Διάσωση 48 μεταναστών και σύλληψη των τριών διακινητών τους στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Ολιγοήμερη παραμονή μεταναστών στη Σύρο

Κατέπλευσε το σκάφος στη θέση ΜΕΤΚΑ, ακολούθησε η καταμέτρησή τους και φιλοξενήθηκαν στην Ποσειδωνία

Αμεσότητα επέδειξε στις κινήσεις της η Λιμενική Αρχή Σύρου, αναφορικά με το περιστατικό άφιξης 48 μεταναστών στο νησί – παράτυπα εισερχομένων στη χώρα -, προχθές το βράδυ, προχωρώντας στη διάσωσή τους, αλλά και στη σύλληψη των τριών διακινητών τους που επέβαιναν στο ίδιο σκάφος.

Συγκεκριμένα, η Λιμενική Αρχή Σύρου – υπό τον συντονισμό και της κεντρικής υπηρεσίας - εντόπισε το σκάφος ανοικτά της Σίφνου, το οποίο και συνοδεία πλωτού μέσου του λιμενικού σώματος, κατέπλευσε στη θέση ΜΕΤΚΑ (όπισθεν του Αθλητικού Κέντρου “Δημήτριος Βικέλας”), το βράδυ της Τρίτης και συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 23.30.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αμέσως μετά την ενημέρωση της Λιμενικής Αρχής Σύρου για το περιστατικό, ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης κάλεσε το σύνολο των φορέων του τόπου σε σύσκεψη, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και κατάλληλη κινητοποίηση για τη μεταφορά, σίτιση και φιλοξενία των προσφύγων.

Ήδη χθες, οι τρεις διακινητές Ουκρανικής καταγωγής συνοδευόμενοι από πέντε άνδρες του Λιμενικού Σώματος αναχώρησαν για την Εισαγγελία Πειραιά, ενώ οι 48 μετανάστες παρέμειναν για μία ακόμη βραδιά, σε ακίνητο που διέθεσε η Καθολική Επισκοπή Σύρου, στην περιοχή της Ποσειδωνίας.

Εντοπισμός στη Σίφνο και μεταφορά στη Σύρο το βράδυ της Τρίτης του Πάσχα

Ειδικότερα, “συναγερμός” σήμανε στη Λιμενική Αρχή Σύρου, όταν – σύμφωνα και με την ενημέρωση του Υπουργείου Ναυτιλίας – υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, τις βραδινές ώρες της Τρίτης του Πάσχα εντοπίστηκε μεταλλικό σκάφος με παράτυπους μετανάστες κοντά στο νησί της Σίφνου.

Ο κατάπλους του ίδιου σκάφους στη Σύρο, στο οποίο βρίσκονταν 48 μετανάστες με καταγωγή από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σρι Λάνκα καθώς και οι τρεις διακινητές τους, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις έντεκα και μισή το βράδυ, στο λιμάνι της ΜΕΤΚΑ στην Ερμούπολη, όπου και περίμεναν επιπλέον δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Σύρου, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων (Διοικήτρια Νοσοκομείου, αιρετοί, υπηρεσιακά στελέχη Δήμου και Περιφέρειας κ.α.).

Στο πλαίσιο των ενεργειών του Λιμεναρχείου Σύρου, ολοκληρώθηκε άμεσα η καταμέτρησή τους, καθώς ακολούθησε και η ταυτοποίηση των στοιχείων τους και οι 48 μετανάστες μεταφέρθηκαν στην Ποσειδωνία.

Όπως έγινε γνωστό, οι τρεις διακινητές οδηγήθηκαν άμεσα στο Λιμεναρχείο Σύρου, όπου και κρατήθηκαν – μετά τη σύλληψή τους – ως και το μεσημέρι της Τετάρτης, οπότε και αναχώρησαν για την Εισαγγελία Πειραιά.

Φιλοξενία στον “Άγιο Παύλο”

Σχετικά με τη φιλοξενία των 48 μεταναστών, υπήρξε η διάθεση του ακινήτου του “Αγίου Παύλου” στο χωριό της Ποσειδωνίας εκ μέρους της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, χώρο στον οποίο μεταφέρθηκαν προχθές το βράδυ, με λεωφορείο της ΚΤΕΛ Σύρου ΑΕ, οι ίδιοι, κατόπιν ρύθμισης του θέματος με ευθύνη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Οι μετανάστες παρέμειναν για δύο βράδια στον χώρο, χθες και προχθές, φυλασσόμενοι από λιμενικούς αλλά και αστυνομικούς της Σύρου, ενώ σιτίστηκαν με μέριμνα της Περιφέρειας.

Χθες το μεσημέρι, η Λιμενική Αρχή “παρέδωσε” τους μετανάστες στην Αστυνομία, αφού απέχει ο Εισαγγελέας από την ποινική δίωξή τους στη Σύρο, προκειμένου να αποφασιστεί σε ποιο hot spot θα μεταφερθούν. Διευκρινίζεται πως, η υπόθεση περνά στο αρμόδιο Υπουργείο, όπως και στον Εισαγγελέα Πειραιά, αφού βάσει νομοθεσίας, αυτός είναι αρμόδιος για τη διάσωση και τις συλλήψεις μεταναστών με πλοία ξένης σημαίας στη χώρα.

Έως ότου αποφασιστεί που θα μετακινηθούν, οι 48 μετανάστες θα παραμείνουν στη Σύρο, ενώ τονίζεται ότι χθες λόγω Πρωτομαγιάς δεν εκτελέστηκε κανένα άλλο δρομολόγιο, πλην του ταχυπλόου World Champion Jet στις 4 το μεσημέρι με προορισμό τον Πειραιά.

Ωστόσο, αφού το Λιμεναρχείο Σύρου ολοκλήρωσε τάχιστα το προανακριτικό έργο του, οι τρεις διακινητές ταξίδεψαν χθες το μεσημέρι για την Εισαγγελία του Πειραιά. Μαζί τους ήταν και πέντε λιμενικοί προκειμένου να υπάρχει έλεγχος και ασφάλεια και η υπόθεση να “περάσει” στις κεντρικές υπηρεσίες της Αθήνας.