Συνεχείς οι φθορές στην ιστορική πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη

“Μνημείο” ξεχασμένο στην καθημερινότητα

  • Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου, 2019 - 06:14

Καμία μέριμνα για συντήρηση ή και επούλωση των ανοικτών θεμάτων της ιστορικής πλατείας Μιαούλη δεν έχει αναπτυχθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, με αποτέλεσμα το “μνημείο” που αποτελεί συνέχεια του Δημαρχιακού Μεγάρου, να αφήνεται στο έλεος της καθημερινότητας.

Η μεγάλη κεντρική πλατεία της πόλης της Σύρου, αποτελεί ένα μνημειακό κομμάτι που απαιτεί συντήρηση, παρομοίως με την ανάγκη που παρουσιάζει το Δημαρχιακό Μέγαρο, για το οποίο θα “τρέξει” η μελέτη συντήρησης των όψεών του.

Σε συνέχεια παρεμβάσεων δημοτικών συμβούλων για τα παραδοσιακά πλακόστρωτα στην πόλη, αξίζει να επισημανθούν ορισμένες από τις φθορές της πλατείας, για την οποία η κάθε παρέμβαση θα απαιτούσε άδεια από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ειδικότερα, εκτεταμένες είναι οι φθορές στα μάρμαρά της, με αποτέλεσμα σε ημέρες με έντονη βροχόπτωση – εξαιτίας της ολισθηρότητας - να έχουν σημειωθεί ατυχήματα σε πεζούς. Επιπλέον, σε αποσύνθεση βρίσκονται και οι μαρμάρινες βάσεις στα καναπεδάκια, καθώς όμως και τα πλαίσια των παρτεριών σε όλες τις πλευρές της. Σπασμένα μάρμαρα και πλάκες, καθώς επίσης αποκολλημένα τμήματά τους από τα μικρά πεζοδρόμια, συνθέτουν ένα “σκηνικό” αισθητικής αποσύνθεσης, για το οποίο οι αρμόδιοι, οφείλουν – έστω και σε αρχικό επίπεδο – να μεριμνήσουν τουλάχιστον επαρκώς.