Συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Σύρου στις μαθητικές εκστρατείες της ActionAid Ελλάς

«Σχολείο για κάθε παιδί της γης»

Το δικαίωμα των παιδιών όλου του κόσμου στην εκπαίδευση προασπίζουν, διαλαλούν και επισημαίνουν με ευφάνταστους και δημιουργικούς τρόπους οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Σύρου, μέσα από τη συμμετοχή τους στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση.

Τη μαθητική αυτή εκστρατεία συντονίζει από το 2004 στη χώρα μας η ActionAid Ελλάς. Η Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση, αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Εκπαίδευση (Global Campaign for Education), της συμμαχίας που δημιουργήθηκε το 1999 από ενώσεις και συνδικάτα εκπαιδευτικών, μαθητών, πολιτών και διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με σκοπό την άσκηση πίεσης για την ουσιαστική εφαρμογή των διεθνών δεσμεύσεων σχετικών με την εκπαίδευση.

Σημειώνεται μάλιστα πως, 61 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο (πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο, ενώ περισσότεροι από 700 ενήλικες είναι αναλφάβητοι.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση έχει δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς και μαθητές να ενημερωθούν για τη θεματική, να ευαισθητοποιηθούν και να εκφράσουν δημιουργικά την έκκλησή τους για εκπαίδευση για όλους.

Ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο

«Από την πρώτη στιγμή που η ActionAid Ελλάς αγκάλιασε τα σχολεία, εμείς ακολουθούμε τα προγράμματά της ανελλιπώς κάθε χρόνο», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η θεολόγος Καλλιόπη Πεκρίδου, υπεύθυνη εκπαιδευτικός των σχετικών δράσεων στο 2ο Γυμνάσιο Σύρου.

Όπως εξηγεί, μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σε όλο τον κόσμο, ακολουθούν τη βασική γραμμή της ActionAid, βάζοντας ταυτόχρονα και την προσωπική σφραγίδα τους για να φωνάξουν δυνατά «σχολείο για κάθε παιδί της γης».

Η καθολική συμμετοχή μαθητικών κοινοτήτων στη Δράση αναγκάζει κάθε χρόνο τους ηγέτες χωρών να δεσμευτούν ότι θα ανοίξουν περισσότερα σχολεία.

Βασική θέση του του 2ου Γυμνασίου Σύρου, που επί σειρά ετών υποστηρίζει θερμά την εν λόγω προσπάθεια είναι «το σχολείο να αποτελεί ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο». «Με αυτή τη φιλοσοφία δουλεύουμε, δηλαδή δεν σερβίρουμε μόνο τη γνώση η οποία βρίσκεται μέσα στο βιβλίο αλλά μία γνώση ζωντανή για το τι γίνεται σήμερα με πολίτες όλου του κόσμου, που είναι τα παιδιά μας και οι αυριανοί πολίτες», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Πεκρίδου. Ανοίγοντας αυτό το παράθυρο, οι μαθητές έρχονται πιο κοντά στις ανάγκες συνομήλικών τους και κοινωνιών που πάσχουν από βασικά δικαιώματα, όπως η εκπαίδευση.

Ανάδοχος παιδιών από φτωχές χώρες

Υπογραμμίζεται ότι, κατά το παρελθόν, το σχολείο συμμετείχε ενεργά και στο πρόγραμμα αναδοχής της ActionAid, με στόχο την οικονομική υποστήριξη παιδιών μιας φτωχής χώρας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού είναι μία μοναδική ευκαιρία για τα σχολεία να εισάγουν στις τάξεις τους την έννοια του Ενεργού Παγκόσμιου Πολίτη, ανοίγοντας στους μαθητές ένα παράθυρο στον κόσμο.

Οι εισφορές των αναδόχων ενισχύουν την κοινότητα του παιδιού, όπου χρηματοδοτεί έργα και προγράμματα. Το παιδί βλέπει την ζωή του να αλλάζει μέσα από την αλλαγή ολόκληρης της κοινότητάς του. Για την εξέλιξη των έργων, οι συμμετέχοντες ενημερώνονται μέσα από τις εκθέσεις προόδου που τους αποστέλλει η Οργάνωση.

Το 2ο Γυμνάσιο Σύρου έγινε ανάδοχος πέντε παιδιών από την Αιθιοπία, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και από άλλες κοινότητες. Στο πλαίσιο αυτό, διοργάνωνε πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό της συνδρομής του στο πρόγραμμα. Ωστόσο, στα χρόνια της κρίσης, παρουσιάστηκαν δυσκολίες στην κινητοποίηση των μαθητών, η οποία οδήγησε αρχικά στη σταδιακή μείωση των αναδοχών και τελικά, στην οριστική διακοπή της συμμετοχής του σχολείου στο πρόγραμμα. «Επιθυμία μας είναι να μπορέσουμε κάποια στιγμή να το συνεχίσουμε, καθώς πολλοί στεναχωρήθηκαν με την απόφασή μας να το διακόψουμε.  Η αναδοχή παιδιών ήταν μα παράδοση για το σχολείο μας. Χρόνια ασχολούμασταν με αυτό. Το θέλαμε», σημειώνει η κ. Πεκρίδου, εξηγώντας ότι το Γυμνάσιο συνεχίζει δυναμικά τη συμμετοχή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα της ActionAid Hellas.

Οι δράσεις της αναρτώνται στο επίσημο ιστολόγιο της Οργάνωσης, προκαλώντας κατά καιρούς το ενδιαφέρον εκπαιδευτικών κοινοτήτων από όλη τη χώρα, όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.