Απαγορευτικά τα ενοίκια σε Μύκονο και Σαντορίνη

  • Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 14 Σεπ. 2017 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Έντονο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αναπληρωτές καθηγητές που τοποθετήθηκαν στους υψηλούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, καθώς οι υπέρογκες τιμές των ενοικίων καθιστούν απαγορευτική την εξασφάλιση στέγης.

Μία πιο οργανωμένη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πλήρωσης των θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας, όπως παρουσιάστηκε φέτος, με το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των θέσεων να έχει καλυφθεί από ενάρξεως της νέας σχολικής περιόδου, έναντι των μεγάλων προβλημάτων που καταγράφονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν φάνηκε να είναι αρκετή για την απρόσκοπτη παρουσία των εκπαιδευτικών στις θέσεις εργασίας τους.

Οι αμοιβώμενοι με 850 ευρώ μισθό αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, κλήθηκαν να καταβάλλουν υπέρογκα ενοίκια, κυμαινόμενα από 350 έως 700 ευρώ, για πολύ μικρά διαμερίσματα.

Η μη δυνατότητα ανταπόκρισης τους στις συγκεκριμένες οικονομικές απαιτήσεις για την στέγαση τους είχε ως αποτέλεσμα πολύ από αυτούς είτε να διανυκτερεύουν σε παραλίες, είτε να συνωστίζονται πολλοί μαζί σε μικρά διαμερίσματα.

Απαιτήσεις τουριστικής λογικής

Οι τιμές των ενοικίων στα συγκεκριμένα νησιά, αντανακλούν την πραγματικότητα μιας άκρως τουριστικής νοοτροπίας, η οποία όμως λειτουργεί αποτρεπτικά στους λειτουργούς που καλούνται να στελεχώσουν δημόσιες δομές, όπως αντιστοίχως συνέβη και με γιατρούς που τοποθετήθηκαν στις δομές υγείας και όπως τώρα συμβαίνει με τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Φυσικά αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ιδιοκτήτη ο τρόπος με τον οποίο θα διαθέσει το ακίνητο του, όμως σε νεκρές τουριστικά περιόδους, που η ζήτηση περιορίζεται κατά πολύ, οι οποίες αντιστοιχούν και στους μήνες λειτουργίας των σχολείων, θα ήταν δυνατή η προσαρμογή και των ιδιοκτητών των συγκεκριμένων περιοχών στην πραγματικότητα, όπως αυτή ισχύει και στις λοιπές περιοχές του ίδιου νησιωτικού συμπλέγματος.

Άλλωστε, η στελέχωση των δομών εκπαίδευσης επί χρόνια αποτελεί έντονη απαίτηση των ίδιων των κατοίκων των νησιών, ώστε να έχουν και τα παιδιά των νησιών ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση, οπότε όταν αυτή επιτυγχάνεται δεν είναι δυνατόν να «δυναμιτίζεται» από ανάλογες νοοτροπίες.

Όπως αναφέρει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, ειδικά για τους εκπαιδευτικούς της Σαντορίνης «Σε επικοινωνία που είχαμε με μέλη του ΠΣΑΕΠ, αλλά και τον τοπικό σύλλογο μας επιβεβαίωσαν ότι έχουν φτάσει πάνω από 90 αναπληρωτές οι οποίοι είτε ψάχνουν και δεν βρίσκουν σπίτι, είτε βρίσκουν με ενοίκιο άνω των 500€ με αποτέλεσμά να διαμένουν σε πανάκριβα ξενοδοχεία ή να κοιμούνται στην παραλία».

Το βάρος στους Δήμους με επιδότηση ενοικίου

Τα υψηλά κόστη στέγασης που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί προκάλεσαν την αντίδραση τους, όπως αυτή εκφράστηκε στην παράσταση διαμαρτυρίας τους στο Δήμο Θήρας.

Ένας Δήμος ο οποίος καλείται να δώσει λύσεις και να λειτουργήσει κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας, για παροχή στέγασης και σίτισης σε δημόσιους λειτουργούς, όπως ζητήθηκε από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στο νησί και οργάνωσαν την συγκέντρωση στο Δημαρχείο, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της μη εξασφάλισης της διαμονής τους.

Το κατά πόσον τώρα ο Δήμος, όπως και συνολικά η τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού, έχει τη δυνατότητα ανάληψης ενός ανάλογου κόστους, εξαρτάται εν πολλοίς από τις κατά πολύ περιορισμένες χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει από το κεντρικό κράτος, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει και στις συγκεκριμένες παροχές.

