Τα «καλικαντζαράκια» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης σκόρπισαν χαμόγελα στο κοινό της Σύρου

Γιορτή χαράς και ελπίδας

«Όταν η χαρά των παιδιών κατακλύζει τα πάντα, καμία πολιτεία δεν είναι αγέλαστη». Αυτό ήταν το μήνυμα της φετινής χριστουγεννιάτικης γιορτής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Παιδιά και εκπαιδευτικοί παρουσίασαν με επιτυχία το γνωστό μουσικοχορευτικό παραμύθι των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι», μία διαχρονική ιστορία με noir απόχρωση, ροκ διάθεση και σπουδαία τραγούδια, τα οποία ερμήνευσε ζωντανά η χορωδία του σχολείου, υπό τη διεύθυνση του μουσικού Γιάννη Ρηγούτσου.

Δεκάδες «καλικαντζαράκια» πλημμύρισαν τη σκηνή, καταφέρνοντας με το μαγικό βότανό τους να ξαναφέρουν τη ελπίδα, την αισιοδοξία και φυσικά το χαμόγελο σε μία πολιτεία με σκυθρωπούς και θυμωμένους ανθρώπους, «νικημένους» από τη ρουτίνα και τις έγνοιες της καθημερινότητας.

Σημαντικό εκπαιδευτήριο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Το κοινό καλωσόρισε ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Χρήστος Βλαχόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά τόσο στην πολυετή διαδρομή του εκπαιδευτηρίου, όσο και στην άρρηκτη σύνδεσή του με την ιστορία της πατρίδας μας, καθώς και με όλα τα φλέγοντα πολιτικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που την απασχόλησαν.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το σχολείο διαδραμάτισε έναν έντονα παιδαγωγικό και βαθιά κοινωνικό και πολιτιστικό ρόλο τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Από το εκπαιδευτήριο, έχουν αποφοιτήσει χιλιάδες μαθητές, οι οποίοι απέκτησαν γνώσεις και δεξιότητες και γαλουχήθηκαν με αξίες και ιδεώδη έτσι ώστε να γίνουν σκεπτόμενοι ενεργοί πολίτες. Σήμερα φοιτούν σε αυτό 145 παιδιά.

«Με την καθημερινή λειτουργία του, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης συνεχίζει να αποτελεί ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα με τη γνώση την κοινωνική και συναισθηματική καλλιέργεια των παιδιών», σημείωσε ο κ. Βλαχόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι, απαιτείται ακόμη προσπάθεια για να γίνει ένας σύγχρονος, λειτουργικός και παιδαγωγικά ορθά οργανωμένος χώρος με προδιαγραφές που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών.

Ωστόσο, υπογράμμισε την πολύτιμη προσφορά του ικανού και εξειδικευμένου διδακτικού προσωπικού, αλλά και την αγαστή συνεργασία του σχολείου με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και της τοπικής κοινωνίας που συμβάλλουν στην καταξίωσή του ως ενός σημαντικού εκπαιδευτηρίου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Διευθυντής, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τους μαθητές για την υπομονή και την προσπάθειά τους, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, τους γονείς, το Δήμο και την Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Παράλληλα, εξέφρασε την ευχή, τα καλά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται όλα αυτά τα χρόνια, να συνεχιστούν και να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο ώστε τα παιδιά μας να πάρουν όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν και να διακριθούν στη μετέπειτα ζωή τους.

Η ανεκτίμητη αξία της αγάπης

Αναφερόμενος στο μήνυμα των Χριστουγέννων, ο κ. Βλαχόπουλος επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη από αγάπη και ελπίδα. «Κάποιοι από τους ανθρώπους που κάθονται καθημερινά δίπλα μας, μπορεί να υποφέρουν, μπορεί στο σπίτι τους να μην έχουν όσα χρειάζονται, να νιώθουν μοναξιά, φόβο, περιφρόνηση ή εγκατάλειψη. Άλλοι αναγκάζονται να ζουν μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους και τη χώρα τους. Ένα χαμόγελο και ένα ζεστό βλέμμα μπορεί να τους κάνει να μην αισθάνονται μόνοι στο δύσκολο αγώνα τους», τόνισε.

Καταλήγοντας, προέτρεψε τα παιδιά να δείξουν έμπρακτα την ευγνωμοσύνη, την εκτίμηση και την αγάπη τους στους γονείς τους, στους δασκάλους τους και τους συμμαθητές τους, προσφέροντας ένα χέρι βοηθείας, εκφράζοντας ένα απλό «ευχαριστώ» και ένα μπράβο ή κάνοντας μια εγκάρδια χειραψία, πράγματα χωρίς κόστος, αλλά με ανεκτίμητη αξία.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, Νικολίτσα Αγγελοπούλου, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες στο κοινό που τίμησε με την παρουσία του τα παιδιά και ένιωσε μαζί του τη χαρά των Χριστουγέννων.

Την «Αγέλαστη Πολιτεία» επιμελήθηκε σκηνοθετικά η εκπαιδευτικός κ. Βέτα Αποστολίδου. Μετά το τέλος της παράστασης, πραγματοποιήθηκε το Γλυκοπάζαρο της ΣΤ’ Τάξης του σχολείου στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης.

Σημειώνεται ότι, το απόγευμα της Τρίτης, παρουσιάστηκε στο Θέατρο Απόλλων, η διαδραστική Χριστουγεννιάτικη παράσταση «Ο Αϊ Βασίλης παίρνει σύνταξη» με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Το γλυκό και τρυφερό παραμύθι της Ρένας Ρώσση – Ζαΐρη διασκεύασε θεατρικά η κ. Αποστολίδου.