Κρέας από χρυσάφι: «Φωτιά» οι τιμές στο μοσχάρι – Οι Έλληνες αγοράζουν με το γραμμάριο!

  • Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, 2025 - 19:34

«Πετάει» το κρέας, με αυξήσεις της τάξεως του 38,3% σε τρία χρόνια. Οι καταναλωτές στην Ελλάδα πληρώνουν «χρυσή» την αγορά κρέατος, με το μοσχαρίσιο κρέας να προσεγγίζει έως και τα 22 ευρώ το κιλό και την ευλογιά στα αιγοπρόβατα να έχει πλήξει την εγχώρια αγορά.

 

 

Τους τελευταίους 18 μήνες το καταγεγραμμένο επίσημο ποσοστό της αύξησης στο μοσχαρίσιο κρέας είναι 20%. Μάλιστα, οι τιμές στη δημοτική αγορά της Αθήνας κυμαίνονται από 8,50 ευρώ έως 12,99 ευρώ.

Χρυσάφι το κρέας

 

Έτος Μεταβολή τιμών κρέατος

  • 2025 +10,6%
  • 2024 +2,1%
  • 2023 +8,3%
  • 2022 +17,3%

Τι συμβαίνει με την τιμή του κρέατος τα τελευταία χρόνια

 

Ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος κρεοπωλών μιλώντας στο OPEN σχολιάζει: «Τα ποσοστά αυτά λειτουργούν βέβαια αθροιστικά καθώς κάθε μερίδιο του κρέατος είναι βέβαια διαφορετικό διότι εάν σκεφτούμε ότι το χοιρινό κρέας την τελευταία τετραετία είχε μόνο 5-8% αύξηση σκεφτείτε ότι το μοσχάρι στην τελευταία διετία και με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχει περίπου 55%. Άρα το «ράλι» των τιμών της αύξησης του μοσχαριού δεν το φτάνει κανένα άλλο είδος κρέατος».

 

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση τιμών στο βόειο κρέας στην Ελλάδα οφείλεται στην περιορισμένη παραγωγή.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα έχει φτάσει να παράγει λιγότερο από το 10% της κατανάλωσης μόνο, ενώ το υπόλοιπο 88% έρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως, πλην από λίγα ειδικά κρέατα που έρχονται από τρίτες χώρες.

 

 

Η εξάρτηση αυτή κάνει την χώρα ευάλωτη στις εμπλοκές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές πληρώνουν περί τα 19 με 20 ευρώ στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε συνοικιακά κρεοπωλεία.

 

Μάλιστα, αγρότες και κτηνογρόφοι προειδοποιούν από τώρα για νέες αυξήσεις ενόψει της εορταστικής περιόδου, με φόντο τις καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και την ευλογιά στα αμνοερίφια.

Η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος σε ευρωπαϊκό επίπεδο

 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου υποχώρησε κατά 3,3%, με τη μείωση να είναι ακόμη μεγαλύτερη στις κύριες χώρες εκτροφής βοοειδών, όπως η Γαλλία (- 4,1%), η Ισπανία (- 4,8%) και η Γερμανία (- 5,2%).

 

Ο Σάββας Κεσίδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια μαζεύτηκαν οι υπουργοί των Ευρωπαϊκών καρτών και στηριζόμενοι σε πάρα πολλές «σοβαρές μελέτες» αποφασίσανε ότι για την κλιματική αλλαγή για την τρύπα του όζοντος, φταίει το μεθάνιο που εκπέμπουν τα κοπάδια των βοοειδών και ότι για να είμαστε καλοί και να πάμε στην πράσινη μετάβαση θα πρέπει να μειώσουμε κατά 30% τα βοοειδή. Από την προηγούμενη τριετία είμαστε κατά 30% κάτω στην παραγωγή στα βοοειδή».

 

«Ο κανόνας της προσφοράς μπαίνει στην αγορά και αυξάνονται οι τιμές» εξηγεί μεταξύ άλλων ο πρόεδρος κρεοπωλών. Ο κ. Κεσίδης τονίζει επίσης πως καταναλωτής είναι αυτός που ρυθμίζει την τιμή, αυτή τη στιγμή που μιλάμε εξαιτίας της αύξησης στην τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος, έχει μειωθεί η κατανάλωσή του τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο».

 

Τι συμβαίνει με τα αμνοερίφια

 

Ανεβασμένες είναι οι τιμές και στα αμνοερίφια εξαιτίας των ελλείψεων που έχει προκαλέσει η ευλογιά των αιγοπροβάτων. Υπενθυμίζεται πως έχουν θανατωθεί πάνω από 400.000 αιγοπρόβατα τον τελευταίο χρόνο.

 

Συγκεκριμένα, το πρόβειο κρέας πωλείται από τον παραγωγό περί τα 4,5 - 4,8 ευρώ το κιλό.

 

 

Η τιμή παραγωγού για το αρνί διαμορφώνεται στα 9,5 ευρώ το κιλό, από 7,5 ευρώ που ήταν πριν την έναρξη της νόσου.

 

Οι τιμές αυτές φτάνουν τα 10,5 - 12,5 ευρώ / κιλό στα κρεοπωλεία για τα πρόβεια παϊδάκια και στα 16 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και τα κατσίκια.

 

https://www.ethnos.gr/