Εκδήλωση θεμελίωσης του νέου σχολείου στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων “ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου”

“Θεμέλιος λίθος” για το Βαμβακάρειο Γυμνάσιο των Φρερ

Δηλώσεις του Ανδρέα Βαμβακάρη για την ευγενική και γενναιόδωρη χειρονομία της οικογένειάς του, στη μνήμη του Ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη

Αισθήματα συγκίνησης και χαράς πλημμυρίζουν τη Λασαλιανή “οικογένεια”, με φόντο την τελετή θεμελίωσης του νέου Βαμβακάρειου Γυμνασίου των Φρερ στη Σύρο, που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής παρουσία παλαιών και νέων μελών των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου, το οποίο και λαμβάνει το όνομά του στη μνήμη του αείμνηστου Ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη.

Η πολύτιμη συνδρομή – χορηγία της οικογένειας του Πατριάρχη της ρεμπέτικης μουσικής, βοήθησε τα Εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ στη Σύρο να υλοποιήσουν το όραμα δεκαετιών για τη δημιουργία ενός Γυμνασίου στις εγκαταστάσεις του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου “Ο Άγιος Γεώργιος”, αφού καλύπτεται ένα σημαντικό ποσόν, που ήταν απαραίτητο να προστεθεί στα χρήματα που εξασφαλίστηκαν μέσω δανείου, για την ανέγερση της νέας εκπαιδευτικής δομής.

Προ της θεμελίωσης του σχολείου από τους εκπροσώπους της εταιρείας ΛΙΑΠ.ΚΑΤ – Λιάπης Κατασκευαστική, τελέσθηκε ο Αγιασμός από τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου, Σεβ. π. Πέτρο Στεφάνου, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί, στο περιεχόμενο των οποίων, κοινή αναφορά αποτέλεσε το σπουδαίο βήμα που πραγματοποιεί η Λασαλιανή “οικογένεια” στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, προκειμένου να χαρίσει ποιοτική εκπαίδευση, στο πλαίσιο της άξιας εκπαιδευτικής δουλειάς που εδώ και χρόνια πραγματοποιείται, στις τάξεις όλων των Λασαλιανών σχολείων της χώρας.

Ιδιαίτερη παρουσία αποτέλεσε ο εγγονός του Μάρκου Βαμβακάρη και γιος του σημαντικού δωρητή – χορηγού, Βασίλη Βαμβακάρη, Ανδρέας Βαμβακάρης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, τονίζοντας – εμφανώς συγκινημένος και χαρούμενος – την ικανοποίηση της οικογένειάς του να ανταποδώσει εμπράκτως την αγάπη που έλαβε από το Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών ΔΕΛΑΣΑΛ, σε καιρούς ιδιαιτέρως δύσκολους.

Ο ίδιος ο Ανδρέας Βαμβακάρης αποδέχθηκε να παραχωρήσει λιτή συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”, αμέσως μετά τη θεμελίωση του Βαμβακάρειου Γυμνασίου, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως ο πατέρας του, κ. Βασίλης Βαμβακάρης, άνθρωπος ιδιαιτέρως διακριτικός και χαμηλών τόνων, ήταν απόφασή του να μη μεταβεί στο νησί.

Συνεχής ανάπτυξη του Λασαλιανού δικτύου με “πυξίδα” την εξέλιξη και την καινοτομία

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η Διευθύντρια του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου Σύρου, Ντίνα Βουτσίνου, η οποία καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους, καθώς και τα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας, τους Αδελφούς και του ιερείς που έδωσαν το “παρών” στην όμορφη γιορτή των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου, εκφράζοντας την χαρά και την ευγνωμοσύνη για το βήμα της θεμελίωσης του Γυμνασίου. “Το όραμα τόσων ετών υλοποιείται χάρη σε εσάς που το πιστέψατε και στηρίξατε έμπρακτα την προσπάθειά μας. Μία προσπάθεια συλλογική. Το σχολείο των Φρερ που μέχρι το 2008 ήταν μόνον Δημοτικό και που μέσα σε μία δεκαετία απέκτησε Νηπιαγωγείο και Παιδικό Σταθμό ετοιμάζεται να μπει δυναμικά και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με την ίδρυση του Γυμνασίου” σημείωσε αρχικά, εκφράζοντας την πεποίθηση και την ευχή πως, “σε έναν χρόνο από τώρα όλα θα είναι έτοιμα και θα συναντηθούμε και πάλι εδώ για τα εγκαίνια του νέου κτιρίου”.

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο Καθολικός Επίσκοπος, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο οποίος εξέφρασε τα θετικά συναισθήματα που “πλημμυρίζουν” την Καθολική Εκκλησία για την ανάπτυξη των Χριστιανικών Σχολών στο νησί αλλά και σε όλη την Ελλάδα. “Ο θεμέλιος λίθος σε αυτό το έργο δηλώνει την επιθυμία των Αδελφών να συνεχίσουν με τόλμη και όραμα την προσφορά τους στα παιδιά και στους νέους του νησιού μας” υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας πως, η προσπάθεια των Αδελφών “αυξάνεται μέσω των σχολείων τους, να πλησιάσουν και να μορφώσουν με Χριστιανικές αξίες, όλο και περισσότερα παιδιά και νέους”.

Ο ίδιος, αφού πραγματοποίησε μία συνοπτική αναδρομή στη πορεία της Λασαλιανής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, εξέφρασε τις ευχές του για καλή πρόοδο στις εργασίες ανέγερσης του νέου Γυμνασίου, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα “οι νέοι της Σύρου να λάβουν μία άρτια σχολική εκπαίδευση, εμποτισμένη με Χριστιανικές αξίες”.

Προτού ολοκληρώσει τον χαιρετισμό του, θέλησε να υπογραμμίσει πως, “το έργο των Αδελφών “απλώνεται” και η αποστολή τους συνεχίζεται μέσα από τη Λασαλιανή οικογένεια. Ευχή όλων μας είναι να συνεχίσουν το έργο τους και να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στις νέες γενεές που έρχονται”.

Στο νήμα των λεγομένων του, κινήθηκε η ευχή και το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄, το οποίο ανάγνωσε ο Πρωτοπρ. π. Φλαβιανός Αλμπέσκου συμμετέχοντας στην εκδήλωση. Μεταξύ άλλων, ο κκ. Δωρόθεος Β΄ στο μήνυμά του, επεσήμανε: “Συγχαίρουμε εγκάρδια τους εμπνευστές της νέας αυτής δράσης κι εκπαιδευτικής δραστηριότητας και όσους συνήργησαν και συνεργούν στην υλοποίησή της, τους Αδελφούς των Χριστιανικών Σχολών ΔΕΛΑΣΑΛ και τη Διεύθυνση του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου “Ο Άγιος Γεώργιος”, την υπεραιωνόβια προσφορά του οποίου στην παιδεία των νέων της Σύρου, ευχόμεθα να συνεχίσει και να διευρύνει το σήμερα θεμελιούμενο Γυμνάσιο”.

Ιδιαιτέρως αισιόδοξη και χαρούμενη για τη θεμελίωση του Γυμνασίου των Φρερ στη Σύρο παρουσιάστηκε η πρόεδρος του Συμβουλίου Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής στην Ελλάδα, Σταυρούλα Κανελλοπούλου, η οποία ταξίδεψε στο νησί για να παραστεί στην εκδήλωση. “Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και συγκινημένοι διότι η ίδρυση του Γυμνασίου στη Σύρο αποδεικνύει για μία ακόμη φορά τη δυναμική που διέπει τη Λασαλιανή αποστολή στην Ελλάδα και η οποία παρά την οικονομική κρίση ενδυναμώνεται συνεχώς. Φρερ και λαϊκοί όχι μόνον δεν απελπιζόμαστε, αλλά ακολουθούμε τις προτροπές του ιδρυτή μας, Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ και οραματιζόμαστε με αισιοδοξία και πίστη το μέλλον. Δημιουργούμε νέες προοπτικές, απαντούμε σε νέες προκλήσεις και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε νέα καλέσματα” δήλωσε κατηγορηματικά, μιλώντας για ένα έργο “θεάρεστο”, που ενισχύει “την αποστολή που έχουμε αναλάβει απέναντι στα παιδιά και τους νέους”. Προτού θέσει τον επίλογό της, ευχαρίστησε το Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολών, που όπως γνωστοποίησε “χρηματοδοτεί με δάνειο το μεγαλύτερο ποσόν που απαιτείται για την κατασκευή του Γυμνασίου” ενώ επίσης και τον χορηγό Βασίλη Βαμβακάρη, που όπως πρόσθεσε ήταν και απόφοιτος του Σχολείου “Άγιος Παύλος” στον Πειραιά.

