Το «πρώτο κουδούνι» στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου

Το ταξίδι προς την κατάκτηση της γνώσης συνεχίζεται

Τη νέα σχολική χρονιά υποδέχτηκαν χθες το πρωί, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εκπρόσωποι φορέων της Σύρου, με την ευχή να αποτελέσει αφετηρία για την απόκτηση πολύτιμων γνώσεων και εμπειριών, που θα οδηγήσουν στην επίτευξη μελλοντικών στόχων, καθώς και στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών.

Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, σημαίνοντας την έναρξη ενός ακόμα διδακτικού έτους, που αναμένεται το ίδιο δημιουργικό και καρποφόρο, χάρη στην αφοσίωση, το ζήλο και την εποικοδομητική συνεργασία μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Η γνώση καθιστά τον άνθρωπο δυνατό και ικανό»

Τον καθιερωμένο αγιασμό στο Ιδιωτικό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος» τέλεσε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο οποίος παρότρυνε τα παιδιά να μελετούν τα μαθήματά τους και να συμβουλεύονται τους δασκάλους και τους γονείς τους. «Το διάβασμα δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά χωρίς κόπο και θυσίες, δεν μπορούμε να επιτύχουμε τίποτα στη ζωή μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, πρεσβεύοντας ότι, η γνώση καθιστά τον άνθρωπο δυνατό και ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα του παρουσιαστούν.

Τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’ για μία καλή και δημιουργική χρονιά, μετέφερε ο π. Νικόλαος Γαβαλάς, ενώ αμέσως μετά, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός. «Μετά από ένα όμορφο καλοκαίρι, βρίσκεστε και πάλι εδώ με θετική ενέργεια για να αποκτήσετε τα απαραίτητα εφόδια που θα σας επιτρέψουν να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι, οικογενειάρχες, επιστήμονες και χρηστοί πολίτες στην κοινωνία». Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος δανείστηκε τα λόγια του φιλοσόφου Πλούταρχου τονίζοντας πως, «όπως ένα εύφορο έδαφος, δεν παρέχει τίποτα χωρίς καλλιέργεια, έτσι και το μυαλό του ανθρώπου, χωρίς τη γνώση και την εκπαίδευση δεν μπορεί να αποφέρει τους αναμενόμενους καρπούς».

Διαγωνισμός φιλαναγνωσίας και δράσεις ρομποτικής

Στη συνέχεια, η Διευθύντρια Ντίνα Βουτσίνου, καλωσόρισε τους νέους μαθητές του σχολείου και ευχαρίστησε τους γονείς για την εμπιστοσύνη τους, σημειώνοντας πως, στόχος του είναι η ευρύτερη εκπαίδευση των παιδιών και όχι, απλώς η μετάδοση γνώσεων. Κατέστησε δε γνωστό πως πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του Παιδικού Σταθμού, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συναντήσεις για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό. Σημειώνεται πως, ο «Άγιος Γεώργιος» ανήκει στα Λασαλιανά Σχολεία, που ίδρυσαν ανά τον κόσμο οι μοναχοί του Τάγματος του Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ, οι γνωστοί σε όλους Φρερ. Από πέρυσι, στη Λασαλιανή οικογένεια προστέθηκαν και τα σχολεία των Ουρσουλινών, που βρίσκονται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Ψυχικό και το Μαρούσι.

Η κ. Βουτσίνου ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τους γονείς για την προσεχή έναρξη του διαγωνισμού φιλαναγνωσίας, στον οποίο συμμετέχουν μαθητές των τριών μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού όλων των Λασαλιανών σχολείων της Ελλάδας, καθώς και για τη λειτουργία της νέας ιστοσελίδας του σχολείου, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα καθημερινής επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης θα ασχοληθούν και τη φετινή χρονιά με τη ρομποτική, ενώ η μεσημεριανή ζώνη εμπλουτίστηκε με νέες και ποικίλες δραστηριότητες.

Τέλος, ευχές για το νέο διδακτικό έτος απηύθυναν οι πρόεδροι του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

«Απ’ τα παιδιά έχεις πολλά να μάθεις»

Μία από τις νέες «αφίξεις» στα Δημοτικά Σχολεία της Σύρου είναι η κ. Μαρία Τσαλικίδου, που, από φέτος, αναλαμβάνει διευθυντικά καθήκοντα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Επί 14 συνεχόμενα χρόνια, η ίδια υπηρετεί την εκπαίδευση στις Κυκλάδες και γενικότερα στο Νότιο Αιγαίο, από τη θέση της Προϊσταμένης Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Ν. Αιγαίου και της Σχολικής Συμβούλου Κυκλάδων.

«Πρόσφατα, εκτιμώντας τις συνθήκες και τα δεδομένα εργασίας μου τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, πήρα μέρος στη διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων και επέλεξα το 4ο Δημοτικό Σχολείο για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου από τη θέση της διευθύντριας, θέση στην οποία υπηρέτησα για 11 χρόνια στην Αθήνα, μέχρι το 2003» τόνισε, στον χαιρετισμό της.Στην πρώτη συνάντησή της με τους μαθητές, η κ. Τσαλικίδου ευχήθηκε σε όλους καλή πρόοδο και χαρούμενες ημέρες, γεμάτες ενδιαφέρον και δημιουργικότητα. Δεν παρέλειψε δε, να ευχαριστήσει τα πρωτάκια, που μετά το νηπιαγωγείο θα φοιτήσουν στο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και τους καινούριους μαθητές, που έχουν έρθει από ελληνικά σχολεία ή από σχολεία εκτός Ελλάδας.

Αναφερόμενη στους εκπαιδευτικούς γενικής παιδείας, ειδικών μαθησιακών αντικειμένων, αλλά και ειδικής αγωγής, έφερε στο νου της τους στίχους του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού: «Δάσκαλε την πόρτα της τάξης σαν διαβείς, ψηλά το κεφάλι, χαμογέλα ζεστά την καθημερνή σου καλημέρα να την πεις. Δώσε το λόγο στα παιδιά, δεν έχεις τίποτα να πάθεις. Κοίτα τα μάτια τους τα λαμπερά. Πολλά απ’ αυτά έχεις να μάθεις. Μη στέκεσαι στις στείρες γνώσεις. Συνεργασία, αγάπη, ανθρωπιά. Αυτά πρέπει να δώσεις».

Συνεργασία για τη δημιουργία ενεργών και ευαίσθητων πολιτών

Επιπλέον, διαβεβαίωσε τους γονείς ότι, μέσα από τα λαμπερά μάτια των παιδιών τους, το σχολείο θα αντλήσει τη δύναμη, το όραμα και την έμπνευση για μια ακόμα δημιουργική χρονιά. «Θα προσπαθήσουμε και φέτος να καταστήσουμε τη μάθηση μια βιωματική, διερευνητική, επικοινωνιακή διαδικασία, πιο ουσιαστική και ενδιαφέρουσα. Εμπιστεύεστε στα χέρια μας τα παιδιά σας, ό,τι πιο πολύτιμο, ό,τι πιο αγνό και ωραίο, για να τους μεταδώσουμε γνώσεις, ιδανικά, αξίες, στο μέτρο που στη σημερινή εποχή αναλογεί στο σχολείο. Εμείς, όλοι οι εκπαιδευτικοί, θα είμαστε δίπλα τους και θα συνεχίσουμε με ζήλο και ευσυνειδησία να τα καθοδηγούμε στο δρόμο της αναζήτησης της γνώσης».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων για τη δημιουργία αυριανών πολιτών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα και κοινωνική ευαισθησία, που θα βάλει τα θεμέλια για μια έξοδο από τη σημερινή πολύπλευρη κρίση της πατρίδας μας, για ένα καλύτερο αύριο της ελληνικής κοινωνίας. «Η κοινή μας αγάπη για τους μαθητές του Σχολείου μας ας είναι ο φωτεινός φάρος όλων των προσπαθειών μας», τόνισε η κ. Τσαλικίδου.

Στον αγιασμό που τελέστηκε στο προαύλιο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, ήταν παρόν και το 6ο Νηπιαγωγείο.

Καρποί γνώσης, σοφίας και προόδου

Αγιασμούς για την έναρξη του νέου Σχολικού Έτους τέλεσε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμουπόλεως, στα Γυμνάσια και τα Λύκεια Σύρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος έγινε δεκτός από εκπαιδευτικούς και μαθητές με εκδηλώσεις σεβασμού και αγάπης.

Ο κ. Δωρόθεος συνεχάρη τούς νέους Διευθυντές για την ανάληψη των καθηκόντων τους, ευχαρίστησε τους αποχωρήσαντες για τη συνεργασία που είχαν με την Εκκλησία κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ευχήθηκε στους μαθητές, αναφέροντας διαφορετικές, ανά Βαθμίδα Εκπαίδευσης, διδακτικές ιστορίες και απηύθυνε ευχές προς τους γονείς και τους Εκπαιδευτικούς, τους οποίους διαβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά ότι και φέτος η Εκκλησία θα είναι κοντά τους, σε οτιδήποτε χρειάζονται.

