Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων

24ωρη Γενική Απεργία στις 2 του Οκτώβρη - Εξώδικη προαναγγελία

  • Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2019 - 14:45

Οι Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις με πυρήνα τους τις Κλαδικές και Ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο συνιστούν βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης στους χώρους δουλειάς και αναγκαία συνθήκη για την εμπέδωση του υγιούς ανταγωνισμού. 

Η απρόσκοπτη κατίσχυση των θεμελιωδών αρχών του Συστήματος Συλλογικών Συμβάσεων, που απαιτείται να υπογράφονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις και όχι από μορφώματα τύπου Ενώσεων Προσώπων, δηλαδή η ευνοϊκή ρύθμιση, η συρροή και η επεκτασιμότητα, αποτελούν κομβικές διαστάσεις της προοπτικής για κοινή προκοπή και ευημερία, αναδιανομή ευκαιριών και εισοδημάτων. 

Η λειτουργία των Συνδικάτων οφείλει να διέπεται από διαφάνεια με απόλυτη, όμως, προστασία των προσωπικών δεδομένων και έξω από πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε «φακέλωμα». Η συλλογική οργάνωση πρέπει να εκσυγχρονίζεται χωρίς να χάνει τις κορυφαίες διεργασίες της ζύμωσης και της όσμωσης που εξασφαλίζουν μόνο οι δια ζώσης διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση και προς πάσα κατεύθυνση… η συνδικαλιστική δράση δεν περιορίζεται, δεν χειραγωγείται, δεν ανέχεται κρατικές ή εργοδοτικές παρεμβάσεις.

Το σχέδιο νόμου «Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο» περιλαμβάνει διατάξεις που καταστρατηγούν τη Συλλογική Αυτονομία και απονευρώνουν τον ΟΜΕΔ, το κορυφαίο εργαλείο επίτευξης συλλογικής συμφωνίας και εργασιακής ειρήνης. Αυτές οι διατάξεις επιβάλλεται να αποσυρθούν. Η εισαγωγή σοβαρών και περιοριστικών κριτηρίων, βελτιώσεων, προϋποθέσεων και διαδικασιών με ταυτόχρονη μείωση της ευρείας αυτενέργειας του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας δίχως νέες στρεβλώσεις.

Ο κόσμος της εργασίας, τη σχεδόν δεκαετή περίοδο των «Μνημονίων», ανέλαβε και κατέβαλε ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος του κόστους της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσα από βίαιες πολιτικές λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης. Η επιστροφή στην κανονικότητα συνδέεται πρωτίστως και άρρηκτα με την επαναφορά κρίσιμων ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Οτιδήποτε δεν συμβάλλει στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους, μας γυρίζει και μας πηγαίνει πολύ πίσω…

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από σχετική συνεδρίαση και απόφαση του Δ.Σ., το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων στοιχίζεται και συντάσσεται στην απεργία που συντονίζει η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. 

Καλούμε, λοιπόν, όλα τα μέλη και τους εργαζόμενους των Κυκλάδων να συμμετέχουν ενεργά και αποφασιστικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση με στόχο την απόκρουση και απόσυρση όλων εκείνων μέτρων που αποδυναμώνουν την εργατική πλευρά.

Οι μόνες χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δόθηκαν…

ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑ ΕΔΩ

Σχετικά αρχεία: