Οριστική κατοχύρωση της Σύρου ως έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής των τριών Τμημάτων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου μετά την έκδοση της Υπουργικής απόφασης του Κ. Γαβρόγλου σε ΦΕΚ

Δικαιώθηκαν οι συντονισμένες προσπάθειες

Ανακούφιση της Πανεπιστημιακής κοινότητας του ΤΜΣΠΣ, της τοπικής κοινωνίας, των αυτοδιοικητικών, των κυβερνητικών βουλευτών Κυκλάδων και των φορέων της Σύρου

Επισφραγίστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο ορισμός της Σύρου ως έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου στο σχετικό ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 4452), προχθές (18/12), εξέλιξη που άμεσα γνωστοποιήθηκε και “πλημμύρισε” με συναισθήματα ανακούφισης και ικανοποίησης το σύνολο των μελών της τοπικής κοινωνίας, των συλλογικών φορέων, της Πανεπιστημιακής κοινότητας, των αυτοδιοικητικών καθώς και των κυβερνητικών βουλευτών των Κυκλάδων.

Η ολιγόμηνη, πλην όμως ιδιαιτέρως απαιτητική και κοπιώδης προσπάθεια όσων συντονισμένα πάλεψαν για την ικανοποίηση της σταθερής βούλησης της Συγκλήτου, όπως αυτή είχε δηλωθεί πρωτίστως προ αρκετών ετών, αλλά κι επαναλήφθηκε ακολούθως σε επόμενες αποφάσεις των μελών της για το νησί της Σύρου, απέδωσε τους επιθυμητούς καρπούς, θεμελιώνοντας ακόμη πιο “βαθιά” τη λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο νησί, χαρίζοντας επιπλέον ορίζοντα για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Το άκρως θετικό γεγονός της ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου που διοικητικά, υπό την “ομπρέλα” της, θα “αγκαλιάζει” τα τρία Τμήματα Μηχανικών σε Σύρο, Σάμο και Χίο συμπληρώθηκε από τον ορισμό της έδρας με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος - ως όφειλε λόγω του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου - έλαβε υπόψιν του τη θέση της Συγκλήτου, η οποία επέλεξε εκ νέου τη Σύρο.

Οι ανωτέρω ανακουφιστικές εξελίξεις, μετά από την αρχικώς απρόσμενη τροπή που είχε λάβει η υπόθεση ορισμού της έδρας, με τον κ. Γαβρόγλου να καταθέτει προ μηνών – αναιτιολόγητα - προς ψήφιση, τροπολογία, στο νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που όριζε για έδρα το νησί της Σάμου, καλούν πλέον την τοπική κοινωνία, σύσσωμη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στην κατεύθυνση περαιτέρω στήριξης του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ), αλλά ίσως και ανάπτυξης ενός ακόμη Τμήματος στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων μελλοντικά.

 

Φ. Αζαριάδης: Συντονισμένη προσπάθεια που έφερε θετικά αποτελέσματα

Με αφορμή τη δικαίωση των συλλογικών προσπαθειών για τον ορισμό της Σύρου τελικώς ως έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά τη δημοσίευση της Υπουργικής απόφασης στο σχετικό ΦΕΚ, κλήθηκε να προβεί σε δηλώσεις ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππος Αζαριάδης, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί πως με σύνεση κι επιμονή υπήρξε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών, συνεργαζόμενος με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

“Με αυτό το ΦΕΚ νομίζω επισφραγίστηκε όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε το τελευταίο διάστημα, που ήταν πραγματικά κοπιαστική, ήταν όμως συντονισμένη και γι αυτό είχε θετικά αποτελέσματα” σχολίασε αρχικά, αναφέροντας παράλληλα πως, “Πλέον η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής είναι στη Σύρο” και αυτό ως γεγονός, ουσιαστικά “είναι μία κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας”, η οποία έρχεται στο εξής “και αυξάνει και σε εμάς όλο αυτό το ποσοστό της ευθύνης που έχουμε να ανταποκριθούμε στις νέες υποχρεώσεις”.

Στο πλαίσιο των λιτών δηλώσεών του, ο ίδιος ο κ. Αζαριάδης θέλησε να προσθέσει μάλιστα πως, ήδη βρίσκεται η Πανεπιστημιακή πλευρά σε σταθερή επικοινωνία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να αναπτύσσεται η ατζέντα για το κτιριακό του Τμήματος. “Θα είναι σημαντικό στο επόμενο διάστημα με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας να ενισχύσουμε τις υποδομές του Τμήματος έτσι ώστε να μη βρεθούμε ξανά σε παρόμοια κατάσταση και να τρέχουμε εκ των υστέρων να διορθώσουμε κάποια τέτοια ζητήματα” συμπλήρωσε ο πρόεδρος, αναγνωρίζοντας δημοσίως τη συνδρομή όλων των πλευρών στη σοβαρή προσπάθεια ορισμού της Σύρου ως έδρας.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους τοπικούς φορείς, τη Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου καθώς και τους τοπικούς βουλευτές που όλοι μαζί “έτρεξαν” και προσπάθησαν να ανατρέψουν μία ειλημμένη απόφαση που ήταν αρχικά για τη Σάμο” σημείωσε ο κ. Αζαριάδης, ολοκληρώνοντας τη σύντομη τοποθέτησή του μέσω της εφημερίδας.

 

Αντ. Συρίγος: Η σχέση ζωής του τόπου με το Πανεπιστήμιο να εμπλουτιστεί και να μεγαλουργήσει

Παράλληλα, εκ μέρους της εφημερίδας κλήθηκε σε δηλώσεις και ο κυβερνητικός βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, στο πρόσωπο του οποίου όλοι όσοι συμμετείχαν με πνεύμα συνεργασίας στην ανωτέρω προσπάθεια του θέματος της έδρας, αναγνώρισαν έναν ισχυρό συμπαραστάτη που είχε καταλυτικό ρόλο στην ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους στις συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας.

Διατηρώντας ο ίδιος χαμηλούς τόνους, στάση για την οποία διακρίνεται άλλωστε στην πολιτική πορεία του, ερωτηθείς να μιλήσει για τη θετική εξέλιξη της επισφράγισης των προσπαθειών με την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, εξήγησε πρωτίστως πως, “Θέλω να δηλώσω την ικανοποίησή μου για το αίσιο αποτέλεσμα που επετεύχθη με την προσπάθεια και τη συνεργασία όλων μας”, τονίζοντας μάλιστα πως, “Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναβαθμίστηκε με την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής και το νησί μας κατέστη η έδρα της” κι ως εκ τούτου, “Αυτό δεν μας προσφέρει μόνο χαρά, αλλά μας θέτει και ενώπιον των μεγάλων ευθυνών που επωμιζόμαστε έναντι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, των καθηγητών, των εργαζομένων και των φοιτητών που τη συναπαρτίζουν”.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε παρακάτω, “Τα όσα έχουν δηλωθεί δημόσια στις συναντήσεις μας με τους εκπροσώπους της Πανεπιστημιακής κοινότητας και τον Πρύτανη πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα με την ανάληψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών καθ’ όσον “το φυλάξαι τα αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι είναι””. Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο κ. Συρίγος απηύθυνε ένα μήνυμα συνεργασίας προς όλες τις πλευρές, αλλά και στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λέγοντας τέλος πως, “Η σχέση ζωής της πόλης και του Πανεπιστημίου μας, δηλαδή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πρέπει να συνεχιστεί, να εμπλουτιστεί και να μεγαλουργήσει”.

 

Γ. Μαραγκός: Ο Δήμος μας πρώτος έχει την υποχρέωση να στηρίξει το Πανεπιστήμιο

Ιδιαιτέρως χαρούμενος και ανακουφισμένος για την αίσια έκβαση της προσπάθειας παρουσιάστηκε στις δηλώσεις του και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος υποστήριξε ξεκάθαρα την υποχρέωση που έχει η δημοτική πλευρά να συνεχίσει να αναπτύσσει μέριμνα για τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο θέμα κυρίως και πρωτίστως του κτιριακού για το ΤΜΣΠΣ.

“Αυτή η απόφαση είναι μία πολύ καλή εξέλιξη που αφενός κατοχυρώνει την παρουσία του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στο νησί μας και αφετέρου δημιουργεί προοπτικές για την περαιτέρω ενίσχυση της ακαδημαϊκής – φοιτητικής κοινότητας και για την αναβάθμιση της παρουσίας του Πανεπιστημίου στο νησί μας. Άρα, η δημιουργία της Κοσμητείας επί της ουσίας είναι μία διοικητική δομή η οποία ουσιαστικά λειτουργεί την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής και δημιουργεί οφέλη για το σήμερα και για το αύριο” τόνισε αρχικά ο κ. Μαραγκός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως, “Για την εξέλιξη αυτή παλέψαμε σθεναρά”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως η δημοτική πλευρά οφείλει και στην πράξη στηρίζει τη λειτουργία του ΤΜΣΠΣ στη Σύρο, προσπάθεια την οποία καθώς έχει υποχρέωση, θα συνεχίσει να αναπτύσσει με συστηματικό τρόπο. “Οπωσδήποτε ο Δήμος μας, ο οποίος έχει την καθ΄ ύλη και την κατ΄ ουσίαν αρμοδιότητα, το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση υποστήριξης του Πανεπιστημίου στο νησί μας έχει ήδη διαχρονικά αποδείξει αυτή τη στήριξή του με την παραχώρηση δημοτικών ακινήτων, πολλών και σημαντικών ακινήτων, χωρίς όμως να μένει μόνο σε αυτό” σημείωσε σχετικά, εξηγώντας πως, το αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί προς συζήτηση στο αιρετό συλλογικό όργανο του Δήμου, το θέμα της δωρεάν παραχώρησης προς το Πανεπιστήμιο, χώρων, στο κτίριο που λειτούργησαν στο παρελθόν οι Αποθήκες Διαμετακομίσεως.

“Ήδη τις επόμενες ημέρες, μετά τις γιορτές, εισάγουμε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα για την παραχώρηση των πρώην Αποθηκών Διαμετακομίσεως στο λιμάνι (πρ. Καφετέρια Ελιζέ) ενώ παράλληλα, έχουμε αποστείλει προς την Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου όλη τη μελέτη για το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού (ΚΕΤΕΠΟ), δηλαδή των κτιρίων Κορνηλάκη πλησίον της Βιβλιοθήκης που έχουμε παραχωρήσει ως Δήμος στο Πανεπιστήμιο ώστε η Τεχνική Υπηρεσία με βάση τις λειτουργικές ανάγκες και τις προδιαγραφές, τις οποίες εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχουν για τη λειτουργία του Τμήματος να μας πει αν καλύπτει η μελέτη αυτή ή αν απαιτείται τροποποίησή της” επανέλαβε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας μάλιστα πως η εν λόγω μελέτη “είναι εξαιρετικά ώριμη διότι έχει εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού κι άρα είναι σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο”.

Γνωστοποιώντας μάλιστα πως, ο ίδιος πραγματοποίησε προσφάτως συνάντηση τόσο με τον κ. Αζαριάδη, όσο και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ατζέντα περαιτέρω στήριξης του Τμήματος στο θέμα της στέγασης και ανάπτυξής του, σχολίασε πως, “πραγματοποιήσαμε μία αναλυτική ενημέρωση με βάση τις διαπιστωμένες σημερινές αλλά και αυριανές ανάγκες του Πανεπιστημίου, αλλά και δεσμευθήκαμε ως Δήμος, ότι θα προχωρήσουμε και σε περαιτέρω ενέργειες, οι οποίες πέραν των προαναφερομένων έχουν να κάνουν με την εξασφάλιση χώρου στο στρατόπεδο ΛΓΟΥ Αποστόλου Ζαφείρη”.

