Ολοκλήρωσε τις προγραμματισμένες δράσεις του ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων στη Σύρο

“Οι επόμενες γενιές να έχουν το περιβάλλον που τους αξίζει”

Συμμετείχε και ο πρόεδρός του, Κώστας Βασιλάκης
  • Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2019 - 06:16

Ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 22 - 23 Ιουνίου ο καθαρισμός των παραλιών «Αετός» και «Βαρβαρούσα» από τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και την υποστήριξη του Cyclades Preservation Fund!

Στις δράσεις συμμετείχε μεγάλος αριθμός εθελοντών από διάφορους τοπικούς φορείς, όπως η Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου και η Κοιν.Σ.Επ. “Απάνω Μεριά Σύρου – Το Περιβαλλοντικό Πάρκο”, αλλά και ευαισθητοποιημένοι πολίτες , μεμονωμένοι, ή και οικογένειες με παιδιά. Την Κυριακή, 23/06, στις δραστηριότητες του Φορέα συνέδραμαν οι περιβαλλοντικές ομάδες από δύο σχολεία της Σύρου: το 1ο Γενικό Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο.

Το Σάββατο, 22/06, η ομάδα των εθελοντών έφτασε έως την παραλία του «Αετού» μέσω του μονοπατιού Παπούρι-Αετός που καθαρίστηκε με τις δράσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ στις 23/06 έφτασε στην παραλία της «Βαρβαρούσας» μέσω πεζοπορικού μονοπατιού από το «Δελφίνι». Επιπλέον, τοποθέτησαν ξύλινη πινακίδα στο σημείο που το μονοπάτι διακλαδίζεται προς Αετό και προς Βαρβαρούσα.

Έργο, προσπάθεια και αποτέλεσμα

Κατά τη διάρκεια των δράσεων συλλέχθηκαν πάνω από 30 σακιά και μεγάλες σακούλες απορριμμάτων, τα οποία καταγράφηκαν σε ειδικές ηλεκτρονικές φόρμες καταγραφής και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε τόπο συγκομιδής του δήμου.

Ο όγκος των σκουπιδιών ήταν ιδιαίτερα μεγάλος και αποτελούνταν κυρίως από μεγάλες ποσότητες πλαστικού διαφόρων τύπων, μπουκάλια, παρατημένα αντικείμενα (παπούτσια κτλ.), φυσίγγια, σίδερα και λαμαρίνες.

Τη μεταφορά των απορριμμάτων ανέλαβαν από κοινού η οργάνωση SailMed, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της Μπλε Οικονομίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, και το WWF Ελλάς.

Ο ΦΔΠΠ Κυκλάδων ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές και τους τοπικούς φορείς για τη στήριξη και τη συμμετοχή τους, την MedINA για την άψογη συνεργασία, το Cyclades Preservation Fund για την αμέριστη υποστήριξη, το WWF Ελλάς για την πολύτιμη βοήθεια με τη μεταφορά δια θαλάσσης (τροφίμων και νερού, απορριμμάτων, αλλά και εθελοντών) και, τέλος, το πλήρωμα της SailMed που βοήθησε με τη σειρά του στη μεταφορά των σκουπιδιών, προωθώντας με τον τρόπο αυτόν την οικολογική θαλάσσια μεταφορά χωρίς ορυκτά καύσιμα!

Η δράση καθαρισμού μονοπατιών και παραλιών που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση στα στελέχη του φορέα, καθώς η προσπάθεια αυτή αγκαλιάστηκε και υιοθετήθηκε από την τοπική κοινωνία. Όπως δήλωσε ο Κώστας Βασιλάκης, πρόεδρος του Φορέα «κάθε τέτοια προσπάθεια θα βρίσκει αρωγό και συμπαραστάτη τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων, με στόχο να εξασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές θα έχουν το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής που δικαιούνται.» .