Συνέντευξη τύπου του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κ. Γαβρόγλου, για όλα τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ενίσχυση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

  • Πέμπτη, 5 Ιουλίου, 2018 - 06:09

Συνέντευξη τύπου για τις πολιτικές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δόθηκε από τον  Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κ. Γαβρόγλου.

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργου Αγγελόπουλου, του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργου Ιωαννίδη, του Προϊσταμένου του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού Σταύρου Παναγιωτίδη, ο Πρόεδρος του ΙΚΥ καθηγητής Κυριάκος Αθανασίου και ο σύμβουλος του Υπουργού για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθηγητής Παντελής Κυπριανός.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός, το προηγούμενο διάστημα, σε ένα περιβάλλον ισχυρών δημοσιονομικών δεσμεύσεων και σκληρής επιτήρησης εν μέσω μνημονίων, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατάφερε να κάνει πράξη μια σειρά αντισταθμιστικών μέτρων κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυσης της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα είπε πως «Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου 4485/17 για την οργάνωση και τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης επανήλθε η κανονικότητα και η δημοκρατία στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με τον νόμο αυξήθηκαν τα δωρεάν μεταπτυχιακά σε 259 φέτος από 211 πέρσι, έγιναν πρυτανικές εκλογές σε 17 ιδρύματα και φυσικά η επαναφορά του ασύλου μια δημοκρατική κατάκτηση συνοδεύτηκε από τη σύσταση της Επιτροπής Παρασκευόπουλου η οποία εργάζεται μεθοδικά για κάθε ίδρυμα ξεχωριστά, μελετώντας τις ειδικές συνθήκες και πολύ σύντομα θα καταθέσει το πόρισμά της. Τα λέω αυτά γιατί κατά την ψήφιση του νόμου αλλά και μετά, οι Κασσάνδρες καταστροφολογούσαν και έλεγαν ότι τίποτα από αυτά δεν θα υλοποιηθεί. Διαψεύσθηκαν πανηγυρικά».

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε σε ένα προς ένα τα σημεία των πολιτικών ενίσχυσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα:

- Μεταπτυχιακά

Έως και τον Δεκέμβριο του 2015 λειτουργούσαν 735 ΠΜΣ (627 σε Πανεπιστήμια και 108 σε ΤΕΙ). Το σύνολο των ΠΜΣ στα ΤΕΙ έχουν δίδακτρα ενώ στα Πανεπιστήμια υπάρχουν 211 ΠΜΣ χωρίς δίδακτρα (δηλ. το 33% των ΠΜΣ που προσφέρονται σε Πανεπιστήμια) και 416 με δίδακτρα (εκ των οποίων 29 στο ΕΑΠ και 21 στο Διεθνές Πανεπιστήμιο).

Φέτος, 665 ΠΜΣ με δίδακτρα (έχουν διεκπεραιωθεί τα 602), 259 δωρεάν ΠΜΣ (239 σε Πανεπιστήμια και 20 σε ΤΕΙ). Από τα 259 δωρεάν μεταπτυχιακά, τα 47 είναι νέα

    Συνολικά, φέτος θα λειτουργήσουν 924 μεταπτυχιακά (665 με δίδακτρα και 259 δωρεάν), δηλαδή 189 νέα ΠΜΣ.

- Πρυτανικές εκλογές

Σε 17 Ιδρύματα (9 Πανεπιστήμια και 8 ΤΕΙ) έγιναν πρυτανικές εκλογές σύμφωνα με το ν.4485/2017, διαψεύδοντας όσους έλεγαν ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη αφήνοντας χωρίς διοίκηση τα Ιδρύματα.

- Επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έλαβαν φέτος χρηματοδότηση ύψους 134.953.109 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας τους, αυξημένη κατά 37% σε σχέση με πέρσι. Για πρώτη φορά, από το μέσο της χρονιάς, τα Ιδρύματα έχουν δαπανήσει περίπου το 74% της προβλεπόμενης πίστωσης. Υπεγράφη η απόφαση ανακαθορισμού της επιχορήγησης των ΤΕΙ με το ποσό των 23 εκατομμυρίων 563 χιλιάδων 242 ευρώ. Επιπλέον έχουν εξασφαλιστεί και διατίθενται 392 εκατ. 503 χιλ. 331 ευρώ από το ΕΣΠΑ για όλες τις δράσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ωφελούμενους 184 χιλιάδες 671 φοιτητές.

- Συνέργειες Πανεπιστημίων – ΤΕΙ

Υλοποιοίται ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο, η μεταρρύθμιση των ΑΕΙ. Όχι από τα πάνω -από το Υπουργείο- αλλά, για πρώτη φορά, από τα κάτω, με την ενεργή συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η συγκρότηση ισχυρών θεσμών Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους νέους μας να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν. Πανεπιστήμια που θα παρέχουν μόρφωση και κατάρτιση υψηλού επιπέδου ώστε οι απόφοιτοι να βρίσκουν δουλειά. Πανεπιστήμια που θα πρωταγωνιστήσουν διεθνώς.

- Στήριξη νέων ερευνητών - Υποτροφίες

Αναπροσανατολισμός της πολιτικής με στόχο τη στήριξη των νέων ερευνητών και την αποτροπή της μετανάστευσης επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain).

Οι σημαντικότερες δράσεις είναι οι εξής:

    Απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας για κατόχους διδακτορικού:

    1.500 άτομα ανά έτος στα Ιδρύματα για αυτοδύναμη διδασκαλία. Υλοποιείται ο Γ’ Κύκλος. Η δράση θα συνεχίσει έως και το 2022 – 2023

    Ενίσχυση ερευνητικών ομάδων που αποτελούνται από νέους ερευνητές

    Έχει ολοκληρωθεί ο α’ κύκλος από του 2 κύκλους

    Χρηματοδότηση 245 ερευνητικών ομάδων / 950 ερευνητές

- Υποτροφίες

Μετά από πέντε χρόνια άρχισαν ξανά από το 2016 να δίνονται υποτροφίες μέσω του ΙΚΥ. Συγκεκριμένα, (α) Υποτροφίες κοινωνικού χαρακτήρα για τη στήριξη προπτυχιακών φοιτητών και (β) Υποτροφίες σε Υποψήφιους διδάκτορες και μετά-διδάκτορες ερευνητές.

- Στεγαστικό φοιτητικό επίδομα 1.000 ευρώ

Για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, εγκρίθηκε και δόθηκε σε 37.359 δικαιούχους το στεγαστικό φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ. Την Τρίτη 3 Ιουλίου, έληξε η αρχική ανακοινωθείσα περίοδος υποβολής αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα του ακαδημαϊκού έτους 2017-2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία υποβλήθηκαν περίπου 43.000 αιτήσεις.

- Χρηματοδότηση κοινωνικών δομών στήριξης φοιτητών των Ιδρυμάτων

(Από ΕΣΠΑ): Χρηματοδοτούνται με 21 εκατ. € οι δομές Κοινωνικής Υποστήριξης των Ιδρυμάτων στη βάσει διάγνωσης αναγκών που κάνουν τα ίδια (π.χ. κέντρα για ΑμεΑ, γραφεία ψυχολογικής υποστήριξης, διαμόρφωση προσβασιμότητας κλπ)

- Μετεγγραφές

Έμπρακτα το Υπουργείο προχώρησε στη στήριξη των οικογενειών με την εφαρμογή του μέτρου των μετεγγραφών για τα αδέλφια φοιτητών. Δεκτό έγινε το 88% των αιτημάτων αδελφών φοιτητών (923 μετεγγραφές). Συνολικά, το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 έγιναν 8.964 μετεγγραφές.