Αστυνομία και Λιμενική Αρχή ξεκίνησαν από χθες το πρωί εκτεταμένους ελέγχους στη Σύρο στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού

Στο μικροσκόπιο... των ελέγχων οι μετακινήσεις των πολιτών

Συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών με τις αποφάσεις, ενώ αν απαιτηθεί θα ακολουθήσουν πρόστιμα

Αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση των προβλεπομένων με σκοπό τη μη διασπορά του κορωνοϊού πραγματοποιούν πανελλαδικά οι Αστυνομικές και οι Λιμενικές Αρχές, όπως παρομοίως διαπιστώνεται και στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπου από το πρωί της Δευτέρας (23/3), η διαθέσιμη δύναμη βρίσκεται στον δρόμο, για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των πολιτών.

Ειδικότερα, η απόφαση απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών, όπως αυτή γνωστοποιήθηκε προχθές, από τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρόσφατο διάγγελμά του, έθεσε στο προσκήνιο την ανάπτυξη εκτεταμένων ελέγχων από τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις και ως εκ τούτου, να αποφεύγεται ο κίνδυνος συγχρωτισμού των ανθρώπων.

Πρόκειται για μία σοβαρή απόφαση κι ένα εξαιρετικά αυστηρό, αλλά απαραίτητο μέτρο, προκειμένου ο κίνδυνος διάδοσης του κορωνοϊού να περιοριστεί στον εφικτό βαθμό, ώστε η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα κρούσματα, που μέρα με την ημέρα αυξάνονται.

Στην κατεύθυνση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, τόσο η Αστυνομική, όσο και η Λιμενική δύναμη στη Σύρο, αλλά και στα γύρω νησιά, μεριμνούν με συνέπεια για την τήρηση της κυβερνητικής απόφασης, με τους αρμοδίους να ενημερώνουν αναφορικά με την ανταπόκριση του κόσμου στο νέο μέτρο.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως, ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι το εν λόγω μέτρο της απαγόρευσης θα ισχύσει μέχρι και τις 6 Απριλίου, ενώ για κάθε παράβαση του πλαισίου που θα διαπιστώνεται, θα επιβάλλεται από τις Αρχές, πρόστιμο ύψους 150 ευρώ. Σημειώνεται πως οι πολίτες, αν απαιτηθεί για έκτακτο λόγο να μετακινηθούν, πρέπει είτε να συμπληρώνουν το έγγραφο της κατ΄ εξαίρεση μετακίνησής τους, είτε να στέλνουν sms στο 13033, σύμφωνα με τις υποδείξεις στη διεύθυνση forma.gov.gr.

Γ. Βαμβακούσης: Αυστηρές συστάσεις ενώ αν απαιτηθεί θα βεβαιωθούν πρόστιμα

Αναφορικά με την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και των σχετικών ελέγχων που κλήθηκε να κάνει η Λιμενική Αρχή Σύρου, κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Λιμενάρχης, Γιάννης Βαμβακούσης.

“Από τις έξι το πρωί της Δευτέρας έχει θεσπιστεί περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την επικράτεια. Αυτός ο περιορισμός ισχύει μέχρι και τις 6 Απριλίου στις έξι το πρωί. Είναι υποχρέωσή μας λοιπόν, να τηρήσουμε κατά γράμμα την ΚΥΑ. Υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στον γενικότερο πληθυσμό” ανέφερε ο ίδιος προλογικά, ενώ σημείωσε στη συνέχεια πως, βάσει των ανωτέρω, “Οι Αρχές και κυρίως οι ένστολοι, αναλαμβάνουν ένα μεγάλο βάρος της ευθύνης αυτής, προκειμένου να ελεγχθεί, διότι οι πολίτες που κυκλοφορούν, κυκλοφορούν υπό τις νόμιμες προϋποθέσεις και με βάση τις δυνατότητες που τους δίνει η Υπουργική απόφαση που θεσπίζει τον συγκεκριμένο περιορισμό”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο Λιμενάρχης, “είναι συγκεκριμένοι οι λόγοι που παρέχουν τη δυνατότητα στους πολίτες να κυκλοφορούν” και στο πλαίσιο εφαρμογής αυτής της διάταξης, την οποία χαρακτήρισε “κομβικής σημασίας”, υπογράμμισε πως, “η δύναμη του Λιμεναρχείου Σύρου βρέθηκε από το πρωί της Δευτέρας, στις περιοχές αρμοδιότητάς της, τόσο στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης, όσο και στην περιοχή Καρνάγιο Σύρου, που και εκεί είναι χώρος από όπου διέρχονται αρκετοί πολίτες και πολλά οχήματα”.

“Κάνουμε διαρκείς ελέγχους από πάρα πολύ πρωί” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βαμβακούσης, ενώ ερωτηθείς για τις διαπιστώσεις σχετικά με τους ελέγχους κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης της κυκλοφορίας, υπήρξε σαφής: “Φαίνεται ότι συμμορφώνεται ο κόσμος. Το 90% είχαν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους όπως τη θέτει ο νόμος. Δηλαδή, είτε είχαν αποστείλει στο 13033 το σχετικό μήνυμά τους, αναφέροντας τον λόγο της μετακίνησης τους, είτε είχαν σε χειρόγραφη μορφή την αιτιολογία, όσοι δηλαδή δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της τεχνολογίας”. Πάντως ο ίδιος τόνισε πως, “Το 90% βρέθηκε να είναι συμμορφωμένο με τις διατάξεις της νομοθεσίας”.

Στην ερώτηση αν υπήρξε κάποια παράβαση κατά την πρώτη ημέρα των ελέγχων, ο Λιμενάρχης απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας όμως πως, ακολούθησαν αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες, οι οποίοι οφείλουν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, καθώς προσεχώς αν κριθεί απαραίτητο, θα βεβαιωθούν παραβάσεις.

“Όχι. Την πρώτη ημέρα δεν βεβαιώσαμε παράβαση. Περιοριστήκαμε σε αυστηρές συστάσεις, κάτι που όμως δεν θα εξακολουθήσει να γίνεται. Έγιναν οι συστάσεις για να ακολουθήσουν όλοι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Από το επόμενο, αμέσως προσεχές διάστημα, θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από πλευράς της Υπηρεσίας μας” δήλωσε κατηγορηματικά, λέγοντας μάλιστα πως, “Θα επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία”.

Στην ερώτηση αν οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε όλο το νησί και όχι μόνον στην Ερμούπολη, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, λέγοντας μάλιστα πως το Λιμεναρχείο είναι σε επικοινωνία με την Αστυνομία, για την κάλυψη όλων των περιοχών του τόπου.

“Είμαστε σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και η Λιμενική Αρχή Σύρου κάνει ελέγχους στους χώρους αρμοδιότητάς της, σε χερσαίες ζώνες λιμένων. Παντού θα διευρυνθούν οι έλεγχοι και σε περιοχές εκτός Ερμούπολης” ανέφερε κατηγορηματικά.

Η Αστυνομία θα ελέγξει απόλυτα την απαγόρευση

Από πλευράς Αστυνομίας, προέβη σε ενημέρωση ο υπεύθυνος Τύπου, Πέτρος Βασιλάκης, ο οποίος τόνισε προς την “Κοινή Γνώμη” πως η Αστυνομική δύναμη στη Σύρο αλλά και στα νησιά θα ελέγξει πλήρως τις μετακινήσεις των πολιτών, στο πλαίσιο των ρητών κατευθύνσεων για απαγόρευση της κυκλοφορίας, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σχετικά με την εικόνα της πρώτης ημέρας εφαρμογής της απαγόρευσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Η Αστυνομία από το πρωί της Δευτέρας ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό της κίνησης των πολιτών. Καλούμε τους πολίτες να μένουν σπίτι τους και να κυκλοφορούν μόνον για κάποια από τις περιπτώσεις των εξαιρέσεων, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ”.

