Αισιόδοξα αποτελέσματα από την ανακύκλωση αποτσίγαρων στη Σύρο

  • Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου, 2021 - 14:35

Πολύ αισιόδοξα τα αποτελέσματα της πρώτης αποστολής για ανακύκλωση από αποτσίγαρα και φίλτρα ηλεκτρονικού τσιγάρου μέσω του προγράμματος#gopafree, μια πρωτοβουλία του πρώην ΦΟΔΣΑ, που ξεκίνησε στο νησί μας την προηγούμενη χρονιά.

Η 2η ανταποδοτική ανακύκλωση, μετά από τα ρούχα-παπούτσια, απέφερε τα πρώτα χρήματα στον λογαριασμό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας Σύρου, ενός ιστορικού και πρωτοπόρου συλλόγου με τεράστια συμβολή τόσο στο νησί μας όσο και σε όλη τη χώρα μας.

Ο Δήμος μας συμμετέχει στο νέο εγχείρημα με στόχο την ανακύκλωση των αποτσίγαρων, καθώς και την ευαισθητοποίηση όλων για τους κινδύνους περιβαλλοντικής μόλυνσης από τα αποτσίγαρα.

Υπενθυμίζουμε ότι:

  • Τα αποτσίγαρα είναι μια από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης, διότι δεν είναι βιοδιασπώμενες. 

  • Τα αποτσίγαρα περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών ουσιών και πλαστικό και εξοντώνουν αθόρυβα και αόρατα με την ένταση όπλων μαζικής καταστροφής.

  • Τα αποτσίγαρα αποδομούνται με πολύ αργό ρυθμό.

  • Μόνο ένα τσιγάρο σε περίπου επτά λίτρα νερού είναι θανατηφόρο για μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε γλυκά ή αλμυρά νερά.

  • Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους.

  • Τα αποτσίγαρα συλλέγονται μέσω του προγράμματος #gopafree της CigaretCycle, με τη χρήση ειδικών κάδων (τοποθέτηση σε επιλεγμένα σημεία), διαχωρίζονται και με ειδική διαδικασία παράγουν νέα ανακυκλωμένα βιομηχανικά προϊόντα, όπως πλαστικές παλέτες. Τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα.

Μπορείτε να βρείτε τους κάδους ανακύκλωσης σε όλο το νησί. Ανακύκλωση μπορείτε να κάνετε και στην επιχείρηση ή τον ιδιωτικό σας χώρο, όπως τα καπάκια σε κλειστές σακούλες με τον κάδο περισυλλογής να βρίσκεται στην είσοδο του αμαξοστασίου στην Ερμούπολη.

Όλοι μαζί Δήμος, δημότες, επισκέπτες φροντίζουμε το παρόν και το μέλλον όχι μόνο του τόπου μας, αλλά του πλανήτη μας.