Έναρξη του νέου κύκλου συναντήσεων της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης «Μάνος Ελευθερίου» του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

Φθινοπωρινά αναγνώσματα

Λογοτεχνικές θα είναι για μία ακόμη χρονιά οι Κυριακές στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, όπου δύο φορές το μήνα, η δασκάλα αγγλικών Λίτσα Παππά και οι μικροί φίλοι του βιβλίου, θα μοιράζονται τις αναγνωστικές τους περιπέτειες.

Η πρώτη φθινοπωρινή συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Βιβλιοθήκης «Μάνος Ελευθερίου» πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, παρουσία της Διευθύντριας του σχολείου Μαρίας Τσαλικίδου, του επί σειρά ετών Διευθυντή του 4ου Δημοτικού και συντονιστή της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης Παναγιώτη Λίτσα, αλλά και εκπαιδευτικών της μονάδας.

Το διάβασμα είναι ευχαρίστηση

«Συνεχίζουμε τις συναντήσεις μας με σκοπό να μάθουν τα παιδιά ότι, το διάβασμα είναι χόμπι, κάτι που κάνουμε και μας ευχαριστεί», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Παππά, η οποία αφηγήθηκε ποιήματα των Μίλτου Σαχτούρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Κικής Δημουλά και Τάσου Λειβαδίτη με θέμα το φθινόπωρο. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν δύο συμβολικές ιστορίες της παραμυθού Λίλης Λαμπρέλλη, αλλά και αποσπάσματα από τον «Μικρό Πρίγκιπα» του συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, αγαπημένο ανάγνωσμα της κ. Παππά, ανεξαρτήτως εποχής.

Κάθε συνάντηση κινείται γύρω από έναν θεματικό άξονα, χωρίς ωστόσο να τηρείται με αυστηρότητα, καθώς τα παιδιά μπορούν να φέρουν το αγαπημένο τους βιβλίο και να το διαβάσουν όλοι μαζί. «Το θέμα διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή, γιορτές που πλησιάζουν ή Παγκόσμιες Ημέρες. Τώρα αφορμή ήταν το φθινόπωρο, όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων και δύο γιορτές-ορόσημα για τα σχολεία, η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου και η Εξέγερση του Πολυτεχνείου (17 Νοεμβρίου)» σημείωσε η υπεύθυνη της Λέσχης.

Μέσα από τη δράση αυτή, οι μαθητές μυούνται στη λογοτεχνία, μαθαίνοντας πως το σχολείο, μπορεί να προσφέρει ευχαρίστηση κα μέσα στο σαββατοκύριακο. «Επιλέξαμε ως μέρα συνάντησης την Κυριακή, ώστε να μην είναι κάτι υποχρεωτικό, αλλά να έχει τον χαρακτήρα μιας εξωσχολικής δραστηριότητας, για την οποία, βρίσκουμε χρόνο, αρκεί να το θέλουμε».

Υπενθυμίζεται ότι, ο Συριανός πεζογράφος, ποιητής και στιχουργός Μάνος Ελευθερίου, φοίτησε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης για το οποίο τρέφει δυνατά συναισθήματα μέχρι και σήμερα. Ο ίδιος έχει πολλάκις εκδηλώσει την αγάπη του προς αυτό, δωρίζοντας φωτογραφίες, μελανοδοχεία και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα. Για το λόγο αυτό, το Σχολείο, επί Διεύθυνσης Παναγιώτη Λίτσα τίμησε τον κ. Ελευθερίου, δίνοντας το όνομά του στη Βιβλιοθήκη του 4ου Δημοτικού.

«Πάντρεμα» όλων των μορφών τέχνης

Τα λογοτεχνικά ταξίδια αυτής της χρονιάς συντροφεύει μουσικά ο Απόστολος Μάρης. Η πρώτη συνάντηση της Λέσχης ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Μαλαματένια λόγια» σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους Μάνου Ελευθερίου.

«Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τον λόγο με άλλες μορφές τέχνης. Τον Δεκέμβριο θα επιχειρήσουμε τη σύνδεση λογοτεχνίας – κινηματογράφου. Θα διαβάσουμε πέντε κείμενα με θέμα τα Χριστούγεννα και από τον προτζέκτορα θα προβάλλονται αποσπάσματα από σχετικές ταινίες. Έτσι, θα δούμε πώς παντρεύονται όλες οι τέχνες και πώς ένα βιβλίο γίνεται ταινία».