Απόψεις του Ινστιτούτου Σύρου σχετικά με την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

“Η Σύγκλητος δεν επέλεξε τυχαία τη Σύρο”

Του Ιωσήφ Στεφάνου, Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ, Προέδρου Ινστιτούτου Σύρου
  • Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2017 - 06:17
  • /   Eνημέρωση: 3 Οκτ. 2017 - 19:00

Το Ινστιτούτο Σύρου με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκε την πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία το Πανεπιστήμιο επιλέγει πάλι τη Σύρο ως έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής. Το Ινστιτούτο Σύρου, ως ένας ανεξάρτητος μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός φορέας διαπανεπιστημιακής συνεργασίας που έχει στόχο την προώθηση της επιμόρφωσης και έρευνας επάνω σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, πολιτισμού και παράδοσης συγχαίρει τη Σύγκλητο η οποία ως ανώτατο όργανο ενός σημαντικότατου για το νησιωτικό χώρο πανεπιστημίου κατέληξε να προτείνει την Σύρο ως έδρα της προαναφερθείσας σχολής.

Ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε σοβινιστικές ή τοπικιστικές διαθέσεις πιστεύουμε ότι η επιλογή αυτή του Πανεπιστημίου είναι πράγματι η ενδεικνυόμενη, αφού θα επιτρέψει στο Πανεπιστήμιο να εφαρμόσει την αναπτυξιακή του πολιτική εκδιπλώνοντας τα εκπαιδευτικά του προγράμματα σύμφωνα με τους οραματισμούς και τις δυνατότητες του.

Ήδη στην από 17.7.2017 επιστολή μας προς τον Υπουργό Παιδείας κύριο Κ. Γαβρόγλου, προκειμένου να συνηγορήσουμε για την επιλογή της Σύρου ως έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής είχαμε εκθέσει λεπτομερώς σειρά επιχειρημάτων σύμφωνα με τα οποία η επιλογή αυτή θα ευνοήσει ιδιαίτερα και θα διευκολύνει την ανάπτυξης της όλης εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας του νησιωτικού Πανεπιστημίου.

Πιστεύουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας ως εκπαιδευτικός ο ίδιος κατανοεί τα πλεονετκήματα αυτής της επιλογής και βεβαίως σέβεται την απόφαση του ανωτάτου πανεπιστημιακού οργάνου όταν αυτή μάλιστα εκφράζεται σταθερά για 5η φορά.

Παράλληλα το γεγονός ότι σήσωμη η κοινωνία του νησιού, διοικητικές και θρησκευτικές αρχές, φορείς και κοινό, ευαισθητοποιήθηκαν σε τέτοιο βαθμό και εκφράσθηκαν ανενδίαστα υπέρ του πανεπιστημίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις μίας εξαιρετικής ενσωμάτωσης και συνεργασίας της πανεπιστημιάκης κοινότητας με την συριανή κοινωνία.

Βεβαίως, το ενδιαφέρον μας αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανό και να εκφρασθεί έμπρακτα και αποτελεσματικά από όλους μας. Είναι καιρός να κατανοήσουμε όλοι οι Συριανοί την τεράστια σημασία που έχει η παρουσία του Πανεπιστημίου στο νησί και να εργασθούμε σε όλα τα επίπεδα για να επιτύχουμε την ολοκληρωμένη ενσωμάτωσή του σε όλες τις δραστηριότητες του νησιού.

Η εγκατάσταση όχι μόνο ενός τμήματος αλλά της Έδρας μιας Σχολής, ιδιαίτερα δε μιας Πολυτεχνικής Σχολής, ευνοεί πολλαπλά για κάτι τέτοιο. Θα πρέπει δηλαδή εκτός από την ανάγκη εξασφάλισης των απαραίτητων ικανών χώρων για την απρόσκοπτη λειτουργία της Σχολής (που πλεόν πιστεύω ότι έχει γίνει κατανοητή από όλους) όλοι οι φορείς αλλά και οι πολίτες να έχουμε πάντα κατα νου ότι το Πανεπιστήμιο είναι ένα ζωντανό και ενεργό κομμάτι της κοινωνίας της Σύρου το οποίο δικαιούται και οφείλει να συμπεριλαμβάνεται σε όλα τα προγράμματα και τις δράσεις της.
Η Σύγκλητος δεν επέλεξε τυχαία τη Σύρο. Η γεωγραφική θέση του νησιού στη μέση του αρχιπελάγους παράλληλα με την πολιτιστική παράδοση και ακτινοβολία του μπορεί να οδηγήσει σε μία διεθνούς επιπέδου ανάπτυξη της Πολυτεχνικής αυτής Σχολής. Πρέπει η Σύρος να πιστέψει ότι το Πανεπιστήμιο είναι μια σταθερή αξία για τον τόπο και να επενδύσει σε αυτήν κατά προτεραιότητα. Η Πολυτεχνική Σχολή μπορεί και πρέπει να γίνει μια εκπαιδευτική εστία διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας η οποία θα προσελκύει το ενδιαφέρον σπουδαστών όχι μόνο από την Ελλάδα και τις άμεσα γειτονικές χώρες, αλλά και από ολόκληρο τον βαλκανικό χώρο, τον αραβικό κόσμο, όπως και από άλλες δυτικές χώρες, εφόσον θα εξασφαλίσει το απαραίτητα απαιτούμενο υψηλό επίπεδο με καινοτόμα και σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδιάσης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) που λειτουργεί στο νησί έχει δείξει μέχρι τώρα ένα δυναμισμό και μία ποιοτική πορεία εξαιρετική που μας επιτρέπει όχι μόνο να το εμπιστευόμαστε αλλά και να προσβλέπουμε σε μια τέτοια εξωστρεφή ανάπτυξη. Σε αυτό οφείλουμε να βοηθήσουμε όλοι. Το Ινστιτούτο Σύρου με το επιστημονικό δυναμικό και τις διαπανεπιστημιακές συνεργασίες του θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.