Ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις Διευθυντών στα Δημοτικά Σχολεία των Κυκλάδων για τα επόμενα τρία χρόνια

Οι νέες «κεφαλές» στα σχολεία της Σύρου

Νέες είσοδοι, αλλά και «μετακομίσεις» προσώπων, που επί σειρά ετών κατείχαν διευθυντική θέση στην ίδια «στέγη», προέκυψαν από την τελική επιλογή των Διευθυντών Δημοτικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων με θητεία από 01-08-2017 έως 31-07-2020.

Μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας, η οποία χωριζόταν σε δύο φάσεις, την κατάταξη των μετρήσιμων μορίων μαζί με την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και έπειτα τις συνεντεύξεις των υποψηφίων, ακολούθησε η επιλογή των Διευθυντών για όλα τα δημοτικά σχολεία του Νομού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του τελικού συνόλου των μορίων, αλλά και των σχολικών μονάδων που δήλωσαν οι υποψήφιοι, υπήρξαν αρκετές τροποποιήσεις στο νησί της Σύρου, καθώς Διευθυντές που επί χρόνια υπηρετούσαν σε συγκεκριμένα σχολεία, μετακινούνται πλέον σε άλλες μονάδες.

Ποιοι τοποθετούνται και ποιοι μετακινούνται

Ειδικότερα, η κ. Μαριλένα Γιαννούλη μετακινείται από το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το οποίο διηύθυνε μέχρι σήμερα η κ. Ευαγγελία Ζώτου. Με τη σειρά της, η κ. Ζώτου τοποθετείται στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, όπου ήταν επί χρόνια Διευθυντής ο κ. Χρήστος Καφτηράνης. Ο ίδιος αναλαμβάνει πλέον χρέη Διευθυντού στο Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας. Αλλαγή σημειώνεται και στην περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου Βάρης – Μάννα, όπου μετακινείται από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης η κ. Δήμητρα Χαρίση. Τη θέση της στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης αναλαμβάνει η κ. Μαρία Τσαλικίδου, που μέχρι πρότινος ήταν Σχολική Σύμβουλος ΠΕ70 για την 4η Περιφέρεια με πεδίο ευθύνης τα νησιά Άνδρο, Κέα, Κύθνο και Σέριφο. Η τελευταία αλλαγή αφορά στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το οποίο για τα επόμενα τρία χρόνια θα έχει Διευθύντρια την κ. Μαρία Νευροκόπλη.

Στα υπόλοιπα Δημοτικά Σχολεία της Σύρου δεν υπάρχουν τροποποιήσεις, καθώς συνεχίζουν τη θητεία τους οι προηγούμενοι Διευθυντές. Συγκεκριμένα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης παραμένει ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης η κ. Χριστιάνα Καρτσέλου, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης η κ. Αναστασία Ηλιοπούλου και  στο Δημοτικό Σχολείο της Άνω Σύρου ο Πέτρος Προβελέγγιος.

Μ. Παραμυθιώτου: «Επιλογές πολύ αξιοκρατικές»

«Δίκαιη, αξιοκρατική και απόλυτα διαφανή» χαρακτηρίζει την τελική επιλογή των Διευθυντών η Προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» υπογραμμίζει «το Συμβούλιο Επιλογής, με πρόεδρο εμένα, κινήθηκε πάρα πολύ δίκαια, αξιοκρατικά και με απόλυτη διαφάνεια , καθώς τα προηγούμενα χρόνια τα Συμβούλια Επιλογής κατηγορήθηκαν για χειραγώγηση και διάφορα άλλα μη έντιμα κίνητρα και μέσα». Εξηγεί δε ότι, οι μέσοι όροι κυμάνθηκαν σε ένα πολύ λογικό πλαίσιο. «Θεωρώ ότι πήγαμε πολύ καλά και έγιναν Διευθυντές αυτοί που έπρεπε με την οπτική του σημερινού σχολείου, όπως πρέπει να είναι ο διευθυντής». Ωστόσο σημειώνει ότι αυτό δεν εφαρμόστηκε σε όλες τις περιπτώσεις, λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει ο Νομός Κυκλάδων. «Δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά, ώστε να έχουμε κι εμείς το περιθώριο επιλογής των πιο άξιων και των πιο προσοντούχων Διευθυντών. Είναι ένας νομός που έχει τι δυσκολίες του. Οι άνθρωποι από τα νησιά δεν μπορούν να έρθουν εύκολα στα μεγάλα αστικά κέντρα για να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, οπότε κοιτάξαμε από τις υποψηφιότητες που είχαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, όπως και έγινε», επισημαίνει. Προσθέτει μάλιστα ότι τα μηνύματα που λαμβάνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι πολύ θετικά, καθώς υπογραμμίζουν τον δίκαιο τρόπο με τον οποίο έγινε η επιλογή.

Η περίπτωση των σχολείων εκτός Ερμούπολης

Όσον αφορά στις αλλαγές και τις μετακινήσεις Διευθυντών στα Δημοτικά Σχολεία της Σύρου, η κ. Παραμυθιώτου διευκρινίζει ότι σε αυτές έπαιξε ρόλο η σειρά των μετρήσιμων μορίων κατά την πρώτη φάση μαζί με τις συνεντεύξεις. «Δηλαδή, βρέθηκαν περίπου στην ίδια θέση, τόσο στα μόρια, όσο και στις συνεντεύξεις. Κάποιοι που ήταν λίγο χαμηλά, έγιναν Διευθυντές επειδή κάποιοι άλλοι πάνω από αυτούς δεν δήλωσαν καθόλου κάποια σχολεία».

Ως εκ τούτου, Διευθυντές που θήτευαν μέχρι σήμερα σε σχολικές μονάδες της Ερμούπολης, τοποθετούνται σήμερα σε σχολεία της περιφέρειας, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από άλλους υποψηφίους που ενδεχομένως να είχαν περισσότερα μόρια.

«Θητεία με όραμα για το σημερινό δημοτικό σχολείο»

Καταλήγοντας, η κ. Παραμυθιώτου, υποστηρίζει ότι η επόμενη τριετής θητεία δίνει την ευκαιρία στους νέους Διευθυντές να κάνουν ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και να κινηθούν σε ένα πλαίσιο με όραμα για το σχολείο τους. «Δεν είναι όπως στην προηγούμενη θητεία, που ήταν διετής και δημιουργούσε μια ανασφάλεια. Τώρα, υπάρχουν άλλες δυνατότητες. Με τη σειρά μου, θα προσπαθήσω κι εγώ, μόλις ανοίξουν τα σχολεία στις αρχές Σεπτέμβρη, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και ενδεχομένως με το υπουργείο να γίνουν σημαντικές συναντήσεις εργασίας για επιμορφώσεις διοικητικό πλαίσιο. Δεδομένου του καινούριου προεδρικού διατάγματος για τα Δημοτικά Σχολεία, είναι πολύ σημαντικό να κινηθούμε για να δούμε πώς πρέπει να λειτουργήσουν πλέον τα σχολεία, με μία σύγχρονη σημερινή οπτική για την εικόνα του σημερινού δημόσιου σχολείου», υπογραμμίζει.

Σημειώνεται ότι οι τοποθετήσεις των Διευθυντών στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου, θα ανακοινωθούν σε επόμενο φύλλο της «Κοινής Γνώμης».