Σοβαρό το πρόβλημα στέγασης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον νησιώτικο χώρο και δη στη Σαντορίνη και την τρέχουσα σχολική περίοδο

Άστεγοι λόγω υπερβολικών ενοικίων

Επιτακτική ανάγκη η συνδρομή των τοπικών φορέων και Αρχών στο θέμα της στήριξής τους

Σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης αντιμετωπίζουν τη φετινή σχολική περίοδο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί των νησιών και ειδικότερα της Σαντορίνης, όπου τα υψηλά ενοίκια δεν ευνοούν τους ίδιους για να μπορέσουν να μισθώσουν κάποιο ακίνητο, αφού η αμοιβή τους είναι ελάχιστη.

Το σοβαρό θέμα έχει αναδειχθεί έντονα από κάθε άμεσα ενδιαφερόμενη πλευρά, αφού η δυνατότητα διαμονής τους στα νησιά και ειδικότερα μιλώντας, στη Σαντορίνη, επηρεάζει άμεσα και την ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία του τόπου.

Το πρόβλημα “επιστρέφει” κατά μία έννοια με την έναρξη του φετινού σχολικού έτους και την τοποθέτηση περί των 400 αναπληρωτών στα σχολεία των Κυκλάδων, μετά από παρέμβαση πρωτοβουλίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την περίπτωση της Σαντορίνης, αλλά και δημόσια τοποθέτηση – έκκληση της Διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μαρκέλλας Παραμυθιώτου ώστε να συνδράμουν οι τοπικές Αρχές και οι φορείς.

Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον πως, έντονη παρέμβαση μέσω δημόσιας ανακοίνωσης έχει πραγματοποιήσει επίσης, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Τουρισμού Επισιτισμού Ξενοδοχείων Σαντορίνης καθώς και το ΠΑΜΕ Θήρας.

 

Αδυναμία εύρεσης στέγης. Υψηλά ενοίκια

Συγκεκριμένα, η Πρωτοβουλία αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που τοποθετήθηκαν ως αναπληρωτές στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στο νησί της Σαντορίνης εξέδωσαν λιτή ανακοίνωση, στο περιεχόμενο της οποίας εξηγούν πως, “Διαμαρτυρόμαστε για την αδυναμία εύρεσης στέγης (προσωρινής και μόνιμης) στο νησί της Σαντορίνης, καθώς και για το υψηλό κόστος ενοικίου που θα πρέπει να καταβάλουμε μηνιαίως”. Σύμφωνα με όσα προσθέτουν δε, “Ζητούμε να μεριμνήσετε για την αξιοπρεπή διαβίωσή μας και παρουσία μας στα σχολεία” εξηγώντας πως, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω αλλά και “βάσει του νόμου 3852/2010 για τη στέγαση και τη σίτιση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους κάτω των 18.000 κατοίκων, καθώς τα ΝΠΔΔ των δήμων αυτών”, υπογραμμίζουν κατηγορηματικά πως, “ζητούμε την άμεση εφαρμογή του”.

Όπως καταλήγουν μάλιστα στη λιτή αλλά περιεκτική ανακοίνωσή τους, “Απαιτούμε άμεσα τη συμβολή του Δήμου και του Υπουργείου Παιδείας”.

 

Ενοίκιο από 350 έως και 700 ευρώ. Πώς θα ζήσουν;”

Άξια λόγου αναφορά, του μεγέθους του προβλήματος που βιώνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ Σαντορίνης, περιγράφοντας μάλιστα γλαφυρά την οικονομική κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εκπαιδευτικοί.

“Το 2017 είναι ανήκουστο αλλά αληθινό! Δεκάδες συνάδελφοι αναπληρωτές, που προσλήφθηκαν πριν λίγες μέρες δεν έχουν πού να μείνουν στη Σαντορίνη. Πολλοί κοιμούνται στην παραλία και άλλοι στοιβάζονται στα ελάχιστα πανάκριβα δωμάτια ή σπίτια που βρήκαν” σχολιάζουν τα μέλη του ΠΑΜΕ, κάνοντας λόγο για συνθήκες “εξαθλίωσης” αφού όπως σημειώνουν για τους δασκάλους στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας, “το ενοίκιο είναι εξοντωτικό!”.

Προσθέτουν δε πως, “Μιλάμε για γκαρσονιέρες ή δυάρια με ενοίκιο που κυμαίνεται από 350 ως 700 ευρώ” θέτοντας το ερώτημα πώς θα σιτιστούν οι ίδιοι, αν υπολογίσει κάποιος πως, τα χρήματά τους δεν επαρκούν για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους. “Απαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα για τη στέγαση και τη σίτιση των συναδέλφων μας αναπληρωτών” σχολιάζουν μεταξύ άλλων, ζητώντας την παρέμβαση του Υπ. Εσωτερικών ώστε “να παρέμβει και σε συνεργασία με τον Δήμο να στεγάσει τους αναπληρωτές συναδέλφους (άλλωστε είναι και υποχρέωσή τους και με βάση τον νόμο 3852/2010) σε κατάλληλα οικονομικά σπίτια ή δωμάτια”. Επιπλέον, καλούν τον Υπ. Παιδείας να παρέμβει, “ώστε να λυθεί τώρα το σοβαρό αυτό ζήτημα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Τουρισμού Επισιτισμού Ξενοδοχείων Σαντορίνης, που μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση συμπαράστασής της προς τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και αφού σημειώνει κατηγορηματικά πως, “Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει τουριστική «έκρηξη»!”, δηλώνει δημοσίως τα εξής: “Συμπαραστεκόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας στους αναπληρωτές καθηγητές και δασκάλους που εν έτει 2017 στην «ατμομηχανή» του τουρισμού, τη Σαντορίνη, είναι αναγκασμένοι να στοιβάζονται σε πανάκριβα δωμάτια ή να κοιμούνται στην παραλία”.

 

Παρέμβαση Μ. Παραμυθιώτου

Ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται και η παρέμβαση της Μαρκέλλας Παραμυθιώτου, αφού ως Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων γνωρίζει με ακρίβεια το πρόβλημα. “Στην πολυνησιωτική περιφέρειά μας, σε αυτόν τον όμορφο τόπο, οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά και οι προκλήσεις μεγάλες. Κοινός στόχος όλων μας είναι ένα δημόσιο σχολείο που θα παρέχει στους μαθητές του γνώση, θα καλλιεργεί δεξιότητες, θα αναπτύσσει αξίες, ένα σχολείο δημιουργικό και χαρούμενο, ένα σχολείο ανοιχτό και δημοκρατικό. Σε αυτή την κατεύθυνση, ζητώ και κάνω έκκληση στους Δημάρχους των νησιών και στις τοπικές αρχές, στους γονείς και στους επαγγελματίες των νησιών να στηρίξουν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα σε κάποια νησιά, σε θέματα εύρεσης στέγης και υψηλού κόστους διαβίωσης. Οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να βρουν σπίτι και στην περίπτωση που βρεθεί, το ενοίκιο είναι πολύ υψηλό” αναφέρει η ίδια, καταλήγοντας πως, “Αν θέλουμε τα σχολεία των νησιών μας να είναι από την αρχή της σχολικής χρονιάς καλά στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς, αν θέλουμε να παρέχεται ποιοτικό εκπαιδευτικό έργο και οι μαθητές των Κυκλάδων να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους μαθητές των άλλων περιοχών της χώρας μας, οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που κάθε χρόνο με μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα φτάνουν στο λιμάνι του νησιού μας”.