Κατά την παρουσία του στα Γυμνάσια, ο Μητροπολίτης Σύρου αναφέρθηκε στο έργο του καλού γεωργού, που κάθε φθινόπωρο σπέρνει το χωράφι του με την ελπίδα να γεμίσουν οι αποθήκες του με τους καρπούς αυτής της σποράς, την περίοδο του θερισμού. Εξήγησε δε, ότι ανάλογο «χωράφι» είναι και τα σχολεία, τα οποία θα σπείρουν και φέτος στις ζωές των μαθητών τους γνώση, σοφία και προκοπή. «Εύχομαι να μην απογοητεύσετε όλους εκείνους που σας φροντίζουν και σας αγαπούν», κατέληξε ο κ. Δωρόθεος.

Στους Αγιασμούς των Γυμνασίων και Λυκείων παρέστησαν επίσης ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, οι Βουλευτές του Νομού Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, Εκπαιδευτικοί Σύμβουλοι και ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Μιχαλόπουλος.

«Ζήστε την ομορφιά της νεότητας με τρόπο δημιουργικό»

Να αγαπούν και σέβονται τους καθηγητές τους, να μελετούν τα μαθήματά τους και να κάνουν με τη συμπεριφορά τους υπερήφανους τους γονείς τους, κάλεσε τους μαθητές των Γυμνασίων ο Σεβασμιώτατος π. Πέτρος, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Συρίγος τους συμβούλευσε να ζήσουν την ομορφιά της νεότητας με τρόπο δημιουργικό και τη βοήθεια των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Αναφερόμενος στις στέρεες βάσεις της φετινής χρονιάς, ο κ. Συρμαλένιος τόνισε ότι, η πολιτεία οφείλει να δώσει στους μαθητές ίσες ευκαιρίες. «Είμαστε σίγουροι ότι κι εσείς έχετε την εσωτερική δύναμη να ανταπεξέλθετε με τη φαντασία, τον κόπο και τη μελέτη σας στις απαιτήσεις της εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί σας είναι κι αυτοί άριστοι και μπορούν να σας μεταφέρουν το νόημα του σχολείου».

«Το ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς συνιστά ένα καινούριο ξεκίνημα με προσδοκίες, όνειρα και βλέψεις για την απόκτηση γνώσης, για την πνευματική και ψυχική μας ολοκλήρωση» δήλωσε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, διαβεβαιώνοντας ότι τόσο η εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και ο Δήμος με τις Σχολικές Επιτροπές του θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηρίξουν την προσπάθεια των παιδιών και να βελτιώσουν τη μαθησιακή διαδικασία.

Τους νέους διευθυντές και υποδιευθυντές των Γυμνασίων υποδέχτηκε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Βασιλόπουλος, εκτιμώντας πως το έργο τους θα είναι τόσο αποδοτικό, όσο και ποιοτικό. Υπενθυμίζεται ότι, διευθυντικά καθήκοντα στο 1ο και 3ο Γυμνάσιο Σύρου αναλαμβάνουν από φέτος ο κ. Απόστολος Ποντίκας και ο κ. Εμμανουήλ Χατζηιωάννου, οι οποίοι αντικατέστησαν τους Τζώρτζη Μακρυωνίτη και Αγαθούλα Καραμπούλα αντίστοιχα.

«Σίγουρη επένδυση για προσωπική και κοινωνική ευημερία»

Στη συνέχεια, τελέστηκε ο Αγιασμός στο Λυκειακό συγκρότημα του Μάννα, όπου ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ συνεχάρη θερμά την αποχωρήσασα Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου για την πολυετή προσφορά της στο σχολείο και την εκπαίδευση, ενώ ευχήθηκε στη διάδοχό της Βασιλική Δεριζιώτη, καλή επιτυχία στο έργο της. Τέλος, απηύθυνε στους μαθητές ευχές για μία καλή και εποικοδομητική χρονιά με αγάπη και «οικογενειακούς» δεσμούς μεταξύ μαθητών και διδασκόντων.

Με τη σειρά του, ο Σεβασμιώτατος π. Πέτρος Στεφάνου υπογράμμισε στους μαθητές τη σημασία της μελέτης για την απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων και την επίτευξη κάθε στόχου. «Μην αρκεστείτε στα λίγα. Εκμεταλλευτείτε τους καθηγητές σας που είναι άξιοι και μπορούν να σας βοηθήσουν» σημείωσε, ενώ ο κ. Αντώνης Συρίγος προέτρεψε τους μαθητές «να πορευτούν με την καρδιά και να σκέφτονται με το μυαλό». Την πεποίθησή του ότι οι μαθητές έχουν τη δύναμη και τη δημιουργική διάθεση για να τα καταφέρουν, με συμμάχους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, εξέφρασε ο κ. Νίκος Συρμαλένιος. Τέλος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, υπενθύμισε ότι ο Δήμος θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των μαθητών, σημείωσε πως, «η απόκτηση της γνώσης αποτελεί την πιο σίγουρη επένδυση για την προσωπική και κοινωνική ευημερία του ανθρώπου».