To 1o ΕΠΑΛ Σίφνου στην Τεχνόπολη

  • Πέμπτη, 1 Μαρτίου, 2018 - 13:02

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο η ανάγκη για αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και ανάδειξη του πλούτου των δραστηριοτήτων της.

Στο πλαίσιο αυτό το 2O SPOUDASE FESTIVAL, το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενεί Επαγγελματικά Λύκεια απ' όλη την χώρα για να παρουσιάσουν τα εκθέματά τους στην Τεχνόπολη στις 19 και 20 ΜΑΪΟΥ. Το 2ο Spoudase Festival θα φιλοξενήσει 350 εκθέτες ενώ αναμένεται να υποδεχτεί 30.000 επισκέπτες.

Πέρα από τις περίπου 200 αιτήσεις σχολείων που έχουν γίνει μέσα σε λίγες ημέρες από την επίσημη ανακοίνωσή του 2ου Spoudase Festival, η διοργάνωσει εχει μεγαλη ικανοποίηση όταν συμμετέχουν σχολεία από απομακρυσμένες περιοχές και την επαρχία όπως το 1ο ΕΠΑΛ Σίφνου.

Σχολικές Εκδρομές στο Spoudase Festival

Παράλληλα οι σύλλογοι γονέων και σχολεία θα μπορούν να πραγματοποιούν σχολικές εκδρομές στο Φεστιβάλ για να γνωρίσουν τα δημόσια Πανεπιστήμια, τα τμήματα και τις σχολές, να έρθουν σε διάδραση με όλο τον επιστημονικό πλούτο που παράγεται και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης, να
πραγματοποιήσουν δωρεάν ψυχομετρικά τεστ, να πάρουν δωρεάν συμβουλές για το μηχανογραφικό και να παρακολουθήσουν workshops και ομιλίες!

Δείτε αναλυτικά τι θα παρουσιάσει το 1ο ΕΠΑΛ Σίφνου που συμμετέχει στο 2ο Spoudase Festival

Βραχίονας υδραυλικού εκσκαφέα

Η ιδέα της κατασκευής ενός μικρού υδραυλικού εκσκαφέα ξεκίνησε τη φετινή σχολική χρονιά .Οι στόχοι μας ήταν οι εξής: α) να αποκτήσουν οι μαθητές δεξιότητες  και γνώσεις χρήσιμες για τη ζωή  και την επαγγελματική τους εξέλιξη, β) Να αποτελέσει η συγκεκριμένη κατασκευή ένα εποπτικό μέσο για τη διδασκαλία μαθημάτων σχετικά με τα υδραυλικά και πνευματικά συστήματα καθώς και με βασικές αρχές της μηχανικής.

Γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση που επικρατεί   στα σχολεία αλλά και τα διαθέσιμα μέσα που υπάρχουν στοεργαστήριό μας, η πρόκληση ήταν να κατασκευάσουμε κάτι που θα απαιτούσε ελάχιστα χρήματα για να ολοκληρωθεί. Έτσι  καταλήξαμε στο σχεδιασμό και την κατασκευή του συγκεκριμένου project.

O βραχίονας αποτελείται από τρία μέρη-αρθρώσεις τα όποια κινούνται με τη βοήθεια τριών υδραυλικών εμβόλων. Τα εμβολα κατασκευάστηκαν στον τόρνο του εργαστηρίου μας και λειτουργούν ως έμβολα απλής ενέργειας.

Το υλικό κατασκευής του βραχίονα είναι λαμαρίνα γαλβανιζέ πάχους 1.0mm. Το υλικό κατασκευής των εμβόλων χάλυβας. Για στεγανότητα χρησιμοποιήθηκαν τσιμούχες από σύριγγες των 5ml. Οι κύλινδροι είναι και αυτοί χαλύβδινοι κατασκευασμένοι με εξωτερική και εσωτερική τόρνευση και για χιτώνιο έχει τοποθετηθεί εσωτερικά με συναρμογή σύσφιξης ο κύλινδρος πλαστικής σύριγγας των 5 ml. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης κοχλίες Μ3 και περικόχλια για τις συνδέσεις.

Ο βραχίονας στη συνέχεια συνδέθηκε σε μια περιστρεφόμενη βάση με ρουλεμάν ώστε να μπορεί να στρέφεται. Στη βάση προστέθηκαν μικροί τροχοί. Η κίνηση του βραχίονα επιτυγχάνεται όταν μετακινήσουμε με το χέρι μας κάποιους μοχλούς οι οποίοι με τη σειρά του συνδέονται με εμβολα που ασκούν πίεση στο νερό, με εφαρμογή δηλαδή του υδραυλικού πιεστηρίου.

Ετικέτες: