Πλήθος εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, καθώς και σύσσωμος ο κόσμος του Κορθίου και άλλων περιοχών της Άνδρου, αποχαιρέτησαν τον ιδιαίτερα αγαπητό τέως Δήμαρχο

Ύστατο “χαίρε” στον Ι. Γλυνό

  • Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου, 2018 - 06:16
  • /   Eνημέρωση: 1 Νοε. 2018 - 21:01

Στο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κορθίου τελέστηκε την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, η εξόδιος ακολουθία του αειμνήστου διατελέσαντος δημάρχου, στο Δήμο Κορθίου και μετ’ έπειτα στον ενιαίο Δήμο Άνδρου, Ιωάννη Γλυνού.

Της ακολουθίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου – Άνδρου, κ. Δωρόθεος Β’, με τη συμμετοχή σύσσωμου του κλήρου της Άνδρου.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, πρώην και νυν βουλευτές του νομού Κυκλάδων, ο νυν Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, διατελέσαντες και εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άνδρου, κ. Λευτέρης Μπάλλας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, πρώην και νυν Δήμαρχοι από τις Κυκλάδες, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης, κ. Γ. Πουσσαίος, ο οποίος είχε μία αγαστή και ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία με τον εκλιπόντα, κατά την κοινή τους θητεία, καθώς και οι Ανδριώτες εφοπλιστές, αδελφοί Στεφάνου.

Συγκινητική ήταν η αθρόα προσέλευση των κατοίκων του Κορθίου, αλλά και κόσμου από όλες τις περιοχές της Άνδρου, προκειμένου να απευθύνουν το ύστατο “χαίρε”, στον ιδιαίτερα αγαπητό τους Γιάννη Γλυνό, κατακλύζοντας το ναό και τους αύλειους χώρους και συνοδεύοντάς τον στην τελευταία του κατοικία.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης, κ. Δωρόθεος Β’ εκφώνησε επικήδειο, αναφερόμενος στην αγαστή και άριστη συνεργασία που είχε με τον Γιάννη Γλυνό, κατά τη διάρκεια της θητείας του, σχετικά με κοινούς στόχους και των δύο, για το καλό της Άνδρου, τόσο κοινωνικούς, όσο και φιλανθρωπικούς. Επιπλέον, σημείωσε και την απλόχερη στήριξη, που προσέφερε ο εκλιπών, από τη δημαρχιακή του θέση, προς τα μοναστήρια της Άνδρου, θεωρώντας τα πόλο έλξης και προσέλκυσης, για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού.

Ο κ. Μπάλλας ανέγνωσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Άνδρου, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα, σε έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου ο Δήμος να αποτίσει τον απαιτούμενο φόρο τιμής, εκφράζοντας την βαθύτατη θλίψη των μελών του Δ.Σ. για την απώλεια του καλού οικογενειάρχη και εξαιρετικού ανθρώπου, Γ. Γλυνού.

Εις ένδειξη πένθους και τιμής στη μνήμη του εκλιπόντος, οι σημαίες επί πέντε ημέρες σε όλα τα δημοτικά καταστήματα και δημοτικά κτίρια κυμάτισαν μεσίστιες, ενώ κλειστές παρέμειναν, την ημέρα της κηδείας, τόσο οι υπηρεσίες του Δήμου Άνδρου και των Νομικών του Προσώπων, όσο και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου.

Θλίψη για το χαμό μιας εμβληματικής μορφής της Αυτοδιοίκησης

Στη μνήμη του ιδιαίτερα αγαπητού και σεβαστού, από τον κόσμο της Άνδρου, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεκάδες ήταν οι αιρετοί, αλλά και πολλοί οι φορείς, οι οποίοι εξέδωσαν συλλυπητήρια μηνύματα, για το χαμό του αξιόλογου αυτού πολιτικού προσώπου, του υποδειγματικού ανθρώπου και καλού φίλου, για αρκετούς εξ αυτών, εντός και εκτός Άνδρου.

