Σύρος: Ιστορία ενδυματολογικού πολιτισμού στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας

  • Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, 2024 - 14:32

Η Hermoupolis Heritage υλοποιεί το νέο της πρόγραμμα «Συνυφάνσεις», μια σειρά εκδηλώσεων στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης, με στόχο να αναδείξει την ιστορία της ενδυμασίας της Σύρου και να μας προσκαλέσει σε ένα ταξίδι στον χρόνο, συμμετέχοντας σε μια θεματική γιορτή. Ο κύκλος των εκδηλώσεων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2023 και συνεχίζεται το 2024.

Οι «Συνυφάνσεις» συνδυάζουν μαθήματα ιστορίας με στιγμές ψυχαγωγίας, γύρω από το ύφασμα και την πολιτιστική κληρονομιά του.

Τον Δεκέμβριο 2023, το «A little party never hurt anybody» ήταν ένα θεματικό πάρτι με έμπνευση από την παλαιά αίγλη, όπου αναδείχθηκαν ιστορικά οι ενδυμασίες ανά δεκαετία. Οι συμμετέχοντες καλούνταν να μεταφερθούν με τη φαντασία τους εκατό χρόνια πίσω και να ντυθούν με το dresscode 1920‑1970.

Τον Γενάρη 2024, στο «Λάμψε στα φώτα» τα μέλη και οι φίλοι της Hermoupolis Heritage καλωσόρισαν τον νέο χρόνο την ημέρα των Φώτων. Οι συμμετέχοντες προσέρχονται ντυμένοι και φερόμενοι σα να πήγαιναν σε αστική δεξίωση, με όποιο στυλ τους ταιριάζει αρκεί να ήταν υπέρλαμπρο.

Τον Φεβρουάριο, διοργάνωσε ένα ακόμα θεματικό πάρτι, αυτή τη φορά εμπνευσμένο από την πρόσφατη υποψηφιότητα γνωστού Έλληνα σκηνοθέτη στα Βραβεία Όσκαρ. Το «Red Carpet Night» ήταν η συνύφανση της ενδυματολογικής ιστορίας της Σύρου στις πιο φωτεινές στιγμές της με την ιστορική σχέση του νησιού με τον κινηματογράφο.

Εκείνη τη βραδιά, όλοι ήταν καλεσμένοι να πατήσουν το κόκκινο χαλί στην είσοδο του Μουσείου, υπήρχε dresscode λαμπερής δεξίωσης και μια λιμουζίνα στη διάθεση όποιου ήθελε να κάνει την είσοδο στον χώρο …οσκαρικά! Κατά τη διάρκεια του πάρτι, προβλήθηκαν παλιές ξένες ταινίες και μετά οι καλεσμένοι απόλαυσαν κινηματογραφικές και χορευτικές μουσικές.

Για την Ιστορία:

Η Ερμούπολη ήταν από τις πρώτες πόλεις που υιοθέτησαν την ευρωπαϊκή ενδυμασία

Η Σύρος είναι ο τόπος που σηματοδότησε το τέλος της παραδοσιακής φορεσιάς στην Ελλάδα και την στροφή στον δυτικοευρωπαϊκό τρόπο. Πίσω στον 19ο αιώνα, με την εγκατάσταση πληθυσμών από άλλα ελληνικά μέρη και την άνθιση της βιομηχανίας, το νησί μετατράπηκε σε κέντρο πολιτισμικής ώσμωσης. Ανάμεσα στις αλλαγές που ήρθαν ήταν ο τρόπος ένδυσης, με τα ρούχα της αστικής τάξης να ράβονται πλέον με παριζιάνικα πατρόν. Σε μια ταλαιπωρημένη Ελλάδα που πάσχιζε να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες χώρες, η Σύρος έδωσε μια ιστορική ώθηση στον ενδυματολογικό πολιτισμό.

Η Ερμούπολη ήταν από τις πρώτες πόλεις που απόλαυσε κινηματογράφο

Σε μια Ελλάδα που μόλις είχε βγει από τέσσερις αιώνες υποδούλωσης και δημιουργούσε το επίσημο σύγχρονο κράτος, ο κινηματογράφος ήταν άγνωστος. Γεννήθηκε το 1895 στο Παρίσι και ήδη το 1900 προβλήθηκαν στη Σύρο οι πρώτες ταινίες του Έντισον.

Ετικέτες: