Σε εξέλιξη οι ενέργειες για την “οχύρωση” της πρωτεύουσας των Κυκλάδων απέναντι στη μεγάλη ζήτηση νερού τις περιόδους με υψηλή επισκεψιμότητα

Η Σύρος “εξοπλίζεται” με περισσότερη παραγωγή νερού

Η ΔΕΥΑ Σύρου επιχειρεί να θέσει τέλος στα προβλήματα των διακοπών νερού όπως παρουσιάστηκαν το καλοκαίρι και στοχεύει στην επάρκεια νερού με εξασφάλιση νέων μονάδων αφαλάτωσης

Στην εξασφάλιση μεγαλύτερης παραγωγής νερού στη Σύρο έχει προσανατολιστεί η ΔΕΥΑ του νησιού, προκειμένου να θέσει τέλος στα προβλήματα ομαλής και επαρκούς υδροδότησης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπως αυτά παρατηρήθηκαν εντονότατα την περασμένη θερινή περίοδο.

Οι πολύωρες διακοπές νερού σε αρκετές περιοχές και δη στη νότια Σύρο έπληξαν την εικόνα του νησιού στα μάτια των επισκεπτών τον Αύγουστο, αλλά κυρίως δυσκόλεψαν την καθημερινότητα των πολιτών (δημοτών κι επισκεπτών), αφού οι ίδιοι έρχονταν αντιμέτωποι με τις “στεγνές” βρύσες στις οικίες τους και στα καταλύματα, σε καθημερινή βάση και συγκεκριμένα, για διάστημα περίπου δεκαπέντε ημερών.

Η πλευρά της Δημοτικής Αρχής επανειλημμένως είχε αναφερθεί στους λόγους που προκάλεσαν αυτά τα σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση της Σύρου, έχοντας δεσμευθεί παράλληλα πως θα μεριμνήσει για εξεύρεση λύσεων, προκειμένου το νησί να ενισχυθεί σε επίπεδο παραγωγής νερού.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου, καθώς η πρωτεύουσα των Κυκλάδων οφείλει να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά και να εξασφαλίζει την ποσότητα του νερού που απαιτούν τα διαστήματα με υψηλή επισκεψιμότητα.

Αντικατάσταση του επιβαρυμένου αγωγού στον Αξό

Το σοβαρό πρόβλημα της περιοχής “Αξός”, στο ύψος του Αθλητικού Κέντρου και του αμαξοστασίου του Δήμου, με τις εικόνες των νερών που λίμναζαν κατά καιρούς, καθώς είχαν πολλά προβλήματα οι αγωγοί, ξεκίνησε να αντιμετωπίζει – αρχικώς – η ΔΕΥΑ Σύρου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, η Δημοτική Επιχείρηση δημοπράτησε ένα έργο συνολικής αξίας περίπου 70 χιλ. ευρώ, προκειμένου να τοποθετήσει νέους αγωγούς νερού.

Το συγκεκριμένο έργο είναι ήδη σε εξέλιξη και όπως ο ίδιος σχολίασε, εντός του τρέχοντος μήνα θα έχει ολοκληρωθεί.

“Όλο το καλοκαίρι είχαμε διαρκείς ζημιές στην περιοχή του Αξού. Αυτό το πρόβλημα, κατά την κρίση των τεχνικών οφείλεται στο γεγονός πως οι αγωγοί που υπήρχαν εκεί, είχαν χάσει τις ιδιότητές τους από διαδοχικά υδραυλικά πλήγματα που είχαν υποστεί. Έτσι προχωρήσαμε λόγω της καλοκαιρινής περιόδου σε μικρές παρεμβάσεις επιδιόρθωσης, προσωρινές, γιατί δεν μπορούσαμε να εκτελέσουμε ένα σημαντικό έργο αποκατάστασης, ενώ αμέσως μετά τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου, προχωρήσαμε στις ενέργειες που απαιτούνταν για να επιλύσουμε το πρόβλημα οριστικά” δήλωσε ο πρόεδρος, εξηγώντας πως το συμβούλιο της ΔΕΥΑ Σύρου, πήρε απόφαση και “δημοπρατήσαμε λοιπόν ένα συνολικό έργο περίπου 500 μέτρων, όπου και θα αντικατασταθεί το σύνολο του επιβαρυμένου αγωγού”.

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντα, “Αυτή τη στιγμή εκτελείται το έργο και θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου έναν μήνα” ενώ αμέσως μετά το κλείσιμο των εργασιών, “θα τεθεί σε λειτουργία”.

“Γίνονται οι κατάλληλες εργασίες ώστε να περάσει το νερό από τον νέο αγωγό. Πρόκειται για τον καταθλιπτικό αγωγό που στέλνει νερό προς την περιοχή της Αζολίμνου, του Μάννα, στο Αεροδρόμιο και στα γύρω σημεία όπου υπήρχαν προβλήματα υδροδότησης” παρατήρησε σχετικά, σημειώνοντας μάλιστα και τη δυσκολία που συνάντησε η ΔΕΥΑ Σύρου στο κομμάτι της προμήθειας του απαιτούμενου εξοπλισμού.

“Είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα να εξασφαλίσουμε τα υλικά λόγω της γενικότερης κρίσης που υπάρχει παγκοσμίως. Τα παράγωγα του πετρελαίου όπως είναι και αυτοί οι αγωγοί, είχαν μεγάλη κρίση και δυσκολευτήκαμε πολύ να τους εξασφαλίσουμε. Έγινε αγώνας με ευτυχές τέλος” ανέφερε ο κ. Γιαλόγλου.

