Δρομολόγηση της δημιουργίας Γυμνασίου που σηματοδοτεί μια νέα εποχή στα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ της Σύρου

Το όραμα υλοποιείται

  • Πέμπτη, 14 Ιουνίου, 2018 - 06:19

Προς υλοποίηση οδεύει ολοταχώς ένα μεγάλο όραμα, με τη δημιουργία Γυμνασίου στο σχολείο των Φρερ, με την ολοκληρωμένη παροχή προσχολικής, πρωτοβάθμιας και τώρα και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ιδιωτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος» και η σημαντική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, που οι Φρερ προσφέρουν στη Συριανή κοινωνία, επί 104 συναπτά έτη, ανακοινώθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση για τη λήξη του φετινού διδακτικού έτους.

Με τις καθιερωμένες γιορτές λήξης της διδακτικής χρονιάς, δόθηκε η ευκαιρία στους απόφοιτους του Δημοτικού σχολείου να μοιραστούν τα όνειρα τους για την μελλοντική επαγγελματική τους πορεία, με το κοινό να μεταφέρεται κατά μία 20ετία στο μέλλον, παρακολουθώντας σκηνές από την ενήλικη ζωή αυτών των μαθητών.

Αυτό το δρώμενο αποτέλεσε και τον συνδετικό κρίκο με την ανακοίνωση, από τη Διευθύντρια του σχολείου, Ντίνα Βουτσίνου, στη δημιουργία του Γυμνασίου των Φρερ, υποστηρίζοντας και το επόμενο εκπαιδευτικό βήμα αυτών των παιδιών στην πραγμάτωση των ονείρων τους, με τον θεμέλιο λίθο, για την έναρξη των εργασιών, να έχει προγραμματιστεί να τεθεί εντός της τρέχουσας καλοκαιρινής περιόδου και το Γυμνάσιο να υποδεχθεί τους πρώτους μαθητές τον Σεπτέμβριο του 2019.

 «Μια νέα εποχή για το σχολείο των Φρερ»

Στην ομιλία της, η κ. Βουτσίνου, αφού ευχήθηκε στους αποφοίτους «καλή συνέχεια στο εκπαιδευτικό ταξίδι τους» αναφέρθηκε στη νέα εποχή που σηματοδοτεί για το σχολείο των Φρερ η ανέγερση και λειτουργία του Γυμνασίου.

Αφού αναφέρθηκε στις στιγμές που μοιράστηκαν, κατά τη χρονιά που πέρασε, μαθητές και εκπαιδευτικοί, στάθηκε στη συνεργασία με τους γονείς και ευχαρίστησε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τον Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων «για την έμπρακτη στήριξή τους», όπως και τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους του σχολείου.

Ιδιαιτέρως σημαντικό το σημείο της ομιλίας της κ. Βουτσίνου, σχετικά με τη δημιουργία του Γυμνασίου, αναφέροντας «Σε λίγο θα αποχαιρετήσουμε τους μαθητές της έκτης τάξης που θα ανοίξουν μια νέα σελίδα στη ζωή τους πηγαίνοντας στο Γυμνάσιο. Όμως, ο φετινός αποχαιρετισμός θα είναι πρόσκαιρος, καθώς σε έναν χρόνο από τώρα το καινούριο κτίριο που θα στεγάσει το Γυμνάσιό μας θα είναι έτοιμο. Το όραμα υλοποιείται.

Χάρη στην υποστήριξή σας, υλική και ηθική, τον Μάιο του 2017 πήραμε την κατ' αρχήν έγκριση της δημιουργίας του Γυμνασίου από το ανώτατο διοικητικό όργανο του Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων.

Στη συνέχεια, ολοκληρώθηκε το χρηματοδοτικό σχήμα με τη συμβολή ενός μεγάλου χορηγού, απόφοιτου του σχολείου μας στον Πειραιά. Σεβόμενη την επιθυμία του να παραμείνει προς το παρόν ανώνυμος, θα σας διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα της επιστολής που μας έστειλε:

"....Δε σας κρύβω, ότι η χαρά μου είναι απερίγραπτη που αξιώθηκα να ανταποδώσω ένα μικρό μέρος της ανυπολόγιστης προσφοράς  των Φρερ προς την οικογένειά μου. Στην απόλυτη φτώχεια μας η σχολή μας Άγιος Παύλος δε μας ζήτησε χρήματα, ούτε για εγγραφή, για 6 ολόκληρα χρόνια....

....Θα είμαι ευγνώμων προς το τάγμα σας μέχρι να κλείσω τα μάτια μου."

Με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση προχωρήσαμε στην αρχιτεκτονική μελέτη που είναι ήδη έτοιμη προς έγκριση. Αξίζει να επαινεθεί η ανιδιοτελής προσφορά των μελετητών που την ολοκλήρωσαν.

Στην πορεία του έργου, είμαστε σίγουροι, ότι θα υπάρξουν πολλοί που θα το στηρίξουν με κάθε τρόπο. Τα ονόματα όλων αυτών θα αναρτηθούν στο κτίριο του Γυμνασίου υπενθυμίζοντας στις επόμενες γενιές τη συλλογικότητα του όλου εγχειρήματος.

Μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει η τελετή του θεμέλιου λίθου που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών. Θα λάβετε σχετική πρόσκληση και θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

Φέτος, θα είναι και η τελευταία χρονιά που θα λειτουργήσει η Μελέτη για τους μαθητές του Γυμνασίου, μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων, καθώς τον Σεπτέμβρη του 2019 το όραμα θα έχει υλοποιηθεί και η μελέτη θα ενσωματωθεί πια στο πρόγραμμα του Γυμνασίου.

Το 2019 αποτελεί έτος - σταθμό για τα Λασαλιανά Σχολεία σε όλον τον κόσμο, καθώς γιορτάζουμε τα 300 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή μας  Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ.

Η έναρξη λειτουργίας του Γυμνασίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το σχολείο των Φρερ. Τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου, όπως αναφέρονται στο νέο λογότυπο, έχοντας παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο θα μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες εκπαίδευσης στα παιδιά. Σας ευχαριστούμε και πάλι που στηρίξατε και στηρίζετε την προσπάθειά μας».