Παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ Θήρας ενάντια σε φαινόμενα ρατσισμού απέναντι σε μαθητές, ενόψει της μαθητικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου

«Μακριά από αντιλήψεις που δηλητηριάζουν τις παιδικές ψυχές»

  • Πέμπτη, 22 Μαρτίου, 2018 - 06:16

Την παρέμβαση του Δήμου Θήρας, συνεπικουρικά με τις ενέργειες της ίδιας της Ένωσης, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα ρατσισμού, κατά τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, ζητά η ΕΛΜΕ Θήρας.

Στο πλαίσιο των προληπτικών ενεργειών, ώστε το νησί να μην ζήσει ξανά τα έκτροπα, που προκλήθηκαν από ακροδεξιά στοιχεία, της 28ης Οκτωβρίου 2017, στη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης, η ΕΛΜΕ Θήρας, καλεί το Δήμο Θήρας να ταχθεί, με ψήφισμα, απέναντι σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Παρεμπόδιση της μαθητικής παρέλασης

Αρνητική προβολή, σε πανελλήνιο επίπεδο, είχε λάβει η έντονη «διαμαρτυρία» μερίδας πολιτών, συνοδευόμενων από μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης, που είχε πραγματοποιηθεί την 28η Οκτωβρίου 2017, διακόπτοντας τη μαθητική παρέλαση, προκειμένου σημαιοφόρος συγκεκριμένου σχολείου, να μην κρατήσει την ελληνική σημαία, δεδομένου, ότι είχε καταγωγή από άλλη χώρα.

Τότε, η ΕΛΜΕ είχε καταδικάσει το γεγονός, με ανακοίνωσή της, τονίζοντας, πως «στο Εμπορείο γίναμε μάρτυρες γεγονότων που δεν ταιριάζουν ούτε στην ημέρα, ούτε στο νησί της Σαντορίνης που μετρά κι αυτό τους δικούς του νεκρούς εκτελεσθέντες από τους ναζιστές κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο Βουρβούλο».

Σύμφωνα με την Ένωση, «οργανωμένη ομάδα οργισμένων «πολιτών» με μέλη της Χρυσής Αυγής μετά τη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων εμπόδισαν τη διεξαγωγή της παρέλασης, απαιτώντας να μην παρελάσει η σημαία του Γυμνασίου Εμπορείου στα χέρια της Αλβανικής καταγωγής σημαιοφόρου. Η μικρή αστυνομική δύναμη που υπήρχε δεν κατάφερε να τους αποτρέψει».

Αξίζει να επισημανθεί, πως στα Γυμνάσια και στα Λύκεια με βάση την κείμενη νομοθεσία στη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρου - παραστατών και υπευθύνων για την κατάθεση στεφάνων, συμμετέχουν οι καλύτεροι σε επίδοση μαθητές - μαθήτριες ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή και υπηκοότητα.

Πρόταση ψηφίσματος για το Δήμο Θήρας

Προκειμένου να προληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα και στην επερχόμενη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η Ένωση έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, που στόχο έχουν την ενεργότερη κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων.

Όπως ενημερώνει η ΕΛΜΕ Θήρας, «εδώ και καιρό έκανε διάφορες ενέργειες σχετικά με το θέμα παρέλασης μαθητών στο Γυμνάσιο Εμπορείου. Εδώ και καιρό το προεδρείο του Δ.Σ έχει έρθει σε επαφές και συζητήσεις με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να μη υπάρξουν και πάλι φαινόμενα ρατσισμού».

Επιπλέον, στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται, πως «πριν λίγες μέρες η ΕΛΜΕ Θήρας ήταν παρούσα στο δημοτικό συμβούλιο και κατέθεσε σε αυτό το παρακάτω ψήφισμα ζητώντας άμεση παρέμβαση και διευθέτηση του ζητήματος», ωστόσο, «το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήρε απόφαση πάνω στο ψήφισμα θεωρώντας ότι ήταν εκτός ημερήσιας διάταξης».

Παρακάτω, παρατίθεται αυτούσιο το προτεινόμενο ψήφισμα, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση, στο Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας.

«Εν όψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές να διαφυλάξουν με κάθε τρόπο τις κατά τόπους προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις (δοξολογίες, ομιλίες, καταθέσεις στεφάνων, παρελάσεις) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας εκπροσωπεί όλους τους κατοίκους του νησιού μας, φροντίζει χωρίς διακρίσεις για όλες και όλους, μακριά από αντιλήψεις που δηλητηριάζουν τις παιδικές ψυχές με μίσος.

Η παράδοση και η φιλοξενία του νησιού μας δεν επιτρέπει κανενός είδους διαχωρισμούς στη βάση οποιαδήποτε εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής διαφοράς».

«Απαιτούμε σεβασμό»

Η Ένωση υπογραμμίζει, ότι κατόπιν της παρέμβασης της ΕΛΜΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο, «τη Δευτέρα 19/3 ο Δήμαρχος Θήρας με δύο αντιδημάρχους παρευρέθηκε σε κοινή σύσκεψη των συλλόγων διδασκόντων και των συλλόγων γονέων & κηδεμόνων του Δημοτικού και του Γυμνασίου Εμπορείου, παρουσία και του υποδιοικητή του Α.Τ. Θήρας».

Καταλήγοντας, η Ένωση τονίζει, πως «ως ΕΛΜΕ Θήρας και ως εκπαιδευτικοί είμαστε περήφανοι για όλες και όλους τους μαθητές/μαθήτριες ανεξαρτήτου θρησκείας και εθνικότητας και τους εκπαιδευτικούς και δηλώνουμε στη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Εμπορείου ότι θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση και προστασία μας σε κάθε επίπεδο. Καταδικάζουμε κάθε έκφραση περιφρόνησης, μισαλλοδοξίας και φανατισμού και απαιτούμε σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία της σχολικής κοινότητας», υπενθυμίζοντας, πως «στα Γυμνάσια και στα Λύκεια με βάση την κείμενη νομοθεσία στη διαδικασία επιλογής σημαιοφόρου – παραστατών και υπευθύνων για την κατάθεση στεφάνων, συμμετέχουν οι καλύτεροι σε επίδοση μαθητές – μαθήτριες ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή και υπηκοότητα».

Ως κατακλείδα στην ανακοίνωσή τους, οι εκπαιδευτικοί διαβεβαιώνουν, ότι «μαθητές, γονείς εκπαιδευτικοί μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να αποτρέψουμε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα εθνικισμού. Τη σημαία έχουν δικαίωμα να κρατήσουν όλα τα παιδιά που μοιράζονται στα σχολεία μας «την ελληνική παιδεία».

 

 

Ετικέτες: