Ψήφισμα Συλλόγου Μικρασιατικών Ερμούπολης Σύρου για την Αγία Σοφία

  • Δευτέρα, 20 Ιουλίου, 2020 - 13:02

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου ομόψυχα- ενώνοντας τη φωνή του με χιλιάδες διαμαρτυρίες- εγκρίνει ψήφισμα σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση και καταδικάζει την απόφασή της σύμφωνα με την οποία αγνόησε τις προτροπές των ηγετών του κόσμου και της Ε.Ε. προκειμένου να μην προβεί σε αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

Το θλιβερό αυτό γεγονός βρίσκει τον όπου γης ελληνισμό και την Χριστιανική κοινότητα σαν μια γροθιά ενωμένους. Δεν ξεχνούμε την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Την μεγαλύτερη της πατρίδας μας. Δεν ξεχνούμε τον αφανισμό 1.200.000 προγόνων μας, όπως δεν ξεχνούμε και τις 353.000 ψυχές της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όλοι τους ζητούν δικαίωση.

Η Αγία Σοφία ως οικουμενικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και αντικατοπτρίζει την μακραίωνη ιστορία της Πόλης της καρδιάς μας. Ποτέ δεν θα πάψει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου ως μοναδικό έργο τέχνης της βυζαντινής περιόδου.

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου απευθύνεται προς όλους τους απανταχού Συλλόγους Μικρασιατών με τους οποίους τους συνδέει κοινή καταγωγή και κοινοί πνευματικοί σκοποί, για να καταγγείλουν την μεταβολή του ναού της Αγίας Σοφίας από μνημείο πολιτισμού, σε εσωτερικά οφέλη της Τουρκίας.

Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO να πάρουν δυναμικά θέση, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί το σημερινό status της Αγίας Σοφίας και κατ’ επέκταση ο οικουμενικός πολιτιστικός χαρακτήρας του εμβληματικού αυτού μνημείου Καλούμε σε εθνική ομοψυχία όλες τις δυνάμεις του τόπου. Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αντιδρούν σε κάθε σημείο του κόσμου.

To Δ.Σ Πρόεδρος: Χαρδαλή Ειρήνη

Αντιπρόεδρος: Χαραλάμπους Ευαγγελία (Λίτσα)

Γενική Γραμματέας: Καγιαβά Ειρήνη

Ταμίας: Βαλδραμίδου Ελένη

Μέλη: Τσαούσογλου Χρήστος- Συκουτρή – Ανδρειωμένου ΚωνσταντίναΚατραμάδου Έφη