Σύμφωνα με τον ΠΣΑΕΠ «Ο τοπικός σύλλογος εκπαιδευτικών Θήρας, ο οποίος όντας ιδιαίτερα δραστήριος έχει αναδείξει το θέμα πολλάκις, μαζί με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς είχαν πολύωρη συζήτηση με τον Δήμαρχο στην οποία αποφασίστηκε να συνταχθεί έγγραφο – αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα ζητά τον περιορισμό της διάρκειας του airbnb, αποκλειστικά στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ώστε να μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι του νησιού να ενοικιάσουν σπίτια σε ικανοποιητικές τιμές. Το έγγραφο θα συνταχθεί και θα αποσταλεί άμεσα και αναμένουμε εξελίξεις. Ο εκπρόσωπος του ΠΣΑΕΠ που βρέθηκε στο Υπουργείο ζήτησε άμεση λύση του προβλήματος και εφαρμογή κι επέκταση του νόμου για όλους τους αναπληρωτές. Η απάντηση που έλαβε για το πρώτο ήταν ότι αποτελεί θέμα αποκλειστικά των Δήμων και δεν μπορεί να εμπλακεί το Υπουργείο Παιδείας και για το δεύτερο ότι εμπλέκονται περισσότερα από ένα Υπουργεία, κάτι το οποίο μόνο ως ικανοποιητική απάντηση δεν λογίζεται».

Ανάλογη και η θέση που εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (ΠΕΑΔ), η οποία καλεί το αρμόδιο υπουργείο «Να υπάρχει μέριμνα για επιδότηση ενοικίου, σε συνεργασία με τους Δήμους, δεδομένου ότι έχει παρατηρηθεί γενικά, αλλά ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές, το κόστος ενοικίασης να έχει εξελιχθεί σε δυσβάστακτο οικονομικό βάρος».

Στους Δήμους μετέφερε την ευθύνη εξεύρεσης λύσης στο θέμα ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, όταν σε χθεσινή συνέντευξη του, όταν ρωτήθηκε σχετικά ανέφερε «Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, υπάρχει άρθρο που αναφέρει ρητά ότι ο δήμος πρέπει να συμβάλλει για την επίλυση αυτού του προβλήματος», συμπληρώνοντας ότι τα ενοίκια θα μπορούσαν να επιδοτηθούν από τους Δήμους και τα Επιμελητήρια, ως έμπρακτη προσφορά στον τόπο τους.

Ανάλογη ήταν και η θέση του ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκη, στη συνάντηση του με συλλογικά όργανα των καθηγητών, εκ των οποίων τέθηκε το θέμα της στέγασης των εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι είναι ευθύνη των δήμων να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις με ίδια έσοδα και κατάλληλη επιλογή των προτεραιοτήτων σε έργα (ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τη στέγαση). Εκ μέρους δε υπήρξε η δέσμευση για επικοινωνία με τους δημάρχους καθώς κρίνει ότι υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.

Συμπαράσταση από τους εργαζόμενους στον τουρισμό στη Σαντορίνη

Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς εξέδωσαν και οι εργαζόμενοι Τουρισμού Επισιτισμού Ξενοδοχείων Σαντορίνης, καθώς όπως σημειώνουν «Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει τουριστική «έκρηξη»! Είμαστε οι χιλιάδες εσωτερικοί οικονομικοί μετανάστες, εργαζόμενοι στον τουρισμό 12-16 ώρες την ημέρα, 7 μέρες τη βδομάδα διαμένοντας σε πανάκριβα δωμάτια 20 τ.μ. τέσσερις-τέσσερις σε κουκέτες, βγάζοντας όλη τη σαιζόν στο κάμπινγκ, περνώντας τις λίγες ώρες ξεκούρασης μας ακόμα και σε γιαπιά.

Είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων που έχουμε ζήσει και εξακολουθούμε να ζούμε στο πετσί μας το οικονομικό «θαύμα» του τουρισμού».

Στο αλληλέγγυο μήνυμα τους καταλήγουν «Στεκόμαστε ολόψυχα στο πλευρό σας και στο δίκαιο αγώνα σας για τα αυτονόητα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δικιά σας φωνή και απαιτούμε εδώ και τώρα από την Κυβέρνηση και τον Δήμο να πάρει άμεσα μέτρα για τη στέγαση αλλά και τη σίτιση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών! Καλή δύναμη!».