Σοβαρό πρόβλημα στην υποδομή της αποχέτευσης του Νηπιαγωγείου Μάννα παραμένει στο προσκήνιο λίγο πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2017 - 2018

Εμπόδιο... στη λειτουργία

Επίμονη παρέμβαση της αντιπολίτευσης για λύση του προβλήματος προκειμένου να εξυπηρετείται απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία και να εξασφαλίζεται η λειτουργία των WC

Τη δρομολόγηση αποτελεσματικής λύσης του σοβαρού προβλήματος που έχει προκληθεί στην υποδομή της αποχέτευσης του Νηπιαγωγείου Μάννα επεξεργάζεται κι επιχειρεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, με φόντο σοβαρή ζημιά που έχει καταγραφεί σε αυτήν, από ρίζες ευκαλύπτου, ο οποίος βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του σχολείου, αποτελώντας την αφορμή για τη μεταφορά της δυσοσμίας στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου.

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, η πλευρά της αντιπολίτευσης έθιξε - εκ νέου - δημοσίως το θέμα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και της αρμόδιας υπηρεσίας, αλλά με στόχο να ασκήσει πίεση για την άμεση – ει δυνατόν – αντιμετώπιση του προβλήματος, που μοιραία απασχολεί και θα απασχολήσει τη σχολική κοινότητα.

Ειδικότερα, σχετική παρέμβαση πραγματοποίησε το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος υπήρξε από τους αιρετούς που επεσήμαναν το πρόβλημα συστηματικά σε αρκετές συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου από τον Μάιο και μετά, με σκοπό να υπάρξει αντιμετώπιση αυτού εντός της καλοκαιρινής περιόδου του τρέχοντος έτους.

Αναφορικά με την ερώτηση που έθεσε επί τάπητος, πρέπει να διευκρινισθεί πως απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ενώ δικαιολογημένα απούσα από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γνωστοποιήθηκε πως ήταν η πρόεδρος της αρμόδιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, Μαρίζα Αγγελοπούλου.

Νέα δημόσια όχληση... για το σοβαρό θέμα του Νηπιαγωγείου

Σαφής υπήρξε ο κ. Βρούτσης στο πλαίσιο των ερωτήσεων που έθεσε προς τη Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας με σαφήνεια πως, “σε δύο εβδομάδες ανοίγουν τα σχολεία” και καθώς ως παράταξη της αντιπολίτευσης “είχαμε φέρει πριν από δύο τρεις συνεδριάσεις το θέμα του Νηπιαγωγείου του Μάννα” αιτήθηκε σχετική ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. “Θέλω να μου πείτε μέσα στο καλοκαίρι αν έχετε κάνει κάποια δράση για τις δυσάρεστες οσμές που καταλήγουν μέσα στην τάξη” σχολίασε σχετικά, επαναλαμβάνοντας αν έχει γίνει κάτι ή “αν θα γίνει μέσα στις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι να ανοίξει το σχολείο;”.

 

Αυτοψίες και παρεμβάσεις στον χώρο. Ρίζες του δέντρου “μπλοκάρουν” την ομαλή ροή των λυμάτων

Εκ μέρους του Φραγκίσκου Βακόνδιου υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί και αντιμετωπίζει το Νηπιαγωγείο του Μάννα, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, παρόμοιο θέμα είχε καταγραφεί και προ τετραετίας στο ίδιο κτίριο.

Πέραν του προβλήματος που υπήρξε στην υποδομή της ύδρευσης του σχολείου κι αποκαταστάθηκε άμεσα, όπως ο ίδιος τόνισε κατηγορηματικά, το σοβαρό θέμα που απασχολεί έντονα εστιάζεται στις τρεις τουαλέτες του Νηπιαγωγείου. “Υπήρχε μία τουαλέτα που δεν τη χρησιμοποιούσαν και τότε είχαν πάει να ελέγξουν οι υδραυλικοί του Δήμου και είχε αποκατασταθεί το θέμα της ύδρευσης” σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, προσθέτοντας πως, “την προηγούμενη εβδομάδα μεταβήκαμε στο Νηπιαγωγείο, εγώ, ο κ. Μπούσιας από το Τμήμα των έργων, οι υδραυλικοί του Δήμου και μαζί και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας του Μάννα ο κ. Μαραγκός καθώς υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Οι ρίζες κάποιου ευκαλύπτου που υπάρχει φυτεμένος δίπλα ακριβώς από το Νηπιαγωγείο έχουν διεισδύσει μέσα στην αποχέτευση του Νηπιαγωγείου”. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο κ. Βακόνδιος, “οι ρίζες του ευκαλύπτου έκαναν ζημιά” και η Τεχνική Υπηρεσία προέβη σε ενέργειες απομάκρυνσης μερικών εξ αυτών από την υποδομή της αποχέτευσης. “Ρίζες καταφέραμε να βγάλουμε από την αποχέτευση” ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, γνωστοποιώντας πως το πρόβλημα το γνωρίζει και η αρμόδια Δημοτική Κοινότητα η οποία μερίμνησε για το θέμα και από την πλευρά των αρμόδιων υπαλλήλων και της Δημοτικής Αρχής εξετάζεται η δυνατότητα ακόμη και απομάκρυνσης του ευκαλύπτου.

“Μεταφέραμε στον πρόεδρο του Μάννα ότι μάλλον χρειάζεται να κοπεί ο ευκάλυπτος και από εκεί και πέρα να φτιαχτεί εκ νέου η όλη υποδομή των μπάνιων του Νηπιαγωγείου” σημείωσε παρακάτω ο κ. Βακόνδιος, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, σε ένα ενδεχόμενο τέτοιο σενάριο, η όποια παρέμβαση θα πρέπει να λάβει χώρα σε χρόνο που δεν θα λειτουργεί το Νηπιαγωγείο. “Αυτό για να γίνει μάλλον θα πρέπει να γίνει σε μία “νεκρή” περίοδο, πιθανότατα τα Χριστούγεννα” συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας διευκρινιστικά σε τηλεφωνική παρέμβαση της εφημερίδας πως, “δεν τίθεται θέμα μη λειτουργίας του σχολείου” καθώς όπως ανέφερε “οι τουαλέτες λειτουργούν κανονικά, απλώς το πρόβλημα εντοπίζεται στην προβληματική απορροή των λυμάτων”.