Η ΔΗΜ.Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Πάρου - Αντιπάρου για την κατάργηση τμημάτων ΕΠΑΛ

  • Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:37

Τον Οκτώβριο 2016 με την απόφαση του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη (αρ. πρωτ: Φ12/159571/Δ4/28-09-2016) επιβλήθηκαν δραστικές μειώσεις και ουσιαστικά κατάργηση στα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑ.Λ. Το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε δεκάδες τμήματα όχι μόνο σε νησιωτικές περιοχές αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή η απόφαση αποτελεί, όπως είχαμε τονίσει και τότε κατάφωρη καταστρατήγηση της νησιωτικότητας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα (Υπουργική Απόφαση Φ12/151817/Δ4/13-09-2018) στο ΕΠΑ.Λ Πάρου δε θα λειτουργήσει ο Τομέας Πληροφορικής της Γ΄ Τάξης, δηλαδή οι τρεις μαθητές (3) του αντίστοιχου τομέα που ολοκλήρωσαν τη Β΄ τάξη έκαναν εγγραφή όλοι στην ίδια ειδικότητα της Γ΄ τάξης, χωρίς όμως να έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα η λειτουργία της ειδικότητας αυτής. Σημειωτέον ότι η λειτουργία τους δεν απαιτεί πρόσθετη δαπάνη για την Πολιτεία εφόσον υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό που μπορεί να ανταποκριθεί στις διδακτικές ανάγκες.

Με τέτοιες ενέργειες ακυρώνεται στην πράξη η ισότητα στις ευκαιρίες εκπαίδευσης, αποδομείται το Δημόσιο σχολείο, η τεχνική εκπαίδευση, πλήττεται η δημοκρατία. Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά εξαναγκάζονται οι μαθητές ή να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον, ή στην απευκταία περίπτωση να διακόψουν το σχολείο αυξάνοντας τη μαθητική διαρροή με τις όποιες αρνητικές συνέπειες. Με λίγα λόγια ενώ μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος οφειλόταν σε προσωπικούς λόγους ή αφορούσε σε παραβατική συμπεριφορά μαθητών θα επιβάλλεται πλέον από την Πολιτεία .

Και οι πλέον ανίδεοι στα εκπαιδευτικά δρώμενα αντιλαμβάνονται ότι Τεχνική Εκπαίδευση δεν μπορεί να διδαχθεί υποτυπωδώς στο διάστημα αυτό, πόσο μάλλον για πλήρη Τεχνική Εκπαίδευση, σε ορισμένες ειδικότητες. Οι μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας υπονομεύουν την Επαγγελματική Εκπαίδευση στη χώρα μας, περιθωριοποιούν μαθητές, στοχοποιούν εκπαιδευτικούς (δημιουργώντας εκπαιδευτικά πλεονάσματα) αποδυναμώνουν το Δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας, ροκανίζουν τη Δημοκρατία.

Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αντί να ασχολείται με την αλλαγή του ωραρίου, την κατάργηση των Λατινικών θα πρέπει να διασφαλίσει το αναφαίρετο δικαίωμα των μαθητών, των νέων των νησιωτικών περιοχών να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους στους τομείς που τους ενδιαφέρουν αλλά δεν τους επιτρέπεται. Οι μαθητές μας δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού που ασφυκτιούν στο μέρος τους γιατί δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους.

Η νησιωτικότητα βάλλεται για άλλη μια φορά, πρώτα με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, και τώρα με τη μη έγκριση λειτουργίας (κατάργηση ουσιαστικά) του Τομέα Πληροφορικής στο ΕΠΑ.Λ Πάρου. Κατακτήσεις χρόνων καταργούνται με συνοπτικές διαδικασίες μέσα σε μια λογιστική τεχνική.

Εμείς ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων και των αρχών του νησιού μας και ζητούμε να λειτουργήσει ο Τομέας Πληροφορικής της Γ΄ Τάξης, προκειμένου να ολοκληρώσουν οι μαθητές τη φοίτησή τους στο ΕΠΑ.Λ Πάρου, που αποτελεί τη μοναδική σύγχρονη Επαγγελματική σχολική Μονάδα στα δύο νησιά, Πάρο και Αντίπαρο.