Ερωτηθείς για τις διαπιστώσεις που έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί, κατά την χθεσινή ημέρα, ανέφερε τα εξής: “Φαίνεται ότι αυτοί που κυκλοφορούν, κυκλοφορούν έτσι όπως πρέπει και σύμφωνα με τις οδηγίες. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που έχουμε. Δηλαδή έχουν μαζί τους το απαραίτητο έγγραφο, την αστυνομική ταυτότητα και είναι και κάποιοι που μας δείχνουν το sms στο κινητό τους”.

Σχετικά με την ανάγκη αξιοποίησης του προσωπικού της Αστυνομικής Υπηρεσίας στην κατεύθυνση εφαρμογής της απόφασης για απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών, ο κ. Βασιλάκης γνωστοποίησε πως το διαθέσιμο προσωπικό, εργάζεται για τον συγκεκριμένο σκοπό.

“Όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις που έχουμε και υπηρετούν, αξιοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε επίπεδο Περιφέρειας γίνονται οι έλεγχοι στα νησιά του Ν. Αιγαίου” ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ειδικότερα για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τόνισε πως οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε όλο το νησί.

“Οπουδήποτε μπορεί να γίνει έλεγχος, από τη στιγμή που διαπιστωθεί πολίτης που μετακινείται” πρόσθεσε ο ίδιος, αναφέροντας μάλιστα, πως, όπως και στους άνδρες του Λιμεναρχείου Σύρου, έτσι και στην Αστυνομία, έχει ληφθεί μέριμνα για την ασφάλεια των αστυνομικών. Όπως επιβεβαίωσε, οι αστυνομικοί όχι μόνον φορούν μάσκες, αλλά επίσης φορούν και γάντια.

“Ο κάθε αστυνομικός φοράει γάντια και μάσκα επειδή κάνει τους ελέγχους. Μέτρα αυτοπροστασίας οφείλει άλλωστε να παίρνει και ο καθένας, πόσο μάλλον οι αστυνομικοί που καλούνται να έρθουν σε “επαφή” με τους πολίτες” σχολίασε σχετικά με το θέμα.

Έλεγχος καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ωρου

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Βασιλάκης κλήθηκε να ενημερώσει σχετικά με τον χρόνο πραγματοποίησης των ελέγχων και συγκεκριμένα, αν αυτοί θα γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

“Ναι. Όπως παρομοίως και οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις και στα καταστήματα” ανέφερε, εξηγώντας μάλιστα πως, “παράλληλα υλοποιούνται περιπολίες για την αποτροπή παραβιάσεων ή διαρρήξεων σε επιχειρήσεις που λόγω των μέτρων έχουν κλείσει και ταυτόχρονα, επιτηρούνται και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν όπως για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ, για την αποτροπή κλοπών”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “ο κλάδος των προμηθειών και των προϊόντων πρώτης ανάγκης επιτηρείται με περιπολίες από την Αστυνομία”, ο κ. Βασιλάκης γνωστοποίησε παρακάτω πως στο Ν. Αιγαίο αλλά και ειδικότερα, σε ένα Κυκλάδονήσι υπήρξε σύλληψη για μη τήρηση των μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

“Όπου διαπιστώνονται παραβάσεις, θα γίνεται ό,τι και στους ελέγχους στα καταστήματα. Όσον αφορά την κυκλοφορία των πολιτών, θα βεβαιώνονται παραβάσεις. Βέβαια, την Αστυνομία δεν την ενδιαφέρει η βεβαίωση παράβασης, αλλά ο περιορισμός των μετακινήσεων και ουσιαστικά η εφαρμογή του μέτρου” διευκρίνισε σχετικά, γνωστοποιώντας ακόμη πως, “Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ένα περιστατικό στο νησί της Μήλου. Έγινε μία σύλληψη στη Μήλο και αφορούσε σε μία γυναίκα σε κάποιο σούπερ μάρκετ που δεν τηρούσε τα προβλεπόμενα ως προς τον τρόπο εξυπηρέτησης του κόσμου”.

