Χωρίς κενές θέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι σχολικές μονάδες στις Κυκλάδες

Εγκαίρως οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών

Έκκληση των Διευθυντών Εκπαίδευσης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια για τη διαμονή τους και το κόστος αυτής

Στις θέσεις τους και μάλιστα εγκαίρως βρίσκονται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που μετακινήθηκαν στις Κυκλάδες, προκειμένου σήμερα η έναρξη του σχολικού έτους να μη μετρήσει “κενά” και άρα η εκπαιδευτική διαδικασία να κυλήσει ομαλά από τις πρώτες ημέρες.

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Κυκλάδες, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου και Χρήστος Μιχαλόπουλος αντίστοιχα, οι οποίοι μερίμνησαν για τις τοποθετήσεις χωρίς καθυστέρηση, ώστε οι Κυκλαδίτες μαθητές να απολαύσουν απρόσκοπτα τη γνώση μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ωστόσο, έντονα απασχολεί και τη φετινή χρονιά 2018 – 2019 το θέμα του κόστους στέγασης των εκπαιδευτικών και δη στα τουριστικά νησιά, με τους δύο Διευθυντές να κάνουν έκκληση προς τις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους να συνδράμουν στη λύση του προβλήματος όσο το δυνατόν αμεσότερα.

Περισσότεροι από 700 αναπληρωτές σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Σχετικά με την κάλυψη των θέσεων στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Μαρκέλλα Παραμυθιώτου ενημέρωσε πως, “Φέτος έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων από ποτέ” σημειώνοντας μάλιστα πως, “Και πέρυσι ήμασταν πάρα πολύ καλά, αλλά φέτος ήταν κάτι πολύ διαφορετικό”.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Για τον νομό έγιναν ό,τι ακριβώς ζήτησα σε εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής αλλά και ειδικοτήτων, όπως επίσης και σε επίπεδο ειδικής αγωγής”. Όπως η ίδια υποστήριξε την τρέχουσα σχολική χρονιά, “Έχουμε πλήρη στελέχωση”, με τους αναπληρωτές “από τη Δευτέρα (σσ. χθες) να έχουν φθάσει στα σχολεία”.

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας στις Κυκλάδες θέλησε να επισημάνει εξ αρχής δε, πως, “Θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη και το πρωινό και το ολοήμερο πρόγραμμα σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά” γνωστοποιώντας πως στο νομό φέτος, έγιναν 458 προσλήψεις για το σύνολο των νησιών. “

Στην ερώτηση αν όλοι οι αναπληρωτές αποδέχθηκαν τις μετακινήσεις, γνωστοποίησε πως, “Κάποιοι από αυτούς, πολλοί λίγοι δεν αποδέχθηκαν την πρόσληψη για δικούς τους λόγους”, τονίζοντας καθησυχαστικά όμως, πως, “τα λίγα κενά θα καλυφθούν εντός εβδομάδας”.

Προβαίνοντας σε έναν γενικότερο σχολιασμό για τα φετινά δεδομένα, η κ. Παραμυθιώτου πρόσθεσε: “Έχουμε ήδη τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία από το πιο μικρό νησί, το πιο ορεινό χωριό της Νάξου που έχει 3 παιδιά έως και το μεγαλύτερο. Τα παιδιά θα παρακολουθούν ομαλά από την αρχή όλα τα μαθήματα. Σε όλα τα νησιά είμαστε εντάξει. Ακόμη και τα μονοθέσια σε Ανάφη ή Σίκινο. Όλα τα σχολεία σε όλες τις Κυκλάδες έχουν εκπαιδευτικούς”.

Αναφορικά με τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Κυκλάδων, ο αρμόδιος Διευθυντής Εκπαίδευσης, Χρήστος Μιχαλόπουλος ανέφερε πως παρομοίως έχουν πραγματοποιηθεί ήδη οι τοποθετήσεις. “Γύρω στους 265 εκπαιδευτικούς τοποθετήθηκαν το Σάββατο και από αυτούς οι 58 για την ειδική αγωγή στα σχολεία των Κυκλάδων. Σήμερα (σσ. χθες) ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις”. Διευκρίνισε δε, πως, “Προσκόμισαν και τα προσωπικά έγγραφά τους στα οποία πιστοποιούν και βεβαιώνουν την οικογενειακή κατάστασή τους κλπ” ενώ όπως επεσήμανε, “Ελάχιστοι ήταν οι Κυκλαδίτες. Όμως τηρήθηκαν όλα όσα έπρεπε”.

Σχετικά με τα κενά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ο ίδιος γνωστοποίησε πως, “Υπάρχουν λίγα κενά που θα καλυφθούν αυτήν την εβδομάδα. Πέρυσι είχαν τοποθετηθεί 408 εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής. Φέτος δεν χρειαζόμασταν τόσους. Μας έστειλαν 265 εκπαιδευτικούς εκ των οποίων δεν προσήλθαν και μας έστειλαν έγγραφο περίπου στα 11 άτομα”. Δεδομένων των ανωτέρω, σημείωσε πως, “Θα μας στείλει το Υπουργείο εντός των ημερών”.

Εμφανώς ικανοποιημένος και ο κ. Μιχαλόπουλος για την πλήρη στελέχωση των σχολείων με αναπληρωτές, εξήγησε πως, “Κερδίζουμε ένα στοίχημα ηθικό που λέει ότι την ημέρα του αγιασμού όλα τα σχολεία θα έχουν τους καθηγητές τους”.

Πονοκέφαλος” το κόστος διαμονής σε νησιά

Αναφορικά με την ενημέρωση από την πλευρά των δύο Διευθυντών για το θέμα του κόστους διαμονής των εκπαιδευτικών, τόσο η κα Παραμυθιώτου, όσο και ο κ. Μιχαλόπουλος γνωστοποίησαν τις κινήσεις τους με σκοπό την ανταπόκριση των τοπικών Αρχών.

“Έγινε μία προεργασία από τον προηγούμενο Μάιο και από την πλευρά τη δική μου σε συνεργασία με τους Δήμους. Είχα στείλει κι ένα έγγραφο προς όλους τους δήμους των νησιών να διευκολύνουν τους εκπαιδευτικούς” ανέφερε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας, επισημαίνοντας πως παρομοίως, “και οι διευθυντές των σχολείων έχουν κάνει τηλεφωνήματα για να βρεθούν σπίτια. Επίσης, έχουν δείξει ενδιαφέρον και οι γονείς. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα”.

Με φόντο αυτό το θέμα, αλλά και για να απευθύνει το μήνυμα της ισότιμης πρόσβασης όλων των παιδιών στο Δημόσιο Σχολείο, η ίδια επέλεξε να συμμετέχει στο πρώτο κουδούνι για τους μαθητές από το νησί της Σαντορίνης. “Στον αγιασμό από το Δημοτικό Σχολείο Φηρών, θα κάνω έκκληση όχι μόνον να βρεθούν σπίτια, αλλά να πέσουν λίγο και τα ενοίκια. Είναι πάρα πολύ υψηλό το κόστος. Δεν μπορεί ένας αναπληρωτής με 800 ευρώ ή 900 ευρώ να δίνει 500 ευρώ για μία γκαρσονιέρα στη Σαντορίνη. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Θεωρώ ότι η έλλειψη στέγης για τους εκπαιδευτικούς είναι συν-ευθύνη. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ στη Σαντορίνη είναι ακριβώς αυτός. Ότι είναι ένα νησί με τέτοιες δυσκολίες εύρεσης στέγης, υπάρχουν μεγάλα σχολεία με μαθητικό δυναμικό μεγάλο και με μαθητές που θέλουμε να προσπαθήσουμε να υπάρχει κοινωνική συνοχή. Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά όλων των ανθρώπων, των γονέων στα νησιά που μπορεί να είναι παιδιά οικονομικών μεταναστών που δουλεύουν εδώ, όπως και τα παιδιά των ντόπιων με τον ίδιο τρόπο”.

Κλείνοντας τη δήλωσή της, επεσήμανε πως, “Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει βελτίωση των υποδομών. Δεν πάει άλλο. Οι Δήμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κοιτάξουν όσα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δέκα χρόνια”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος ο κ. Μιχαλόπουλος υπογράμμισε το σοβαρό θέμα, εξηγώντας επιπρόσθετα πως, “Τις επόμενες μέρες θα το δούμε και ίσως να είναι πιο δύσκολα φέτος για όλες τις Κυκλάδες. Πέρυσι ήταν για Μύκονο και Σαντορίνη. Φέτος με το Airbnb, συζητώντας με καθηγητές αναπληρωτές που πέρασαν από το γραφείο, ειπώθηκε ότι είναι δύσκολο σε όλα τα νησιά. Υπάρχουν άλλες τιμές και κάποιοι συνήθως χρεώνουν με την ημέρα”. Δεν παρέλειψε να τονίσει επίσης πως, “Ακόμη τρέχει και η τουριστική κίνηση”.

Ωστόσο, από την πλευρά του είχε επικοινωνία με τους Δήμους. “Από τις 17 Αυγούστου έχω στείλει έγγραφο στους Δήμους των Κυκλάδων που συνεργαζόμαστε για να δουν από πολύ κοντά το θέμα αυτό που υπήρξε. Ήδη έχουν συνεδριάσει συμβούλια για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα”.

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, σημείωσε πως, “πρέπει να δώσουμε έμφαση στους εκπαιδευτικούς που θα μορφώσουν τα παιδιά μας στις Κυκλάδες. Πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά την ενσωμάτωσή τους στα νησιά. Ειδικά σε μεγάλους Δήμους πρέπει να υπάρχει μέριμνα”.

Μόνιμοι διορισμοί και συνεργασία

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θέλησε να υπογραμμίσει πως λύση οριστική στα ανωτέρω θέματα και στην αγωνία των μετακινήσεων θα δώσει η “οδός” των προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών. “Αν δεν γίνουν μόνιμοι διορισμοί, οι αναπληρωτές θα συνεχίσουν και αυτοί να ταλαιπωρούνται και τα σχολεία και οι μαθητές” υπογράμμισε, δίνοντας έμφαση στο γεγονός πως σήμερα, οι μετακινήσεις και οι τοποθετήσεις χωρίς καθυστερήσεις είναι αποτέλεσμα δουλειάς και συνεργασίας όλων των πλευρών. “Εξακολουθώ να πιστεύω στη δύναμη της συνεργασίας, στις αρχές της τήρησης των κανόνων δικαίου και της διαφάνειας αλλά και του δικαιώματος όλων των παιδιών σε ένα δημόσιο ποιοτικό σχολείο και θα προσπαθήσω να διατηρήσω και να βελτιώσω ακόμη περισσότερο τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων των 24 νησιών των Κυκλάδων. Σε αυτήν την πορεία έχω συνοδοιπόρους τους/τις  Διευθυντές/ντριες και Προϊσταμένους/ες των σχολικών μονάδων και τους/τις εκπαιδευτικούς, διαμορφώνοντας   μαζί  ένα σχολείο με αξίες, δημιουργικό και δημοκρατικό. Αυτή η προσπάθεια στηρίζεται σημαντικά και από το προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων τους οποίους  θέλω να  ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τη συνεργασία και την υποστήριξή τους”.