 

Παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου

Στα ανωτέρω, ο Γιώργος Μαραγκός θέλησε να επισημάνει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος προκειμένου να παραχωρηθεί μέρος του στρατοπέδου στο Πανεπιστήμιο, με φόντο την μελέτη που έχει ανατεθεί προς εκπόνηση για τους τρόπους αξιοποίησής αυτού.

“Όπως είναι γνωστό αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία παραλαβής η μελέτη, η οποία έχει ανατεθεί, ουσιαστικά η υπηρεσία που αφορά στην αξιοποίηση του στρατοπέδου” σημείωσε, εξηγώντας πως, “το επόμενο διάστημα εκτιμώ πως στο πρώτο δεκαπενθήμερο και σίγουρα πάντως εντός Ιανουαρίου θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο για να παρουσιαστεί, να αναπτυχθεί και στη συνέχεια να τεθεί προς έγκριση από τους αιρετούς”. Βάσει αυτής της μελέτης, όπως υποστήριξε, “ένα σημαντικό κομμάτι - σύμφωνα με τη διαβούλευση η οποία προηγήθηκε και τις προτάσεις που κάναμε κι εμείς -, παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο”. Κατά συνέπεια, επεσήμανε πως με αυτόν τον τρόπο “δημιουργείται και μία μεσομακροπρόθεσμη προοπτική, δεδομένου ότι ο χώρος ο οποίος θα έχει παραχωρηθεί θα είναι διαθέσιμος στο Πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη μελλοντικών υποδομών του, οι οποίες θα έχουν χρήσεις συμβατές με τις χρήσεις της υπόλοιπης έκτασης”.

 

Προσπάθεια εξασφάλισης χώρων για αμφιθέατρα και φοιτητικές εστίες

Με φόντο την ανάπτυξη που επιδιώκεται για το ΤΜΣΠΣ ο κ. Μαραγκός μίλησε και για το κομμάτι της αναζήτησης χώρων για διαμόρφωση αμφιθεάτρων, καθώς όμως και για τη δυνατότητα ανάπτυξης φοιτητικών εστιών.

“Συζητήσαμε με τον κ. Πρύτανη και τον Πρόεδρο του Τμήματος πέραν αυτών που ανέφερα και τη δυνατότητα ο Δήμος να συνδράμει ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα και πάντως μέσα στο 2018, χώροι για αμφιθέατρα. Κάτι το οποίο σήμερα ως έλλειψη “πονά” το Πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχουν χώροι αμφιθεάτρων τουλάχιστον όχι επαρκούς δυναμικότητας για τις ανάγκες του Τμήματος. Εάν αυτό καταστεί δυνατό διότι είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο συνεννόησης με τον Πρύτανη και τον Πρόεδρο του Τμήματος, τότε μπορώ να πω ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε άμεσα και παράλληλα να προχωρήσουμε μαζί με το Πανεπιστήμιο στη διεκδίκηση κι άλλων πραγμάτων όπως για παράδειγμα την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα και γιατί όχι και για δημιουργία ενός νέου Τμήματος, ενός δεύτερου Τμήματος στο νησί μας” πρόσθεσε σχετικά ο Γιώργος Μαραγκός, αναφέροντας ακόμη πως, αν και δεν μπορεί την παρούσα χρονική στιγμή να προβεί σε ανακοινώσεις, αφού είναι σε εξέλιξη η συζήτηση, ωστόσο γνωστοποίησε ακόμη πως, “Συζητήσαμε και τη δυνατότητα παραχώρησης έκτασης προκειμένου να κατασκευαστούν φοιτητικές εστίες στο νησί”. Δηλώνοντας πως, το σύνολο αυτών των θεμάτων θα έρθει στη γνώση πρώτα του δημοτικού συμβουλίου για τη λήψη αποφάσεων προς όφελος του ΤΜΣΠΣ, έκλεισε τις δηλώσεις του ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια κατοχύρωσης της Σύρου ως έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής.

“Δεν θέλω να ανακοινώσω πράγματα ακόμη διότι όλα αυτά θα τεθούν στη γνώση και στη κρίση πρώτα των δημοτικών συμβούλων, αφού επίσης θα έχουμε με σαφήνεια και τη θέση του Πανεπιστημίου” πρόσθεσε, εξηγώντας παράλληλα πως, “αποδεικνύουμε ότι ο Δήμος μας όχι με λόγια, ούτε με ευχολόγια, αλλά την πράξη βρίσκεται δίπλα, κοντά στο Πανεπιστήμιο και θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά όπως έχει και την αρμοδιότητα και την υποχρέωση”.

 

Νίκη συλλογικής προσπάθειας για την έδρα και δημόσιο ευχαριστώ

Αναφερόμενος στο θέμα της αγωνίας και του κοπιώδους αγώνα για την κατοχύρωση της διοικητικής έδρας στη Σύρο, ο κ. Μαραγκός σχολίασε πως, “Σε αυτή την προσπάθεια δεν ήμασταν μόνοι και όταν φάνηκε από ένα σημείο και μετά ότι ίσως η μάχη να χάνεται, βρεθήκαμε προ απρόοπτων εξελίξεων, δεδομένου ότι είναι σαφέστατο ότι υπήρξαν μεθοδεύσεις σε πολιτικό επίπεδο για τη δημιουργία της έδρας όχι στη Σύρο αλλά στη Σάμο, λειτουργήσαμε συντονισμένα”.

Κατά συνέπεια, εκτίμησε επιβεβλημένο να ευχαριστήσει δημοσίως και ονομαστικά όσους συνέβαλαν τα μέγιστα στο θέμα της έδρας. “Θα ήθελα να αναφερθώ και να εξάρω τις προσπάθειες των δύο κυβερνητικών βουλευτών Αντώνη Συρίγου και Νίκου Συρμαλένιου. Ιδιαίτερη αναφορά όμως, θέλω να κάνω στον Αντώνη Συρίγο, ο οποίος στην προσπάθεια αυτή δεν ήταν απλώς αρωγός αλλά ήταν πρωτοστάτης όταν οι εξελίξεις ήταν τέτοιες που είχαμε μια εύλογη ανησυχία. Εκείνος αποκατέστησε τα ζητήματα τουλάχιστον σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο για να θέσει όλα τα θέματα στην πραγματική διάστασή τους διότι η Σύρος και άξιζε και δικαιούνταν την έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής και γι αυτό την κατέκτησε”.

Όπως πρόσθεσε μάλιστα, ο κ. Συρίγος υπήρξε “αποτελεσματικός και είχε καταλυτική παρουσία” ώστε να υπάρξει σεβασμός “στο αυτονόητο, δηλαδή, στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου”.

Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, ο κ. Μαραγκός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους υπόλοιπους φορείς, αλλά και κάθε πλευρά που συντάχθηκε στον δύσκολο αγώνα της έδρας.

“Παράλληλα, θέλω να ευχαριστήσω και το σύνολο των τοπικών φορέων, οι οποίοι συνέδραμαν ο καθένας με τον τρόπο του. Είναι το Επιμελητήριο Κυκλάδων, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος, οι τοπικοί φορείς και άλλες συλλογικότητες, ακόμη και οι δημότες του νησιού, οι οποίοι όλοι μαζί ομόθυμα στηρίξαμε αυτό το εύλογο αίτημα και οι οποίοι συμπαρατάχθηκαν με τον Δήμο μας σε αυτήν τη διεκδίκηση. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι όταν λειτουργούμε συντονισμένα κι ενωμένοι στο τέλος μπορούμε να βγούμε νικητές” δήλωσε κατηγορηματικά ο ίδιος.