Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και εικαστικές εκθέσεις θα παρουσιαστούν στην 1η Πολιτιστική Συνάντηση μαθητών των σχολικών μονάδων των Κυκλάδων

Το πρώτο μαθητικό φεστιβάλ στη Σύρο

Ένας νέος θεσμός που φιλοδοξεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον πολιτισμό και την εκπαίδευση και να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ταλέντα και τη δημιουργικότητα της σχολικής κοινότητας των Κυκλάδων έρχεται την επόμενη άνοιξη στη Σύρο.

Η 1η Πολιτιστική Συνάντηση μαθητών των σχολικών μονάδων των Κυκλάδων θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 29 Απριλίου 2018.

Η πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για την πραγματοποίηση σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων με την υπογραφή μαθητών και εκπαιδευτικών, ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία και καθιέρωση ενός σταθερού μαθητικού φεστιβάλ, το οποίο έλειπε από τον χάρτη της Σύρου.

Η Συνάντηση θα διεξαχθεί με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου έλαβε ομόφωνη απόφαση για την παραχώρηση των ζητηθέντων χώρων.

Ανάδειξη του πολυδιάστατου έργου των σχολείων

Σε σχετικό έγγραφό του προς το Τμήμα Πολιτισμού και την Αντιδήμαρχο Θωμαή Μενδρινού, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στους στόχους της διοργάνωσης.

«Θεωρούμε ότι το σχολείο είναι κάτι πέρα από τη στεγνή διαδικασία μετάδοσης γνώσεων και γνωρίζουμε ότι σε κάθε σχολική μονάδα των Κυκλάδων επιτελείται ένα πολυδιάστατο έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές πως κάθε διδακτική χρονιά, εκπαιδευτικοί και μαθητές προετοιμάζουν διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες που ενισχύουν και αξιοποιούν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα των μαθητών. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται αρκετές θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις και συμμετοχές σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, τα οποία προβάλλουν πανελλαδικώς το έργο των σχολείων και πολύ περισσότερο τους «καρπούς» των παιδιών.

Σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των σχολείων

Επιθυμώντας να αξιοποιήσει τα παραπάνω, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων σχεδιάζει την υλοποίηση μιας εβδομαδιαίας πολιτιστικής συνάντησης των μαθητών των σχολικών μονάδων των Κυκλάδων την άνοιξη του 2018. Στόχοι της είναι η ανάδειξη της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, η επικοινωνία και γνωριμία των μαθητών των σχολείων των Κυκλάδων και η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των μαθητών των νησιών, η δημιουργία ευκαιριών για την παρουσίαση του έργου (πέραν του διδακτικού) που επιτελείται σε κάθε σχολείο, σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και το άνοιγμα των σχολείων στην ευρύτερη κοινωνία και τέλος, η κινητικότητα των μαθητών μεταξύ των νησιών των Κυκλάδων.

Προτεινόμενος χρόνος υλοποίησης της συνάντησης αυτής είναι το χρονικό διάστημα 23-29 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής οι μαθητικές ομάδες θα παρουσιάσουν θεατρικά έργα, ή μουσικές παραστάσεις και θα συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα που θα διοργανωθούν. Για το σχεδιασμό των εκδηλώσεων θα οριστεί ομάδα εργασίας που θα τον υλοποιήσει.

Φιλοξενία σε πολιτιστικούς χώρους της Ερμούπολης

Για τη διοργάνωση της πολιτιστικής συνάντησης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αιτήθηκε στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης την αποδοχή της φιλοξενίας της σε διαθέσιμες αίθουσες και χώρους εκδηλώσεων, όπως το Θέατρο Απόλλων, το θεατράκι της Πινακοθήκης Κυκλάδων, οι αίθουσες Πολλαπλών Χρήσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, η αίθουσα «Κ. Τουλούπης» του σχολικού συγκροτήματος Μάνα και η Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη».

Επιπλέον, ζητήθηκε η οικονομική ενίσχυση των εκδηλώσεων σύμφωνα με τις δυνατότητες του Δήμου και τον προϋπολογισμό που θα συνταχθεί και θα κατατεθεί, καθώς και η συνεργασία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκδηλώσεων αυτών.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Πολιτισμού αποφάσισε ομόφωνα την παραχώρηση του Θεάτρου Απόλλων, του θεάτρου της Πινακοθήκης Κυκλάδων και της Αίθουσας Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», ενώ για την παραχώρηση των υπόλοιπων χώρων εντός των σχολικών μονάδων του νησιού θα αποφασίσουν οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Γνωμοδότηση για οικονομική ενίσχυση των εκδηλώσεων δεν μπορεί να υπάρξει τη δεδομένη στιγμή, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί η έγκριση προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2018.

Το λογότυπο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα σταλεί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, ώστε να τοποθετηθεί στο διαφημιστικό ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό των εκδηλώσεων. Τέλος, διευκρινίστηκε στη Διεύθυνση ότι θα έχει την ευθύνη για τη φύλαξη και την καθαριότητα των χώρων κατά την είσοδο και έξοδο από αυτούς, καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνάντησης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Μενδρινού εισηγήθηκε το αίτημα της παραχώρησης των χώρων κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο έλαβε ομόφωνη απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη πολιτιστική συνάντηση σχολείων στο νησί της Σύρου είχε πραγματοποιηθεί πριν από δύο χρόνια στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Κωνσταντίνος Τουλούπης» στο Μάννα, με πρωτοβουλία του Γενικού Λυκείου Σύρου. Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε προς το τέλος του διδακτικού έτους, περιελάμβανε θεατρικές παραστάσεις και μουσικά προγράμματα από σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που επισκέφτηκαν τη Σύρο, στο πλαίσιο της ετήσιας εκδρομής τους.