“Εύχομαι από καρδιάς το νέο σχολείο που θεμελιώνεται σήμερα με τη βοήθεια του Θεού και την ευλογία της Εκκλησίας μας, να γεμίσει παιδιά που θα αξιοποιούν τη γνώση και τα εφόδια που θα τους παρέχουν άξιοι και αφοσιωμένοι εκπαιδευτικοί” ανέφερε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό της.

Με τη σειρά του ευχήθηκε καλή πρόοδο στις εργασίες ανέγερσης και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου, Φρερ Μάριος Καπέλλας. Αφού πραγματοποίησε σύντομη αναφορά στις προσπάθειες και τον κοπιώδη αγώνα εξεύρεσης χρημάτων για το Γυμνάσιο των Φρερ στη Σύρο, αλλά έκανε μνεία και στη λειτουργία συνολικά του Σχολείου (σήμερα Παιδικού Σταθμού, Νηπιαγωγείου και Δημοτικού), που έχει συμπληρώσει πάνω από εκατό χρόνια, ανέφερε πως, “αυτό που ακόμη και πριν από μερικά χρόνια φαινόταν αδύνατο και φαινόταν ως πόθος και ευχή, σήμερα με τη βοήθεια του Θεού και του Αγίου Δελασάλ υλοποιείται. Σε πολύ λίγο καιρό, σε τούτον τον χώρο, μέσα από τη γη, θα φυτρώσει ένα “κόσμημα” το οποίο προορίζεται να διαπαιδαγωγήσει και να καθοδηγήσει γενιές νέων ανθρώπων”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “χτυπήσαμε πολλές γνωστές πόρτες για να βρούμε χρηματοδότηση, μας αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό”, γνωστοποιώντας πως τελικά το μεγάλο κόστος ανέλαβε να το φροντίσει το Τάγμα των Αδελφών των Φρερ με αποτέλεσμα τη δανειοδότηση για την ανέγερση του Γυμνασίου. “Το έργο όμως δεν ήταν δυνατόν να ξεκινήσει χωρίς εξασφαλισμένη συνολική χρηματοδότηση” σημείωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως, σε αυτή τη δυσκολία, ανταποκρίθηκε με προθυμία ο Βασίλης Βαμβακάρης. “Μέσα στην οικονομική κρίση παρά τις δυσκολίες υπάρχουν άνθρωποι που ελπίζουν. Υπάρχουν άνθρωποι γενναιόδωροι όπως ο Βασίλης Βαμβακάρης” τόνισε ο Φρερ Μάριος Καπέλλας, ευχαριστώντας τον δημοσίως για τη σπουδαία κίνησή του. “Έτσι κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα” επεσήμανε προς όλους ο ίδιος, κλείνοντας τον χαιρετισμό του κι εκφράζοντας την ικανοποίηση και τη χαρά του.

Παρομοίως μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων του Ιδ. Δημ. Σχολείου “Ο Άγιος Γεώργιος”, Λεονάρδος Ρούσσος. “Εκπροσωπώντας τα μέλη μας, θα ήθελα να σας μεταφέρω τη χαρά μας για τη σημερινή ημέρα. Ένα όνειρο που βρισκόταν στη σκέψη πολλών από εμάς, σήμερα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά” ανέφερε, συμπληρώνοντας λεπτομερώς τις προσπάθειες κάθε πλευράς, που τελικά έγιναν “σπόρος που ευδοκιμεί”. Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πρόοδο του Γυμνασίου έως και την ολοκλήρωση της ανέγερσής του, ο κ. Ρούσσος τόνισε πως “είναι ένα έργο δύσκολο, αλλά ελπιδοφόρο”, επισημαίνοντας πως στόχος είναι “να δημιουργήσουμε μία σταθερή εκπαιδευτική βάση για τα παιδιά μας, για τα παιδιά των παιδιών μας, αλλά και για όλα τα παιδιά της Σύρου”. Έκλεισε τον χαιρετισμό του, δεσμευόμενος για τη συνεχή στήριξη του Συλλόγου στα Εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου, επισημαίνοντας πως “είναι μία ευκαιρία για εμάς να κάνουμε πράξη όλοι εμείς οι απόφοιτοι και φίλοι, όσα μας δίδαξε αυτό στο σχολείο”. Ο κ. Ρούσσος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σπουδαία χειρονομία του κ. Βαμβακάρη να ενισχύσει οικονομικά την υλοποίηση του ονείρου.

Επένδυση στη νεολαία, επένδυση στο μέλλον της χώρας

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος παρακολούθησε την τελετή θεμελίωσης, εκφράζοντας τα συναισθήματα συγκίνησης που όπως ανέφερε, διακρίνουν κάθε μέλος που ανήκει κι έχει φοιτήσει στα Εκπαιδευτήρια ΔΕΛΑΣΑΛ. “Βρισκόμαστε εδώ στην τελετή θεμελίωσης του νέου σχολείου. Είναι ένα χρονικό σημείο ορόσημο στα 100 και πλέον έτη ιστορίας και λειτουργίας του σχολείου μας και είναι ένα χρονικό σημείο ορόσημο διότι η χρονική στιγμή αφορά στην επένδυση στη γνώση, αφορά στην επένδυση στη μάθηση, στην επένδυση στη νεολαία μας” σχολίασε, που όπως πρόσθεσε, “όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε επένδυση στη νεολαία μας έχει να κάνει με το μέλλον του τόπου μας και με το μέλλον της πατρίδας μας”. Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του προς κάθε πλευρά που συνέβαλε και συνεργάστηκε για τον στόχο της ανέγερσης του Βαμβακάρειου Γυμνασίου των Φρερ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολύτιμη συνδρομή του Βασίλη Βαμβακάρη, υπογραμμίζοντας την ευγνωμοσύνη όλων προς την οικογένεια του μεγάλου Ρεμπέτη για τη γενναιοδωρία της.

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κυκλάδων, κ. Μιχαλόπουλος, ο οποίος δήλωσε προλογικά πως κρυφή χαρά του κάθε Διευθυντή Εκπαίδευσης είναι να βλέπει να “ανοίγει” ένα νέο σχολείο. Υπογραμμίζοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης των Λασαλιανών σχολείων, όπως είχε την ευκαιρία να τη γνωρίσει λόγω επαγγελματικής ιδιότητας όταν βρισκόταν στην Αθήνα, ο ίδιος πρόσθεσε ακολούθως πως, “Εύχομαι σε όλους με ορμή και ζέση και αγάπη να προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια και να χαρούμε τους κόπους των παιδιών μας, που θα αποδώσουν σίγουρα”.

Ανδρέας Βαμβακάρης: Ο πατέρας μου πήρε αγάπη και την ανταποδίδει

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής θεμελίωσης ο Ανδρέας Βαμβακάρης αποδέχθηκε να προβεί σε δηλώσεις προς την εφημερίδα αναφορικά με την πολύτιμη συνδρομή της οικογένειάς του να βοηθήσει μέσω χορηγίας για την ανέγερση της νέας εκπαιδευτικής μονάδας, του Βαμβακάρειου Γυμνασίου των Φρερ στη Σύρο.

Κληθείς να μιλήσει για τα πρώτα συναισθήματά του, αφού η οικογένειά του συνδράμει στην ανάπτυξη του Λασαλιανού δικτύου, σε Σχολή του οποίου τόσο ο ίδιος, όσο και ο πατέρας του φοίτησαν, σημείωσε τα παρακάτω: “Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, γιατί είμαι μέλος αυτής της οικογένειας, της Λασαλιανής οικογένειας ως απόφοιτος δεύτερης γενιάς. Εκπροσωπώ τον πατέρα μου, ο οποίος είναι ο δωρητής. Εύχομαι να είναι γερός ο θεμέλιος λίθος για να οικοδομηθεί ένα σχολείο που θα είναι τυχερό, θα βγάλει άξιους μαθητές και καλούς ανθρώπους στην κοινωνία μας”. Αναφορικά με τις αξίες που έχει διδαχθεί και ο ίδιος ως παλαιός μαθητής της Σχολής του Αγίου Παύλου στον Πειραιά και που όπως ανέφερε, συνεχίζουν να δέχονται και οι σημερινοί, νεότεροι μαθητές, δήλωσε, “Αυτό που θυμάμαι είναι τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, το ήθος που είχαν όλοι οι Φρερ κι ενέπνεαν στα παιδιά. Την ευγένεια, την ευγενή άμιλλα και κυρίως αξίες που τις συναντούμε και σήμερα στα Λασαλιανά σχολεία. Υπάρχει και διδάσκεται ευγένεια και ήθος στους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτήν την Κοινότητα. Το βλέπουμε”.

Ο κ. Ανδρέας Βαμβακάρης τοποθετήθηκε επίσης, αναφορικά και με την “επανασύνδεση” του μεγάλου Ρεμπέτη και παππού του, Μάρκου Βαμβακάρη με τη γενέτειρά του, τη Σύρο μέσα από αυτήν την κίνηση της δημιουργίας του Βαμβακάρειου Γυμνασίου των Φρερ.

Όπως σημείωσε, “Νομίζω πως είναι μοναδική ευκαιρία να συνδυαστούν αυτά τα δύο, καθώς ο Μάρκος Βαμβακάρης, εδώ γεννήθηκε, εδώ μεγάλωσε και το όνομα του νησιού έκανε γνωστό μέσα από τα τραγούδια του”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “Είναι μία ευκαιρία συνδυάζοντας και τη δημιουργία αυτού του σχολείου να τιμηθεί η μνήμη του και να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων των Συριανών”.

Προτού ανανεώσει το ραντεβού του με τη Σύρο, στην τελετή των εγκαινίων του Γυμνασίου, κλήθηκε να μιλήσει για το πόσο σημαντική θεωρεί την προσφορά στην εκπαίδευση και την παιδεία των νέων, μέσα από κινήσεις γενναιοδωρίας, όπως η ανταπόκριση του πατέρα του, Βασίλη Βαμβακάρη.

“Όταν παίρνεις, πρέπει να δίνεις πίσω την κατάλληλη στιγμή. Έτσι λοιπόν και ο πατέρας μου πήρε αγάπη και τώρα είναι καιρός να την ανταποδώσει όπως ο ίδιος αισθάνεται. Βοήθησε ο Θεός να είναι οικονομικά σε θέση να ανταποκριθεί και την κατάλληλη στιγμή που υπήρχε η αφορμή της ανεύρεσης χρηματοδότησης να παρέμβει ώστε να συμπληρωθεί το ποσόν που χρειαζόταν και να ξεκινήσει, όλη αυτή η προσπάθεια” δήλωσε, ευχαριστώντας με τη σειρά του όλους εκείνους που μίλησαν θετικά για την οικογένειά του.

“Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2019 και μάλιστα εύχομαι με πολλές εγγραφές. Καλή επιτυχία” ανέφερε στον επίλογο των δηλώσεών του.