Επίσκεψη του συγγραφέα Φίλιππου Μανδηλαρά και εργαστήρια δημιουργικής γραφής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου

Οι μαθητές «πετούν με ένα βιβλίο»

Το βραβευμένο συγγραφέα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, Φίλιππο Μανδηλαρά, φιλοξενεί σήμερα και αύριο το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας «Με ένα βιβλίο πετάω», το οποίο υλοποιείται κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.   

Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε, σχεδίασε και οργάνωσε η Διευθύντρια του σχολείου, Κυριακή Σάββα. Στόχος του είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στους μαθητές και κατά συνέπεια, η αναγωγή του βιβλίου από πηγή μάθησης σε πηγή ψυχαγωγίας.

Μέσα από σχετικές δραστηριότητες, όπως οι αναγνώσεις λογοτεχνικών βιβλίων και η προσέγγιση του έργου του Φίλιππου Μανδηλαρά, επιδιώκεται η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, της περιέργειας, του χιούμορ και της δημιουργικότητας των μαθητών, η κινητοποίηση της ενεργητικής συμμετοχής και αυτενέργειας, καθώς και η ενθάρρυνση των παιδιών στη λήψη πρωτοβουλιών.

Οι δράσεις προωθούν την ομαδικότητα και τη συνεργατικότητα και αποσκοπούν στην ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης και την ενίσχυση της ενσυναίθησης των μαθητών, τα οποία έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά και να δημιουργήσουν θετικά πρότυπα. Επιπλέον, τα παιδιά ασκούνται στην ακρόαση, την αναγνωστική ικανότητα, και την κατανόηση ενός κειμένου, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους, βελτιώνουν τον προφορικό και γραπτό λόγο τους και αποκτούν κριτήρια για την επιλογή βιβλίων.

Θεματικές ενότητες

Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των παραπάνω στόχων διαδραματίζει η λειτουργία της Λέσχης Ανάγνωσης μέσα από την προσωπική ανάγνωση βιβλίων από την εκπαιδευτικών ή αποσπασμάτων από τους μαθητές εντός τάξης ή σε κατάλληλο εξωτερικό χώρο. Παράλληλα, τα παιδιά καταπιάνονται με τη συγγραφή μίας ιστορίας, δίνοντας διαφορετική αρχή και εναλλακτικό τέλος σε έργα του Φίλιππου Μανδηλαρά.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, επίσης, η γνωριμία με εικονογράφο και την τέχνη της  εικονογράφησης, η διάκριση διαφορετικών τεχνικών εικονογράφησης, η δημιουργία κόμικς, η ζωγραφική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους του σχολείου, η πραγματοποίηση έρευνας σχετικά με τις αναγνωστικές προτιμήσεις των μαθητών του σχολείου, η ίδρυση και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης με ευθύνη των παιδιών.

Η μεθοδολογία υλοποίησης του πρότζεκτ βασίζεται στη χρήση συμμετοχικών και ενεργών διδακτικών τεχνικών (διάλογο) και στη συνεργατική μάθηση, η οποία δύναται να συμβάλει στην ανάπτυξη κλίματος ενεργούς συμμετοχής και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ μελών ομάδας και ομάδων. Ακολουθείται η βιωματική μέθοδος (γνωριμία με συγγραφείς, εικονογράφους και υπεύθυνους εκδόσεων βιβλίων), ενώ το σύνολο των δραστηριοτήτων έχουν παιγνιώδη μορφή.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης, σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων και τον Σχολικό Σύμβουλο 3ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κυκλάδων Κωνσταντίνο Κλουβάτο και διαθεματικά συνδέεται με τα διδακτικά αντικείμενα της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Μελέτης Περιβάλλοντος, των Εικαστικών, της Μουσικής, της Θεατρικής Αγωγής, των ΤΠΕ και της Φυσικής Αγωγής.

Διήμερο εκδηλώσεων

Με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του (Δεκέμβριος 2017 – Μάρτιος 2018), μαθητές και εκπαιδευτικοί υποδέχονται τον συγγραφέα κ. Φίλιππο Μανδηλαρά, ο οποίος θα επισκεφτεί σήμερα και αύριο το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου, συνοδευόμενος από την κ. Πάολα Ζάγκου, υπεύθυνη μάρκετινγκ παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας των εκδόσεων Πατάκη.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και ασχολήθηκε με την κοινωνική ανθρωπολογία την εθνογραφία και τα εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Έχει δημιουργήσει μια ειδική μέθοδο δημιουργικής γραφής για τα παιδιά, η οποία «ξεκλειδώνει» τα πρέπει και όλες τις πιθανές δυσκολίες με στόχο την άρση των όποιων αναστολών, την απελευθέρωση και την τελική αποτύπωση της έμπνευσης στο χαρτί. Ο ίδιος έχει γράψει και εκδώσει πολλά βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου θα πραγματοποιηθούν από τους καλεσμένους δραστηριότητες ανά τάξη και τα παιδιά όλων των τάξεων θα τους παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Αναλυτικότερα, ο  κ. Μανδηλαράς θα πραγματοποιήσει δίωρο Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με τα παιδιά της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης, στα οποία θα δώσει και συνέντευξη.  Η Γ΄ τάξη θα παρουσιάσει δραματοποιημένο απόσπασμα σε διασκευή από το βιβλίο του συγγραφέα «τα τρελομπαλάκια» και τα δύο τμήματα της Δ΄ Τάξης θα παρουσιάσουν θεατρική διασκευή του βιβλίου του «Δρακομανία».

Από την πλευρά της, η κ. Ζάγκου θα παρουσιάσει στους μαθητές της διαδικασία έκδοσης ενός βιβλίου μέσω power point και επιδαπέδιου παιχνίδιού.

Αύριο, από τις 12:00 έως τις 14:00 θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιβλίων του προσκεκλημένου συγγραφέα και το απόγευμα θα ξεκινήσει η διεξαγωγή σεμιναρίου με θέμα «Δημιουργική Γραφή στην τάξη» για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Κυκλάδων, Χρυσάννα Διαμαντή.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Κυριακή Σάββα, το Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας και το Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής αναμένεται να αποτελέσουν  ξεχωριστά,  πολιτιστικά και εκπαιδευτικά γεγονότα,  προς όφελος της μαθητικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας και γενικότερα της τοπικής κοινωνίας.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές θα παρουσιάσουν μία ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση, βασισμένη σε έργο του κ. Μανδηλαρά, το οποίο θα έχουν διασκευάσει οι ίδιοι.