενες, ενώ αν δεν υπάρξει να προωθηθεί άμεσα το ποσό των 25.000 ευρώ που πρέπει να καταβληθεί προς τις ίδιες από τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Προσπάθεια επιχορήγησης από το Υπ. Εσωτερικών

Όσον αφορά στον άμεσο χαρακτήρα των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής προς το Υπ. Εσωτερικών, δεσμεύθηκε σχετικά ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Αλέξης Αθανασίου. “Θα απευθύνουμε άμεσα αίτημα προς το Υπ. Εσωτερικών για έγκριση επιχορήγησης επί του συνόλου του ποσού και αν δεν έχουμε στη Διαύγεια υπουργική απόφαση ένταξης ως τις 27 Απριλίου, του συνολικού ποσού, τότε παίρνουμε πίσω το αίτημα, πληρώνουμε και καταβάλλουμε το προσωρινώς εκτελεστό ποσό” δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, διευκρινίζοντας μάλιστα πως κάθε προσπάθεια γίνεται για να προκύψει όφελος και για τις δύο πλευρές.

“Σαφώς όλοι θέλουμε να πάρουν τα λεφτά οι τρεις πρώην εργαζόμενες του Δήμου κι αυτό είναι ξεκάθαρο” σημείωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας την ανάγκη να διεκδικηθεί όλο το ποσόν για να κερδίσει ο Δήμος τα 25.000 ευρώ, που έχει ήδη συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του.

“Εμείς λέμε να αποσυρθεί ο Δήμος από την έφεση και να σταματήσει σήμερα η τοκοφορία και άμεσα, εντός αυτής της εβδομάδας να σταλεί το αίτημά μας στο Υπ. Εσωτερικών. Από την επαφή που έκανα προσωπικά με το συγκεκριμένο γραφείο του Υπουργείου μου είπαν ότι οι αποφάσεις ένταξης βγαίνουν κατά ομάδες” πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα πως χρήσιμο είναι να “γλιτώσει” ο Δήμος αυτά τα χρήματα.

Σε παρόμοιο τόνο κινήθηκε και η τοποθέτηση της μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής της οποίας επεσήμανε την ανάγκη να διευκρινισθεί προς το Υπ. Εσωτερικών πως οι συνεπείς Δήμοι, οφείλουν να “ανταμείβονται” από το κεντρικό κράτος, σε επίπεδο έμπρακτης αναγνώρισης των ενεργειών τους. “Δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιόν λόγο πρέπει να “τιμωρούνται” οι Δήμοι που προκαταβάλλουν από τον προϋπολογισμό τους επιδικασμένα ποσά έναντι άλλων οι οποίοι τα καρπώνονται καθυστερώντας την καταβολή από το Υπ. Εσωτερικών” σχολίασε σχετικά, καταθέτοντας τον “προβληματισμό” του αναφορικά με την πιθανότητα μη ύπαρξης δυνατότητας διεκδίκησης του συνολικού ποσού στην περίπτωση που ο Δήμος μετά τις 27 Απριλίου καταβάλλει το ποσό των 25.000 ευρώ και δεν έχει υπάρξει εγκαίρως απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

“Σπεύδουμε τα δίνουμε και αντί να επιβραβευτούμε, “τιμωρούμαστε” παίρνοντας τα μισά;. Έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι μαχητό. Έχω την αίσθηση πως θα μπορούσαμε να το διεκδικήσουμε” υποστήριξε ο ίδιος, συναινώντας στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής.