Παρελάσεις από σχολεία στα νησιά του νομού Κυκλάδων για την επέτειο του ΟΧΙ

Μαθητές Κυκλάδων: Με περηφάνια τίμησαν το έπος του '40

Μηνύματα Δημάρχων και Επάρχων στο πλαίσιο του εορτασμού
  • Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου, 2021 - 06:19
Μύκονος - Κ. Κουκάς

Με λεβεντιά και περηφάνια πραγματοποιήθηκε η παρέλαση για την εθνική επέτειο του ΟΧΙ, από τους μαθητές των νησιών, χθες το πρωί, παρουσία όλων των επισήμων, καθώς και πολιτών που χειροκρότησαν θερμά τη συμμετοχή των παιδιών.

Μηνύματα για το έπος του '40 απηύθυναν Δήμαρχοι και Έπαρχοι από τον νησιωτικό νομό, όπως ενδεικτικά αναφέρονται ακολούθως του Δημάρχου Μυκόνου, Κώστα Κουκά, του Δημάρχου Θήρας, Αντώνη Σιγάλα, του Δημάρχου Πάρου, Μάρκου Κωβαίου, της Επάρχου Τήνου, Νατάσας Δεληγιάννη Άσπρου.

Μύκονος

Για ηρωισμό και αυτοθυσία των Ελλήνων έκανε λόγο ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς, στο μήνυμά του, αναρτώντας μάλιστα και φωτογραφικό υλικό από τη μαθητική παρέλαση στην Άνω Μερά και την “ιστορική πρώτη συμμετοχή του νέου Γυμνασίου Άνω Μεράς”.

Σχετικά με την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ανέφερε τα εξής: “Η σημερινή επέτειος εμπεριέχει πολλαπλά και διαχρονικά μηνύματα για το παρελθόν, αλλά το κυριότερο για το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας μας, της πατρίδας μας.

- Αναδεικνύει τη δύναμη της ενότητας ως βασική προϋπόθεση για τη επιτυχία.

- Επισημαίνει τη σημασία του ηρωισμού και της αυτοθυσίας ως στάση καθημερινής ζωής.

- Πιστοποιεί την αξία που διαχρονικά δίνει ο Ελληνισμός στην Αξιοπρέπεια και την Ελευθερία και την Αυτοδιάθεση.

Αυτά οραματίστηκαν με θάρρος οι πρόγονοι, γι αυτά συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, αυτά φέρουμε ως παρακαταθήκη στην νέα εποχή που βαδίζουμε.”.

Πάρος

Την παρέλαση των μαθητών των Σχολείων της Παροικιάς στην παραλιακή λεωφόρο, Ακτή Γιάννη Πάριου παρακολούθησε ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά προχθές, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού στο Γυμνάσιο Αρχιλόχου και στο Δημοτικό Αρχιλόχου – Μάρπησσας, με απόφασή του, ακυρώθηκε η παρέλαση στα Μάρμαρα.

“Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα γιορτής και Εθνικής υπερηφάνειας για όλη την Ελλάδα.

Αλλά και ημέρα ιστορικής μνήμης, καθώς τότε γράφτηκε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Το μεγαλειώδες ΟΧΙ των Ελλήνων του 1940 αποτελεί την αφετηρία μιας ένδοξης περιόδου αντίστασης απέναντι στον ολοκληρωτισμό και στα τυραννικά καθεστώτα του Ιταλικού φασισμού και του Γερμανικού Ναζισμού, συμπυκνώνοντας σε μια ιστορική στιγμή τις αξίες που διαπότισαν μία ολόκληρη εποχή στον αγώνα για ελευθερία, ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια” σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος, λέγοντας τέλος πως, “Τα διαχρονικά μηνύματα και οι αξίες των προγόνων μας, ας γίνουν οδηγός μας στο σήμερα και τις προκλήσεις των καιρών”.

Τήνος

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έπος του '40 κατέθεσαν στεφάνια στα Μνημεία Ηρώων στην Τήνου, η Έπαρχος, Νατάσα Δεληγιάννη Άσπρου καθώς και μαθητές.

Η ίδια στο μήνυμά της, ανέφερε τα ακόλουθα: “Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 ξυπνά μνήμες στους μεγαλύτερους και αναδεικνύει αρχές και αξίες, που πρέπει να γνωρίζουν και να τιμούν οι νεώτεροι.

Οι θυσίες των προγόνων μας, μας βοηθούν, να αντιληφθούμε, πόσα θαυμαστά κατορθώματα μπορούμε, να πετύχουμε με σύμπνοια, ενότητα και αποφασιστικότητα.

Ας υψώσουμε την Ελληνική σημαία και ας εμπνευστούμε από τις θεμελιώδεις αρχές και τα ιδανικά των ηρώων μας για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια”.

Σαντορίνη

Η επέτειος του ΟΧΙ τιμήθηκε και από τους μαθητές και τους εκπροσώπους τοπικών Αρχών και φορέων στη Σαντορίνη. Στο μήνυμά του, ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας τόνισε πως τα μηνύματα της εθνικής επετείου πρέπει να ενισχύσουν τη συλλογική εθνική μας αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία, για την ουσιαστική υπεράσπιση της πατρίδας.

“Αγαπάμε την πατρίδα μας και αγωνιζόμαστε για τη λευτεριά μας. Αυτοί είμαστε διαχρονικά οι Έλληνες. 28η Οκτωβρίου 1940. Ένα φωτεινό ιστορικό ορόσημο στην μακραίωνη πορεία της Ελλάδας. Ένα βροντερό «ΟΧΙ» του Ελληνικού Λαού απέναντι στην ιταμή πρόκληση του φασίστα Ιταλού εισβολέα. Μια εποποιία γεμάτη αγώνες και θυσίες για την ανεξαρτησία, την τιμή και τη λευτεριά της Πατρίδας” τόνισε ο Αντώνης Σιγάλας μεταξύ άλλων στο μήνυμά του, λέγοντας ακόμη πως, Σήμερα σε μια εποχή γεμάτη από καινούργιους κινδύνους και σύγχρονες απειλές οφείλουμε να αντλήσουμε διδάγματα από το έπος του 40”. Ο ίδιος έκλεισε το μήνυμά του, υπογραμμίζοντας πως, “Το έπος του 40 οφείλει να είναι η πυξίδα της εθνικής μας πορείας προς το μέλλον.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του 40 και της Εθνικής μας Αντίστασης.”.

Νησιά στις Κυκλάδες

Σημαντικές υπήρξαν και οι επετειακές εκδηλώσεις άλλων νησιών του νομού Κυκλάδων, ανάμεσα στις οποίες ξεχώρισε η παρέλαση της μοναδικής μαθήτριας στον Απόλλωνα Νάξου, της μικρής Εφραμίνας, σύμφωνα με το naxospress.

Επιπλέον, με ένα λιτό μήνυμά της, η Δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. “Τιμή και Δόξα στους Ήρωες που ως γνήσιοι Πατριώτες σήκωσαν τη Χώρα μας Ψηλά” ανέφερε η ίδια στην προσωπική σελίδα της στo facebook, όπως παρομοίως στην σελίδα του Δήμου Σερίφου αναρτήθηκε η γνωστή φράση του Γιάννη Ρίτσου “Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του”.