Μερικές ημέρες μετά την επαναλειτουργία του ναυπηγείου, υπολείμματα των εργασιών αμμοβολής έκαναν την εμφάνισή τους στο λιμάνι της Ερμούπολης

Επανεμφανίζονται τα σημάδια ρύπανσης

Σημάδια επανάληψης των ίδιων λαθών, κατά τη λειτουργία του ναυπηγείου του Νεωρίου, παρατηρούνται μόλις λίγες ημέρες, μετά την «ανάσα» της επανέναρξης των εργασιών, με την εισαγωγή πλοίων προς επισκευή.

Κατάλοιπα της διαδικασίας αμμοβολής, από τα τοξικά υφαλοχρώματα, παρατηρήθηκαν ακόμη μία φορά, να επιπλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας, παρασυρόμενα από τους νότιους ανέμους που πνέουν αυτή την εποχή και οδηγούμενα κοντά στις προβλήτες του λιμένα της Ερμούπολης, όπου έγιναν αντιληπτά από πολίτες, που βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης.

Ουκ ολίγες φορές, έχουν απασχολήσει και έχουν αποτελέσει αιτία έντονου προβληματισμού, οι εργασίες εντός του ναυπηγείου του Νεωρίου, σχετικά με την ρύπανση των θαλασσίων υδάτων, η οποία μάλιστα είναι εμφανής στα νερά της Ερμούπολης, ανάλογα με την φορά του ανέμου, άλλοτε στο λιμάνι και άλλοτε στην θαλάσσια περιοχή των Λαζαρέττων.

Ένα ακόμη αντίστοιχο συμβάν παρατηρήθηκε, λίγες μόλις ημέρες, έπειτα από την επαναλειτουργία του ναυπηγείου, κατόπιν του μεγάλου, σχετικά, χρονικού διαστήματος, που παρέμενε ανενεργό, χωρίς επισκευή και χωρίς προσωπικό, λόγω της χρόνιας αδυναμίας της Διοίκησης, να καταβάλλει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, εξαιτίας των χρεών προς κράτος και ΔΕΚΟ.

Τα τοξικά υφαλοχρώματα παρατηρήθηκαν το πρωί της Κυριακής, 6 Νοεμβρίου, όταν και «ελλιμενίστηκαν».

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Λιμενάρχη Σύρου, κ. Ιάκωβο Γκύζη, κανείς εκ των πολιτών, που έγιναν μάρτυρες του γεγονότος, δεν προέβη σε ενημέρωση της Λιμενικής Αρχής.

Όπως εξηγεί ο Λιμενάρχης, το Λιμεναρχείο δεν είναι ο αρμόδιος φορέας, προκειμένου να επιβάλλει κυρώσεις, ωστόσο, μπορεί να προβεί σε δειγματοληψία, από τα νερά στο σημείο που εμφανίζεται το πρόβλημα, τα οποία κατόπιν αποστέλλονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προκειμένου να διαπιστωθούν οι υψηλές συγκεντρώσεις ρυπογόνων ουσιών, ενώ στη συνέχεια, τα αποτελέσματα δίνονται στην επιβλέπουσα αρχή για αντίστοιχα ζητήματα, την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία μεριμνά για την τήρηση των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία και είναι υπεύθυνη για την επιβολή των όποιων προστίμων.

Κατ’ επέκταση, προτροπή του Λιμενάρχη προς τους πολίτες, είναι, στην περίπτωση που γίνονται μάρτυρες κάποιου αντίστοιχου φαινομένου, να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να επιλαμβάνονται και να ασκούν τους προβλεπόμενους ελέγχους, έτσι ώστε και το Νεώριο να συμμορφώνεται.

Λυπηρό αποδεικνύεται το γεγονός, πως ενώ η τοπική κοινωνία έχει αποδείξει την αφοσίωσή της, στην, παση θυσία συνέχιση της λειτουργίας του ναυπηγείου, οι πρακτικές που ακολουθούνται και ο τρόπος εκτέλεσης των εργασιών, καταδεικνύει την αδιαφορία των υπευθύνων για το περιβάλλον του νησιού, και την υγεία των κατοίκων του, που με σθένος υπερασπίζονται την παραμονή του σε λειτουργία.

Ετικέτες: