Στην κορυφή της βαθμολογικής λίστας της Α’ φάσης του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας ο Συριανός Κωνσταντίνος Γκίζης

Σημαντική πρωτιά για μαθητή του ΓΕΛ Σύρου

Την υψηλότερη βαθμολογία στην πρώτη φάση του 14ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας, που προκηρύχθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, κατέκτησε ο μαθητής της Γ΄ Τάξης του Γενικού Λυκείου Σύρου, Κωνσταντίνος Γκίζης.

Ο Συριανός μαθητής έλαβε βαθμό 94 και προετοιμάζεται ήδη για τη συμμετοχή του στη Β’ φάση του Διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί την Κυριακή, 18 Μαρτίου 2018, στην Αθήνα.

O Διαγωνισμός διεξάγεται σε σύνδεση με τη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (International Biology Olympiad – IBO) και έχει ως σκοπό την επιλογή και την ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών της χώρας που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τη Βιολογία. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, αλλά και να συμμετάσχουν στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Βιολογίας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές τη Α’, Β’ και Γ’ Τάξης των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ από όλη την Ελλάδα.

Η πρώτη φάση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας διεξήχθη το Σάββατο, 03 Φεβρουαρίου 2018 στα κατά τόπους σχολεία. Οι συμμετέχοντες μαθητές εξετάστηκαν σε θέματα που επέλεξε η Επιτροπή Επιλογής Θεμάτων του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας 2018 της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων με την ευθύνη Επιστημονικής Επιτροπής.

Στη δεύτερη φάση θα συμμετάσχουν οι 24 πρώτοι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και οι μαθητές της Β’ Λυκείου που απέκτησαν το δικαίωμα αυτό στην πρώτη φάση του ΠΔΒ 2017 ως μαθητές της Β΄ Λυκείου τότε. Οι συμμετέχοντες θα εξεταστούν επιπλέον και σε κάποιες ενότητες από την ελληνική έκδοση του προτεινόμενου βιβλίου των Campbell & Reece για τις Διεθνείς Ολυμπιάδες Βιολογίας.

Τέλος, στην τρίτη φάση του διαγωνισμού, θα λάβουν μέρος οι δώδεκα πρώτοι/ες μαθητές/τριες της 2ης φάσης και, αφού δεχθούν στοιχειώδη εργαστηριακή κατάρτιση, θα εξεταστούν σε εργαστηριακές τεχνικές και θα αξιολογηθούν συνολικά. Ο χρόνος και ο τόπος θα οριστεί μετά το τέλος της 2ης φάσης (και εντός του Απριλίου 2018).

Οι τέσσερις πρώτοι/ες μαθητές/τριες της τρίτης και τελικής φάσης του διαγωνισμού θα συγκροτήσουν την Ελληνική ομάδα συμμετοχής που θα αντιπροσωπεύσει τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2018 στο Syrah του ΙΡΑΝ.