Στόχος ο περιορισμός των μετακινήσεων

Προτού ολοκληρώσει την ενημέρωσή του, ο Πέτρος Βασιλάκης εξήγησε πως ξεκάθαρη κατεύθυνση για όλους τους πολίτες πρέπει να είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων.

“Ο στόχος κι εκεί που πρέπει να εστιάσουμε όλοι είναι να περιοριστούν οι μετακινήσεις του κόσμου και να παραμείνουν μέσα στις οικίες τους. Θα πρέπει κάποιος να μετακινείται όταν θα συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος. Μόνον τότε” ανέφερε ο ίδιος, προτρέποντας μάλιστα και για μία ακόμη φορά τους πολίτες των νησιών, να εξυπηρετούνται τηλεφωνικά για υποθέσεις τους που αφορούν στην Αστυνομία και τις Υπηρεσίες της.

“Οι πολίτες αν για κάποιον λόγο επιθυμούν να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία για θέματα που τους αφορούν, όπως ενδεικτικά για ταυτότητες και για διαβατήρια, θα πρέπει να επικοινωνούν πρώτα τηλεφωνικά κι έπειτα να έρχονται στους χώρους της Αστυνομίας. Θα λαμβάνουν οδηγίες γιατί πρέπει να αποφεύγεται η φυσική παρουσία, αν δεν είναι κάτι επιτακτικό κι αναγκαίο” ανέφερε ο υπεύθυνος Τύπου, λέγοντας τέλος, πως, οι πολίτες μπορούν να αναζητούν τα τηλέφωνα επικοινωνίας διαδικτυακά και στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας και εξαιρέσεις

Παρακάτω, ακολουθεί το περιεχόμενο της απόφασης του ΦΕΚ (αρ. Φυλλου 986, 22 Μαρτίου 2020) αναφορικά με την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

“Άρθρο πρώτο - Περιορισμός κυκλοφορίας. 1. Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω στην Επικράτεια. Ο περιορισμός ισχύει για το χρονικό διάστημα από 23.03.2020 ώρα 06:00 έως και 06.04.2020 και ώρα 06:00. Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσιακούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

2. Από τα μέτρα της παρ. 1 εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες. β) Μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ε) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης, στην τελευταία αυτή περίπτωση, της αναγκαίας απόστασης 1,5 μέτρου. η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας”.

Συμπλήρωση δήλωσης ή αποστολή sms

Αναφορικά με τη δυνατότητα της κατ΄ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών, οι ίδιοι οφείλουν να συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα που βρίσκουν στη σελίδα forma.gov.gr, ή να στέλνουν σχετικό μήνυμα (sms) στο 13033.

Το σχετικό απόσπασμα του ΦΕΚ έχει ως εξής: “3. Για την κατ' εξαίρεση μετακίνηση της παρ. 2 θα πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Για την περίπτωση (α) της παρ. 2, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια ή διαμορφώνεται με βάση τον τρόπο εργασίας του πολίτη σύμφωνα με τις ισχύουσες έκτακτες ρυθμίσεις και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο, περιέχει, δε, το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης (Βεβαίωση τύπου Α). Για τις περιπτώσεις (β) έως και (ζ) της παρ. 2, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, με προσωπική του ευθύνη, και περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης (Βεβαίωση τύπου Β). Οι βεβαιώσεις του προηγούμενου εδαφίου μπορούν να λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη, ή να χορηγούνται μέσω δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας στο κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου ή να αντιγράφονται έντυπα ή ιδιογράφως κατά το περιεχόμενο του οικείου υποδείγματος που αναρτάται στον ιστότοπο forma.gov.gr. Σε περίπτωση που είναι απολύτως αναγκαία η μετακίνηση εργαζομένου εκτός έδρας, θα πρέπει να φέρει μαζί του δύο βεβαιώσεις (Βεβαίωση τύπου Α και Βεβαίωση τύπου Β)”.