Τραγούδια για την άνοιξη και φύτεμα καλλωπιστικών φυτών σε ζαρντινιέρες ζωγραφισμένες από τους μικρούς Φρερ

Ένας κήπος στην αυλή του «Αγίου Γεωργίου»

Την Άνοιξη γιόρτασαν χθες το πρωί τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού «Η Φωλιά» και του Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου «Ο Άγιος Γεώργιος», στο πλαίσιο του προγράμματος της WWF “Καλύτερη Ζωή” και συγκεκριμένα της δράσης «Ένας κήπος στην αυλή μας».

Σκοπός της δράσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου ήταν η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε περιβαλλοντικά θέματα, μέσω της δημιουργίας χώρων πρασίνου στο σχολείο, όπου τα ίδια τα παιδιά θα είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα τους.

Η δράση ξεκίνησε με τραγούδια για την άνοιξη και συνεχίστηκε με το φύτεμα καλλωπιστικών φυτών σε ζαρντινιέρες. Ολοκληρώθηκε με τη ζωγραφική των ζαρντινιέρων από τα παιδιά και την τοποθέτηση αυτών σε διάφορα σημεία του σχολικού περιβάλλοντος.

Πρασινίζουμε το σχολείο μας

Μέσω του προγράμματος «Μια Καλύτερη Ζωή», το WWF παρακινεί τις σχολικές «οικογένειες» να ομορφύνουν την αυλή τους, είτε βάζοντας φυτά σε τενεκέδες σε μια γωνίτσα, είτε φτιάχνοντας ένα παρτέρι μικρό ή μεγαλύτερο, γεμίζοντάς το με χώμα και φυτεύοντάς το.

Στην επίτευξη αυτού του σκοπού μπορούν να συμβάλουν γονείς, φίλοι και γνωστοί, καταβάλλοντας λίγη προσωπική εργασία, προκειμένου η πράσινη αυλή του κάθε σχολείου που συμμετέχει να είναι γεγονός. Οι επιλογές για τον κήπο είναι τρεις: α) Μεσογειακά φυτά, θάμνοι και δέντρα, β) Αρωματικά φυτά και βότανα, γ) Οπωροκηπευτικά.

Τα δύο πρώτα χρειάζονται λιγότερο νερό και φροντίδα αλλά τα οπωροκηπευτικά μπορούν να διατεθούν σε οικογένειες που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Τα σχολεία μπορούν να καταλήξουν και σε έναν συνδυασμό των παραπάνω επιλογών ή να φτιάξουν έναν μικρό βοτανικό κήπο.

Η ίδια ακριβώς λογική ακολουθείται και στους ταρατσόκηπους μόνο που εκεί απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα του συστήματος στράγγισης για να μη σημειωθούν απρόοπτες υγρασίες στο σχολείο.