ΤΜΣΠΣ - Φοιτητικός Σύλλογος

Κινητοποίηση στη Σύρο στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

  • Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:17

Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την εξέγερση που ξέσπασε το Δεκέμβρη του 2008, “πυροδοτούμενη” από τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Σαν γεγονός, η κρατική δολοφονία και η νεολαΐστικη εξέγερση που προκάλεσε, καθόρισε μια ολόκληρη γενιά μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών.  

Ολόκληρο το σύστημα για περίπου ένα μήνα ταρακουνήθηκε συθέμελα από τις κινητοποιήσεις της νεολαίας, που υποστηρίχθηκε και από την υπόλοιπη κοινωνία, και διαμαρτυρόταν για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, απέναντι στην κρατική καταστολή αλλά και στην πολιτική φτωχοποίησης της κοινωνίας που εφάρμοζε η κυβέρνηση Καραμανλή. Διαμαρτυρόταν ενάντια στην επερχόμενη κρίση και το μέλλον που της επιφύλασσαν, να γίνει η γενιά των 700 ευρώ - η γενιά που θα ζούσε χειρότερα από την προηγούμενη. Με μαζικές κινητοποιήσεις. Με τους/τις φοιτητές/τριες να μετατρέπουν τις σχολές τους σε κέντρα πολιτικής ζύμωσης, αγώνα, αντίστασης και συλλογικής οργάνωσης. Με τους/τις μαθητές/τριες να πραγματοποιούν καταλήψεις μέσα από μαζικές συνελεύσεις. Με αυθόρμητες πορείες και τις πολιορκίες στα αστυνομικά τμήματα - σύμβολα της κρατικής καταστολής. Ήταν μια πρώτη εικόνα από το μέλλον της αντίστασης απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσαν οι επόμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. 

10 χρόνια μετά, οι ίδιες αιτίες που ώθησαν τότε τη νεολαία στο δρόμο, παραμένουν εδώ. Πλέον το μέλλον μας δεν είναι τα 700€ αλλά οι υποκατώτατοι μισθοί των 400€. Ο μνημονιακός οδοστρωτήρας που πέρασε πάνω από την κοινωνία μέσα σε αυτή τη δεκαετία, έχει τσακίσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία και το δικαίωμά μας για μια ζωή και εργασία με αξιοπρέπεια. Οφείλουμε λοιπόν να μην ξεχάσουμε το Δεκέμβρη. Να κρατήσουμε τη μνήμη της εξέγερσης ζωντανή και να εμπνευστούμε από τις κινητοποιήσεις της νεολαίας για να δώσουμε τους αγώνες του σήμερα. 

Η 6η Δεκέμβρη είναι μέρα αντίστασης και μνήμης, φόρος τιμής στη μεγαλύτερη εξέγερση της γενιάς μας.

Στους δρόμους να διεκδικήσουμε τις ζωές και το μέλλον μας! 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:

•       ενάντια στη διαρκή πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση Τσίπρα - για τις ελλείψεις και τα πραγματικά προβλήματα του πανεπιστημίου.

•       ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς, στην κρατική καταστολή που δε διστάζει ακόμα και να δολοφονεί - ούτε σπιθαμή στον εθνικιστικό λόγο και το ρατσιστικό δηλητήριο στο δρόμο

•       ενάντια στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

•       Μοίρασμα ανακοίνωσης ΦΣ - κάλεσμα μαθητών/τριών στην κινητοποίηση, Τετάρτη 5/12, 7.45 στα Λύκεια

•       Κινητοποίηση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την κρατική καταστολή, Πέμπτη 6/12, στις

17.30, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (λιμάνι)

•       Προβολή-συζήτηση για την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 και τους αγώνες του σήμερα, Πέμπτη 6/12 στις 13.00, στο αμφιθέατρο

•       Συμβολική κατάληψη  του Τμήματος 5-6/12  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