Αναμένεται η νέα θετική απόφαση για την Σύρο να γίνει σεβαστή από την πολιτική ηγεσία

Σύρο ψήφισε η Σύγκλητος για την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής

  • Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 29 Σεπ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Υπέρ της Σύρου τάχθηκαν 9 μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατά τη χθεσινή ψηφοφορία σχετικά με τον τόπο που θα οριζόταν ως έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής, δίνοντας για πέμπτη  φορά μία θετική απόφαση για τη Σύρο.

Στην Σύγκλητο μετατέθηκε από το υπουργείο η ευθύνη της τελικής απόφασης για τον ορισμό της πανεπιστημιακής έδρας, κατόπιν των πολιτικών παρεμβάσεων που είχαν προηγηθεί, με σκοπό τη μεταφορά της έδρας στη Σάμο.

Την πρώτη επιτυχία της ανατροπής της πολιτικής απόφασης σε πανεπιστημιακή απόφαση για τον ορισμό της έδρας, εχθές ακολούθησε η ψηφοφορία στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, προκειμένου να εκφραστεί η βούληση των πανεπιστημιακών για το θέμα.

Θετικό υπέρ της Σύρου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με την παραμονή της έδρας στη Σύρο να συγκεντρώνει 9 θετικές ψήφους, 4 ψήφοι υπέρ της μεταφοράς της στη Σάμο και 3 λευκά, γεγονός που δημιουργεί ένα ισχυρό τετελεσμένο υπέρ της Σύρου. 

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αποτυπώνει την βούληση των πανεπιστημιακών, η οποία έχει για ακόμα μία φορά εκφραστεί θετικά, οπότε τίθεται στην δικαιοδοσία του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, από τον οποίο αναμένεται ότι δεν θα αγνοήσει την πλειοψηφική υπερίσχυση της Σύρου, για να εκφράσει την σύμφωνη γνώμη του, όπως εκ του νόμου ορίζεται.

«Το αίτημα πρέπει να γίνει δεκτό»

Φειδωλός στις δηλώσεις του για το αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, ο οποίος ενήργησε καθοριστικά στην εξέλιξη του θέματος για την έδρα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Κρίνοντας το θετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αρκέστηκε να πει ότι «Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί μία ευχάριστη εξέλιξη, που ισχυροποιεί την θέση της Σύρου και δείχνει ότι το αίτημα της πρέπει να γίνει δεκτό».

 

 

«Όλοι μαζί να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα»

Για συνέχιση της κοινής προσπάθειας έκανε λόγο ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φίλιππος Αζαριάδης, ο οποίος επικέντρωσε στην από κοινού στήριξη του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Αζαριάδη «Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, διότι το Πανεπιστήμιο έδειξε για ακόμα μία φορά πως επιθυμεί η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής να είναι στη Σύρο. Πρόκειται για την 5η κατά σειρά απόφαση που έχει πάρει η Σύγκλητος για το θέμα, πάντα υπέρ της Σύρου, από το 2007 και ελπίζω αυτή η απόφαση να γίνει σεβαστή από την πολιτική ηγεσία. Η Σύρος έδωσε σημαντική μάχη το διάστημα που πέρασε και κατάφερε να ανατρέψει μία φαινομενικά χαμένη υπόθεση. Με συσπείρωση και ομοψυχία έγινε αυτή η ανατροπή και καταφέραμε όλοι μαζί να επιτύχουμε μία διπλή αναβάθμιση για το Τμήμα. Τώρα πρέπει στο μέλλον να συνεχίσουμε όλοι οι φορείς και οι πολιτικοί παράγοντες του νησιού την στήριξη με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς ώστε όλοι μαζί να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα για μια συγκροτημένη, ολοκληρωμένη και καλά οργανωμένη πανεπιστημιακή μονάδα. Εφόσον η πολιτική ηγεσία λύσει το θέμα θετικά ως νησί έχουμε αναλάβει μία μεγάλη ευθύνη και να φέρουμε εις πέρας την διοικητική οργάνωση της Σχολής, αλλά και να δείξουμε ότι θέλουμε όλοι μαζί να προχωρήσει και να οργανωθεί καλά το Τμήμα στη Σύρο».

«Δικαιωματικά και αυτονόητα στο νησί μας η έδρα»

Με δημόσια δήλωση του ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στο Πανεπιστήμιο και την περαιτέρω ενδυνάμωση του.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε «Η Σύγκλητος, ενεργώντας «σοφά», όπως άλλωστε θα έπραττε, σύμφωνα με τη δήλωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Στέφανου Γκρίτζαλη, στη διευρυμένη σύσκεψη, που προηγήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 στο Δημαρχείο Σύρου – Ερμούπολης, επέλεξε δικαιωματικά και αυτονόητα για μία ακόμη φορά το νησί μας για την ίδρυση της εν λόγω έδρας.

Κατόπιν τούτου, αναμένουμε τη σχετική απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κων/νου Γαβρόγλου, ο οποίος οφείλει να σεβαστεί και να δεχθεί τη βούληση της Συγκλήτου, με βάση το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου (Ν.4485/2017). Η συγκεκριμένη εξέλιξη, με τη λήψη της σχετικής απόφασης, θα εισάγει το Πανεπιστημιακό Τμήμα, αλλά και εν γένει το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί μας, σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, οι φορείς και οι σύλλογοι, καθώς και σύσσωμη η τοπική μας κοινωνία, απέδειξε με έργα, πράξεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ότι στηρίζει και θα στηρίζει με κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο τη λειτουργία του Πανεπιστημίου στη Σύρο, αλλά και την περαιτέρω ενδυνάμωσή του».

«Επαναλαμβανόμενα θετική βούληση της Συγκλήτου»

Οι συνεχείς θετικές αποφάσεις της Συγκλήτου, τονίστηκαν από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσο, ο οποίος κρίνει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την έκφραση της σύμφωνης γνώμης του υπουργού.

Όπως είπε «Είναι ένα κατ’ αρχήν ένα θετικό αποτέλεσμα, που καταδεικνύει για μία ακόμα φορά την βούληση της πλειοψηφίας της Συγκλήτου, που αυτή θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη από την πρώτη φορά και να έχουμε αποφύγει όλες αυτές τις διαδικασίες. Θα περιμένουμε την οριστική έκβαση του θέματος, που δεν τολμώ να πιστέψω ότι μπορεί να είναι αντίθετη από την επαναλαμβανόμενα θετική βούληση της Συγκλήτου και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας».