Μειωμένος ο φετινός αριθμός ειδικοτήτων στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Σύρου

Προσωρινό «φρένο» στην ανοδική πορεία του

Μετ’ εμποδίων ξεκίνησε η νέα εκπαιδευτική χρονιά για το ΔΙΕΚ Σύρου, το οποίο παρά τις καθυστερήσεις λόγω διοικητικών ανακατατάξεων και την αθόρυβη παρουσία του επί σειρά μηνών, εν αντιθέσει με την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθούσε τα προηγούμενα έτη, άνοιξε και πάλι τις πόρτες του.

Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την πλήρωση της θέσης του Διευθυντή, μετά την ολοκλήρωση της θητείας της κ. Δήμητρας Τσιόρβα. Κατόπιν των προβλεπόμενων συνεντεύξεων και κρίσεων, ορίστηκε ο νέος Διευθυντής του ΔΙΕΚ Σύρου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η Διεύθυνση του Ινστιτούτου πέρασε και πάλι στα χέρια της κ. Τσιόρβα, η οποία θα παραμείνει στη θέση της για τρία ακόμη χρόνια. Προσωπικοί λόγοι ανάγκασαν την ίδια να λείψει για ένα χρονικό διάστημα από τη Σύρο, ως εκ τούτου η προβολή του ΔΙΕΚ και η ανακοίνωση των προτεινόμενων ειδικοτήτων για την εγγραφή νέων εκπαιδευομένων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των καταρτιζόμενων και των ειδικοτήτων, συγκριτικά με το παρελθόν.

Νέα ειδικότητα με αντικείμενο τον Τουρισμό

Τη φετινή χρονιά λειτουργούν στο ΔΙΕΚ Σύρου τέσσερις ειδικότητες, εκ των οποίων οι δύο (Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης & Μακιγιάζ και Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής) συνεχίζουν από πέρυσι και περνούν στο Γ’ Εξάμηνο. Από την άλλη, δημιουργήθηκε καινούριο τμήμα της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)», καθώς και για πρώτη φορά η ειδικότητα «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού».

Η νέα αυτή ειδικότητα αποσκοπεί στη δημιουργία άριστα καταρτισμένων στελεχών που θα δραστηριοποιηθούν στο τομέα των τουριστικών και ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Το Στέλεχος Διοίκησης Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Επιχειρήσεων είναι ο εργαζόμενος που κατέχει τις απαραίτητες οριζόντιες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες ώστε να εργάζεται υποστηρικτικά στο διοικητικό τομέα του συνόλου της τουριστικής επιχείρησης/φορέα/οργανισμού που εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές στον προγραμματισμό, οργάνωση, διεύθυνση και έλεγχο.

Ειδικότερα, το Στέλεχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων: Υποστηρίζει τη διοίκηση στην επίτευξη των στόχων της τουριστικής επιχείρησης. Υποστηρίζει την εφαρμογή επιστημονικών και διοικητικών μεθόδων και πρακτικών στην παραγωγή, διανομή και προώθηση τουριστικών προϊόντων. Υποστηρίζει τον οικονομικό προγραμματισμό και την οικονομική δραστηριότητα της τουριστικής επιχείρησης. Υποστηρίζει τη διοίκηση των ανθρωπίνων πόρων της τουριστικής επιχείρησης. Είναι γνώστης των σύγχρονων εφαρμογών Η/Υ στον τουρισμό, γενικά.

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας καλύπτουν θέσεις εργασίας σε όλο το φάσμα της τουριστικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων τουριστικών γραφείων, τουριστικών οργανισμών, τουριστικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεων οργάνωσης συνεδρίων και μεταφορικές επιχειρήσεις.

«Κάθε χρόνο προτείναμε τη συγκεκριμένη ειδικότητα, αλλά φέτος συμπληρώθηκε ο αριθμός των μαθητών που απαιτούταν για τη λειτουργία της», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη» η Διευθύντρια του ΔΙΕΚ.

Αλλαγές στις αμοιβές των διδασκόντων σεφ

Αξίζει να σημειωθεί πως, τόσο στην ειδικότητα «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)», όσο και στο τμήμα «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού» έχουν εγγραφεί περίπου 30 μαθητές.

Τη δυναμική της διατηρεί για ένα ακόμη εκπαιδευτικό έτος η ειδικότητα του Τεχνικού Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρα η οποία έχει αποδείξει ότι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και περιζήτητα αντικείμενα στο ΔΙΕΚ Σύρου. «Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους σεφ που αναλαμβάνουν να διδάξουν», υπογράμμισε η κ. Τσιόρβα. Ωστόσο, κατέστησε γνωστές τις ενδεχόμενες αλλαγές στις απολαβές των εκπαιδευτών. «Αυτή τη στιγμή δε γνωρίζουμε αν έχουν αλλάξει οι αμοιβές τους. Σίγουρα διατηρούνται οι αμοιβές εκείνων που έχουν λάβει πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ. Το πρόβλημα είναι ότι, οι Εξετάσεις Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών διενεργούνται το καλοκαίρι και οι δικοί μας σεφ, λόγω τουριστικής περιόδου, δεν μπορούν να συμμετέχουν εκείνη την εποχή. Φυσικά, αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν στην Αθήνα».

Πρόβλημα στελέχωσης και απλήρωτοι προμηθευτές

Σχετικά με τον μειωμένο αριθμό των τμημάτων, εν αντιθέσει με τις πέντε ειδικότητες που λειτούργησαν κατά το έτος 2017-2018, η Διευθύντρια εξήγησε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της ελλιπούς προβολής του Ινστιτούτου. «Οι ανακοινώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν σημαντική βοήθεια για εμάς και δυστυχώς, αυτό δεν έγινε φέτος».

Ωστόσο, η ίδια δεν χάνει την αισιοδοξία της, υπογραμμίζοντας πως, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την ανάκαμψη του ΔΙΕΚ και την αύξηση των σπουδαστών. «Ήταν δύσκολη η φετινή χρονιά, αλλά θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα. Σκεφτόμαστε τη διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων τον Φεβρουάριο του 2019, μέσα από τις οποίες, η τοπική κοινωνία θα ενημερωθεί για τις ειδικότητες που λειτουργούν και γενικότερα για το έργο που προσφέρει το Δημόσιο ΙΕΚ. Επιπλέον, θα θέλαμε να γιορτάσουμε και φέτος την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δεξιοτήτων, κάτι το οποίο θα είναι ανέφικτο, εάν δεν εξοφληθούν οι προμηθευτές μας, που από πέρυσι παραμένουν απλήρωτοι, λόγω καθυστερήσεων από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ».

Καταλήγοντας, η κ. Τσιόρβα αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα στελέχωσης του Ινστιτούτου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την τοποθέτηση ενός ακόμη ατόμου, που θα μπορούσε να αναλάβει διοικητικά καθήκοντα. «Κατανοούμε ότι είναι δύσκολο να αποσπαστεί ένας συνάδελφος και να έρθει στο ΙΕΚ, αλλά αυτό ίσως θα μπορούσε να γίνει μέσω ΕΣΠΑ».

Υπογραμμίζεται, ότι ο φετινός κύκλος μαθημάτων στο ΔΙΕΚ Σύρου ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018.