Ενδεικτικά, ψήφισμα εξέδωσαν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, “στο θλιβερό άκουσμα του πρόωρου και αδόκητου θανάτου του τέως Δημάρχου Άνδρου και εκλεκτού συναδέλφου”, στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίζεται, πως “ο Γιάννης Γλυνός υπήρξε ένας εκλεκτός, πολύτιμος και αξέχαστος συνάδελφος που υπηρέτησε με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια, ανθρωπισμό, όραμα και πραγματική αγάπη την Άνδρο και τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, από τη θέση τόσο του Δημάρχου όλου του νησιού (2011-2014) όσο και του Δημάρχου Κορθίου (1999-2010) και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στο πανέμορφο νησί. Ήταν υπόδειγμα Ανθρώπου, Επιστήμονα και Υπηρέτη της Αυτοδιοίκησης και αφήνει αξεπέραστη παρακαταθήκη σε όλους μας”.

Ο νυν Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, στο δικό του μήνυμα, σημειώνει, πως “ο Ιωάννης Γλυνός ήταν πρόσωπο σεβαστό και ιδιαίτερα αγαπητό, ένας άνθρωπος που προσέφερε στον τόπο του και στους συμπολίτες του, οι οποίοι τον τίμησαν αναδεικνύοντάς τον εκπρόσωπό τους για περίπου τρεις δεκαετίες”, ενώ επισημαίνει, πως “υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, τον διέκρινε η μεγάλη του αγάπη για το Κόρθι και την Άνδρο, προσφέροντας πλούσιο έργο. Ένας πράος και ευγενής άνθρωπος, που σε όλη την πορεία του στα κοινάδιακρίθηκε για την εργατικότητά του και τη διάθεσή του για προσφορά”.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Άνδρου, κ. Δωρόθεος Β’ κατέθεσε στη μνήμη του “μαζί με εκατοντάδες άλλους είμαι βέβαιος, την προσωπική μου ευγνωμοσύνη, για την προσφορά του προς τον ηγαπημένο λαό της Ἀνδρου”.

Ο Μητροπολίτης, σε απόλυτη συμφωνία με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ανδριωτών, ανέφερε, πως “με τα χαρίσματα που διέκριναν την προσωπικότητά του, την αρχοντιά, την ευγένεια, τη διάκριση, τον πάντα μετρημένο και μεστό περιεχομένου λόγο του, διαχειρἰσθηκε τα δημόσια πράγματα της Άνδρου με τιμιότητα, ανιδιοτέλεια, εντιμότητα, αγάπη προς τον τόπο του και σεβασμό ακόμα προς όσους διαφωνούσαν μαζί του”.

Το μήνυμά του ο Σεβ. κ. Δωρόθεος Β’ έκλεισε, τονίζοντας, ότι η απώλεια του Ιωάννη Γλυνού κάνει το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Άνδρου φτωχότερο, καθώς σηματοδότησε ανεξίτηλα την κοινωνική ζωή της Άνδρου.

Αντίστοιχα, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Συρμαλένιος στο μήνυμά του επεσήμανε, πως “αυτό που μου θα μείνει χαραγμένο για πάντα είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά του, η απλότητα, αλλά και η διαρκής αναζήτηση για ένα οραματικό σχεδιασμό για το χωριό, για το νησί, για τον τόπο, πάντα με προοδευτικό και κοινωνικό πρόσημο”, ενώ ο Δήμαρχος Θήρας και προσωπικός φίλος του Γ. Γλυνού, κ. Νίκος Ζώρζος, υπογράμμισε, ότι “έχασα έναν πραγματικό φίλο. Έχασαν τα νησιά μας έναν σπουδαίο άνθρωπο και έναν σπουδαίο πολίτη. Ήταν εμβληματική μορφή στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Η πορεία του στη ζωή και στην κοινωνία είθε να γίνεται ευεργετική για μας που συνεχίζουμε”.

Αυτούσια, όλα τα μηνύματα των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, καθώς και των φορέων, με τα οποία αποχαιρέτησαν τον αγαπητό τ. Δήμαρχο Άνδρου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.