Διατηρείται η μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 340 κυβικών νερού

Σε επίπεδο προμήθειας νέων μονάδων αφαλάτωσης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου γνωστοποίησε αρχικά πως, το Δ.Σ. και το προσωπικό της Δημοτικής Επιχείρησης κάνουν προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσουν στο νησί τη μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 340 κυβικών νερού, την οποίαν και νοίκιασε ο Δήμος τη θερινή σεζόν για να καλύψει μέρος των αυξημένων αναγκών.

“Τη θερινή περίοδο είχαμε εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους είχαμε φθάσει σε αυτήν την κατάσταση, στο έλλειμμα υδροδότησης για 15 περίπου ημέρες τον Αύγουστο. Ήταν μία συνθήκη ιδιαίτερα σπάνια” ανέφερε προλογικά ο Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος επεσήμανε πως, ενόψει της επόμενης θερινής περιόδου, “αυτό που κάνουμε είναι να εξοπλιστούμε με περισσότερη παραγωγή”.

Κι αυτό, καθώς όπως πρόσθεσε, “επειδή η Σύρος, δεδομένου ότι δεν έχει φράγματα και δεξαμενές, για την επάρκεια νερού, στοχεύει στη μεγαλύτερη παραγωγή, αφού έχουμε 100% υδροδότηση από αφαλατώσεις”. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως, η πρώτη ενέργεια για τη ΔΕΥΑ Σύρου είναι “να ενοικιάσει ή να αγοράσει μία μονάδα αφαλάτωσης, η οποία βρίσκεται ακόμη στη Σύρο και αυτήν τη στιγμή από το καλοκαίρι” επαναλαμβάνοντας πως, “καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει στο νησί μέχρι και για την επόμενη θερινή περίοδο”.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Δημοτικής Επιχείρησης, “αυτή η μονάδα έχουμε σκοπό να μεταφερθεί στον Γαλησσά”.

Αγορά νέας μονάδας 600 κυβικών για τη νότια Σύρο

Επιπρόσθετα αυτής της μονάδας, ο κ. Γιαλόγλου θέλησε να γνωστοποιήσει πως η ΔΕΥΑ Σύρου, προχώρησε και διαγωνισμό για προμήθεια μίας ακόμη μονάδας αφαλάτωσης, μεγαλύτερης δυναμικότητας όσον αφορά στην παραγωγή νερού, προς ανακούφιση των προβλημάτων στο νότιο τμήμα του νησιού.

“Δημοπρατήσαμε μία νέα μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 600 κυβικών ημερησίως, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει τον διαγωνισμό και στο επόμενο Δ.Σ. που θα γίνει την Παρασκευή, θα εγκρίνουμε το πρώτο πρακτικό του διαγωνισμού. Είναι μία μονάδα νέα, δυναμικότητας 600 κυβικών ημερησίως, με την οποίαν θα ενισχύσουμε τη νότια Σύρο” εξήγησε ο ίδιος, λέγοντας συμπερασματικά πως, “Με αυτές τις δύο μονάδες εξασφαλίζονται περί τα 1.000 κυβικά νερού επιπρόσθετα στο νησί”.

Μάλιστα, ο πρόεδρος θέλησε να γνωστοποιήσει πως, “Πέραν αυτών έχει πραγματοποιηθεί η προμήθεια αντλιών στο αντλιοστάσιο της Ποσειδωνίας ώστε να στέλνεται το νερό στα υψηλότερα σημεία της περιοχής της νότιας Σύρου”. Άλλωστε όπως πρόσθεσε, “στη νότια πλευρά είχαμε τα σοβαρά προβλήματα (Φοίνικας, Ποσειδωνία, Γαλησσάς)”.

Ενημερωτική καμπάνια για γέμισμα δεξαμενών

Ακόμη η δημοτική πλευρά αναμένεται να αναπτύξει και μία ενημερωτική καμπάνια, με την οποίαν θα πληροφορήσει τους δημότες και θα τους προτρέψει να λάβουν τα δικά τους μέτρα αναφορικά με το θέμα επάρκειας νερού.

“Πέραν αυτών θα υπάρξει και καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών στην αρχή του νέου έτους προκειμένου να γεμίσουν τις στέρνες και τις δεξαμενές τους, ενόψει της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου, δεδομένου ότι πέρυσι, λόγω της ανομβρίας, δεν τις είχαν γεμίσει, αλλά πέραν τούτου, δεν τις είχαν γεμίσει οι περισσότεροι και με νερό του δικτύου” σχολίασε ο ίδιος, τονίζοντας ξανά πως, “Σκόπιμο είναι στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022 ο καθένας να κάνει τη δική του διαχείριση και να γεμίσει τις στέρνες του και τις δεξαμενές του για να έχει κι αυτό το απόθεμα για οποιαδήποτε ανάγκη”.

Προτού κλείσει τις απαντήσεις του, ο ίδιος ρωτήθηκε αν με τις παραπάνω ενέργειες προστατεύεται το νησί όσον αφορά τη μεγάλη κατανάλωση και ζήτηση της θερινής περιόδου, αλλά και της περιόδου του Πάσχα.

“Θεωρούμε πως με αυτές τις ενέργειες θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες του καλοκαιριού και ευελπιστούμε και για το Πάσχα. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη φέτος, δεν θα συμβεί ξανά. Σε κάθε περίπτωση εμείς προετοιμαζόμαστε για να είμαστε εξοπλισμένοι και έτοιμοι για την επόμενη σεζόν” δήλωσε, καταλήγοντας στις απαντήσεις του.