Hermoupolis Heritage: Δεύτερος περίπατος στα κλωστοϋφαντουργεία της Ερμούπολης

  • Πέμπτη, 5 Μαΐου, 2022 - 11:53

Η δεύτερη πολιτιστική διαδρομή "Ο Δρόμος της Κλωστής" πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Μαΐου αναδεικνύοντας μία ακόμα άγνωστη σχεδόν πλευρά της πολιτιστικής κληρονομιάς  της Ερμούπολης. Η βιωματική αυτή δράση, ανήμερα του εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς, μετέφερε το κλίμα των εκτενών κινητοποιήσεων στις τάξεις των εργατών, οι οποίες εκτυλίχθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και επηρέασαν τους βασικότερους κλάδους της Συριανής οικονομίας. Η σημαντική αυτή στιγμή εκτυλίχθηκε τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1870, σε μία περίοδο όταν η επί χρόνια ακμάζουσα βιομηχανία της Σύρου βρέθηκε αντιμέτωπη με μία γενικευμένη οικονομική κρίση, ενώ οι χιλιάδες εργατών στα ναυπηγεία, μηχανουργεία, βυρσοδεψεία και μύλους εργάζονταν κάτω από ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες. Η εξέλιξη των απεργιών της Σύρου αποτέλεσε το πρώτο στάδιο ενός φαινομένου το οποίο οδήγησε στην ανάληψη κυβερνητικών μέτρων και εν τέλει διαμόρφωσε την εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα. 
Το νήμα της ιστορίας ξετυλίχτηκε κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου περιπάτου που
περιλάμβανε στάσεις στα Κλωστουφαντουργεία :
Α.Κ.Ε.Σ., Πειραϊκή Πατραϊκή Βιομηχανία Βάμβακος Α.Ε, Κλωστήριον Ελπίς Φουστάνου – Ροδόπουλου,  Κλωστήριον & Υφαντήριον Ε. Λαδόπουλου Υιών, Κλωστοϋφαντήρια Αιγαίον Α.Ε   και ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στο εργοστάσιο Ζησιμάτου. 

Οι συμμετέχοντες άκουσαν για την αρχική αλλά και τη σημερινή χρήση κάθε κτηρίου, επισκέφτηκαν το εσωτερικό σε ορισμένα από αυτά και  συνομίλησαν με διαφορετικούς αφηγητές σε κάθε στάση. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να φωτογραφήσουν μερικές από τις παλαιότερες - ιστορικές Κλωστοϋφαντουργικές μονάδες της Ερμούπολης και να ακούσουν σημαντικές προφορικές μαρτυρίες. 
Η πρωτοβουλία, η οποία ήταν ανοιχτή για το κοινό, διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Hermoupolis Heritage με το Ινστιτούτο Σύρου. Οι δύο ομάδες έχουν θέσει ως στόχο τη διάσωση και ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από μία κοινή προσπάθεια.
Η Hermoupolis Heritage και το Ινστιτούτο Σύρου ευχαριστεί θερμά όλες και όλους όσους συμμετείχαν στη δράση και ειδικότερα ευχαριστούμε τους κ.κ. ομιλητές :
Κώστα Σεκλό 
Ανδρέα Φωτεινιά 
Πέγκυ Στεργίου  
Δομένικος Σαγκινέτος 
Ελένη Μπουγιούρη 
Αχιλλέας Δημητρόπουλος 
Ιωάννης Φραγκιάς 
Επίσης ευχαριστεί για την βοήθειά  τους,  την κ. Αγγελική Πρίντεζη - Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, την  κ. Κανδιώ Μαραγκού Πρόεδρο Λιμενικού Ταμείου Σύρου , τον αρχιτέκτονα του Δήμου Σύρου Ερμούπολης κ. Σωτήρη Μπούσια, το ‘Syros Today’, τον φωτογράφο κ.Αλέξανδρο Πετράκη και τους Εθελοντές και φίλους Αντώνη Δουράτσο,Κωνσταντίνα Κουτσουράδη, Μαρία Μαυράκη, Βασιλική Νικολακοπούλου.